Maliye fiş ve fatura almayanlara yönelik geniş bir operasyon başlatıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye, iadenin kalkması nedeniyle fiş ve fatura almayanlara yönelik geniş bir operasyon başlatıyor. Ocakta 5 bin Maliyeci, sokağa çıkıp elinde alışveriş poşeti olan vatandaş ?fişinizi aldınız mı' diye soracak

Maliye Bakanlığı, vergi iadesi sisteminin uygulamadan kalkacağı ilk ay olan ocak ayı boyunca yoğun fiş ve fatura denetimi yapacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı yaklaşık 5 bin denetim elemanı ocak ayı boyunca alışveriş merkezleri, çarşı pazarlar, hatta sokak aralarında eli çantalı vatandaş avına çıkacak. Maliyeciler vatandaşa, ?Yaptığınız alışverişin fişini aldınız mı?? diye sorarak Maliye'yi yakından hissetmelerini sağlayacak. Fiş ve fatura almayanlarla vermeyenlere yasa gereği 30 ila 150 YTL tutarında para cezası kesiliyor. Yüksek tutarlı alışverişlerde ise ceza fatura bedeline orantılı olarak artıyor. Ancak, Maliye ocak ayında yapacağı yoğun ve yaygın denetimlerde cezadan çok uyarı görevini üstlenecek.

HERKES HAZIRLIKLI OLSUN

Denetimler hakkında bilgi veren Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, ?Ocak ayı vergi iadesiz sisteme geçiş ayı. İdare olarak ocak ayı boyunca alarm durumunda olacağız. O yüzden vatandaş bir anda karşısında denetim elemanını görürse şaşırmasın. Herkes hazırlıklı olsun. Amacımız ceza kesmek değil. Vatandaşlık bilincini hatırlatmak. Bu denetimler vatandaşın yeni sisteme uyumunu test etmek açısından da çok önemli? dedi. Arıoğlu şöyle devam etti:

FİŞ ALMAKTAN UTANAN VAR

?Vergi idaresi kayıtdışılığı sadece fiş ve fatura denetimiyle çözme iddiasında olan bir idare değildir. Bu yüzden veri ambarını kurduk. Çapraz denetim sistemini geliştirdik. Hiç fiş kontrolü yapmasak da kaçağı yakalarız. Ancak, bizim burada amacımız daha farklı. Vatandaşlık bilinci açısından bunu çok önemsiyoruz. Fiş ve fatura almak bir kültür meselesi. Türkiye'de utandığı için satıcıdan fiş isteyemeyen insanlarımız var.İşsizliğin, yatırımsızlığın, bütçe açıklarının, devlet borçlanmasının satıcıdan istenmeyen o küçücük fişlerden geçtiğini iyi anlatamadık. Şimdi bunu anlatmaya çalışacağız.?

KAÇMADAN YAKALAYACAĞIZ

2007'den itibaren kayıtdışı işlemleri yakalamaya yönelik etkin bir yöntem uygulayacaklarını da anlatan Arıoğlu, ?2004'te başladığımız firmalara yönelik çapraz denetimi yeni yıldan itibaren geliştiriyoruz. Yeni yılla birlikte firmalar her üç ayda bir beyannamelerle birlikte alış ve satışlarını açıklayan beyannameleri de internet yoluyla bize ulaştıracaklar. Bu bildirimler şimdiye kadar yıllık oluyordu. Ancak şimdi teknolojimiz ilerledi. Her üç ayda bir belgeler elimize ulaşacağı için sahte veya naylon faturaları daha çabuk fark edeceğiz. Üstelik adam kaçmadan yakalama imkanımız olacak? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber