Ankara ve Bursa susuzluğun eşiğinde sırada 7 il daha var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye içme suyu konusunda ciddi bir problemle karşı karşıya. Devlet Su İşleri (DSİ), başta Ankara ve Bursa olmak üzere, birçok ilde içme suyu probleminin başlayacağını açıkladı.

Kuraklık yatırımsızlıkla birleşince, İstanbul hariç Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinde içme suyu sıkıntısı ortaya çıktı.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, herkesi su kullanımında tasarruflu olmaya çağırdı. Yetkililere göre sıkıntının iki nedeni var:

* Yağışların yıllık ortalamalara göre düşük seyretmesi.

* Zamanında gerekli yatırımların yapılmaması.

İllere içme suyu tedarik eden barajların doluluk durumuna bakıldığında sorun net olarak ortaya çıkıyor.

Rakamlara göre İstanbul'un kendine 2040 yılına kadar yetecek suyu var. İzmir'de de şimdilik bir problem yok. Ancak Bursa ve Ankara için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

Bursa'da 60, Ankara'da 200 günlük su kaldı

Barajların doluluk oranı 2005 yılına göre çok düşük. Bursa'ya içme suyu sağlayan Doğanlı barajındaki su miktarı en alt seviyelerde.

Bursa'nın sadece 60 günlük suyu kaldığını söyleyen Veysel Eroğlu, su kesintileri başlamadan inşaatı yeni tamamlanan ve su tutulmaya başlanan Nilüfer barajının devreye girmesini umuyor.

Ankara için de çözüm arayışı sürüyor. Ankara'nın sadece 200 günlük suyu bulunuyor, çözüm için geliştirilen projelerin devreye girmesinin de biraz zaman alabileceği yani sıkıntının büyüyüyebileceği görünüyor.

Sadece Ankara ve Bursa değil, birçok ilde de ucu ucuna yetişecek yatırımlarla içme suyu sorunu çözülmeye çalışılıyor. Sorunlu iller Afyonkarahisar, Kilis, Gaziantep, Mersin, Trabzon, Konya, Sinop olarak öne çıkıyor.

Yatırımlarla soruna çözüm aranıyor, ama Veysel Eroğlu'na göre tüketicinin de üstüne düşenler var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber