Çavuşoğlu: Yurt dışından merkeze dönmeyen memur sayısı 32

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, FETÖ soruşturması kapsamında yurt dışından merkeze çağrılan ancak mazeret göstermeksizin ve izin almaksızın dönmeyen memur sayısının 32 olduğunu açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ağustos 2016 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Yurt dışından merkeze dönmeyen memur sayısı 32

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bakanlıkta başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile bakanlıkta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, kendisinin ve İran halkının verdiği destekten dolayı Zarif'e teşekkür etti.

Suriye konusu

Zarif ile görüşmelerinde bölgesel konuları da masaya yatırdıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye konusunda düşüncelerimizi bir kere daha paylaştık. Ama bundan sonraki süreçte daha yakın işbirliği içinde bu konuları değerlendireceğiz. Hemfikir olduğumuz konular var. Özellikle Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız bugüne kadar oldu ama o zamanlarda bile diyalogu hiç kesmedik. Biz Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. Bugün de aynı çizgideyiz. İki ülkenin güvenliği konusu çok önemli. Biz İran'ın güvenliği ve istikrarını Türkiye'nin güvenliği ve istikrarı olarak görüyoruz. İran'ın da böyle düşündüğünü biliyoruz.

PKK-PEJAK-PYD arasında da bir ayrım görmüyoruz ve hepsinin de bölgenin ve özellikle Türkiye ve İran'ın tehdidi olduğunu biliyoruz. Bölgede DAEŞ, El Nusra gibi maalesef radikalleşen terör örgütleri var. Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz lazım. Suriye'de kalıcı barış ve çözüm için bundan sonraki süreçte de işbirliğini daha da güçlendireceğiz."

'Yurt dışından merkeze dönmeyen memur sayısı 32'

Bangladeş'ten kaçan diplomatla ilgili soruya karşılık Çavuşoğlu, "Bangladeş'te görev yapan üç memurumuzu geri çağırmıştık. Bunlardan iki tanesi ABD'ye kaçtı. Bir tanesi Türkiye'ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Görevlendirmek için davet etmiştik. Merkezde görevlendirmek üzere toplam 208 diplomatik kariyer memurunu geriye çağırmıştık. Mazeretsiz izinsiz dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bazılarının mazeretleri, onlara biz izin verdik." yanıtını verdi.

Bakan Çavuşoğlu, FETÖ elebaşının iadesiyle ilgili olarak sürecin devam ettiğini, darbe girişimine ilişkin dosyanın hazırlanma aşamasında olduğunu anlattı. ABD'den de bu konuda olumlu sinyaller almaya başladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, ABD Adalet Bakanlığından bir heyetin 23-24 Ağustos'ta Türkiye'de görüşmeler yapacağını kaydetti.

Bu ülkeden üst düzey ziyaret de beklediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, hem Dışişleri Bakanı John Kerry hem de Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın gelmek istedikleri tarihlere yönelik bilgi verdiklerini ancak son teyidi vermediklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Bakanlıktaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Zarif, gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in açıklaması

Türk halkının darbe gecesi duruşunun bölge halkları için iftihar olduğunu belirten Zarif, "Türkiye halkını, darbeciler karşısında gösterdikleri direnişten dolayı tebrik ederim. Bölge halklarına, darbe ve zor kullanımıyla demokrasiyi ve haklarını ellerinden almalarına izin vermediklerini gösterdiler." dedi.

Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda da iki ülke amaçlarının ve bakış açılarının ortak olduğunu ve bu alanda da iş birliği yapılması gerektiğini söyleyen Zarif, "Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Darbe girişimi sırasında da bunu aynı şekilde gösterdik. Türk halkının yanında olduğumuzu ve hiçbir zaman da uzaklaşmayacağımızı söyledik." ifadelerini kullandı.

Suriye'de yaşanan krize de değinen Zarif, ülkede toprak bütünlüğünün korunması ve Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi, bu nedenle de DAEŞ ve El-Nusra cephesi aşırıcılığına herkesin karşı durması gerektiğini ifade etti.

İhtilaf bulunan konularda ise ikili ve çoklu görüşmeler yapılması gerektiğine dikkati çeken Zarif, bölgenin daha fazla çatışmaya ve aşırıcılığa tahammülü olmadığını vurguladı.

Meltem Bulur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber