Rüşveti önlemek için Alo Tapu'yu arayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüşvet ihbarları için kurulan Alo Tapu hattını kimsenin aramadığından yakınan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, ?İhbar edin görevden alalım, diyoruz ama kimse isim vermek istemiyor? dedi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ?Yabancılara Gayrimenkul Satışı? konulu toplantı dün Antalya'da yapıldı. Bu toplantıda konuşan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Türkiye'de 2007 sonundan itibaren kadastrosu yapılmamış yer kalmayacağını bildirdi. 1924'ten bu yana yılda ortalama 350 köyün ancak kadastrosu yapılabildiğini hatırlatan Atlı, önümüzdeki yıl sonuna kadar 2 bin 700 köyde de kadastro çalışmalarını tamamlayıp sorunu çözeceklerini belirtti. Yaşanan sorulara da değinen Zeki Adlı, gayrimenkul alım-satım işlemleri sırasında yaşanan rüşvet olaylarını önlemek için ?Alo Tapu? hattı kurduklarını ancak kimseden ihbar telefonu almadıklarını söyledi. Adlı, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Rüşveti önlemek için bu hattı kurduk. Ama maalesef hiçbir telefon gelmiyor. Rüşvetten yakınana ?şikayetçi ol, dilekçe ver, görevden alalım' dediğimizde kimse isim vermek istemiyor. Peki iftira olup olmadığını ben nereden bileyim.?

İLK 10'DA DEĞİLİZ

Bağımsız kuruluşların kamu kuruluşları arasında yaptığı rüşvet araştırmasında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2002'de 3.sırada iken şu anda ilk 10'da dahi yer almadığını ifade eden Adlı, toplumda oto kontrol sisteminin gelişmesiyle bu tür olayların önüne geçilebileceğini kaydetti. Aynı toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de, Türkiye'nin yabancılara gayrimenkul satışından 2006 sonu itibariyle 3.1 milyar dolar gelir beklendiğini ifade ederek fırsatların iyi değerlendirmesi durumunda yakın gelecekte 400 milyar dolarlık bir pazarın yakalayabileceğini bildirdi.

ENGELLEMEK YANLIŞ KONTROL OLMALI

Eski MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu da, Türkiye'nin kalkınması için yurtdışından gelecek gayrimenkul alıcılarına ihtiyacı bulunduğunu belirterek, sermayeye sınırlamalar getirmek yerine sistemin kontrol mekanizması oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yabancılara basit yap-sat mantığından çok proje bazlı mühendislik çalışmalarıyla gayrimenkul satmanın önemine işaret eden Bayramoğlu, ayrıca sermayeyi tehdit unsuru olarak görmemek için Türkiye'nin vizyonla birlikte plan ve fizibiliteye ihtiyacının bulunduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber