Bürokratlar akıma kapılmadı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Aralık 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mavi Akım Projesi ile ilgili davada topu siyasilere atan eski Botaş bürokratları beraat etti. Bürokratlar savunmalarında anlaşmanın Meclis kararıyla imzalandığını ve ?siyasi irade'nin isteklerini yaptıklarını belirtti.

YILLARCA Türkiye'nin gündeminden düşmeyen ve iki bakanın Yüce Divan'da yargılandığı Mavi Akım projesiyle ilgili davada görevi kötüye kullanma suçundan yargılanan Botaş bürokratları beraat etti. Ankara 9. Asliye Ceza Mahkemesi, 20 aralıktaki duruşmada eski Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım ile yardımcıları Uğur Başer ve Hayri Nadir Bıyıkoğlu hakkında savcının talebi doğrultusunda beraat kararı verdi. Eski Botaş bürokratları mahkemede verdikleri ifadelerde Mavi Akım projesinin tamamen siyasi iradenin inisiyatifinde olduğunu vurgulayarak topu Bakan Cumhur Ersümer'e attılar.

MECLİS YETKİSİ

BÜROKRATLAR işin ihalesiz verilmesinin kendilerinin değil TBMM tarafından kabul edilen uluslararası anlaşmanın gereği olduğunu söylediler. Bürokratlar kabul edilen anlaşmayla doğalgaz boru hattının yapımının ?Rusya topraklarında ve Karadeniz altında Gazprom tarafından, Türkiye'de ise yine Gazprom'un şirketi ve Türk şirketleri ile oluşturulan OHS konsorsiyumu tarafından inşa edilecektir' dendiğini belirttiler.

BIRAKMAK İSTEMİŞLER

OHS ortaklığı ile görüşmelere oturduklarını belirten bürokratlar defalarca yapılan görüşmeler sonucu firmanın pazarlığa yanaşmaması üzerine Bakan Ersümer'e ?pazarlık görevini bizden alın' dediklerini söylediler. Firmanın fiyat indirimine gitmemesi üzerine bakandan üç kez görevden affını istediklerini belirten bürokratlar buna rağmen bakan emriyle görüşmeleri sürdürdüklerini vurgulayarak ?görevi suiistimal' suçunu işlemediklerini savundular.

Bürokratlar savunmalarında yedi ay süren pazarlık çalışmalarının sonucunda firmanın 421 milyon dolarlık ilk teklifini 45 milyon dolarlık indirimle 376 milyon dolara çektiğini anlattılar. Fiyat analizi ile fiyatı 339 milyon 750 bin dolara kadar indirdiklerini belirten bürokratlar ?Toplam fiyat üzerinden 80 milyon dolarlık indirim yapılmıştır' savunmasını getirdiler. Sanıkların topu siyasi iradeye atarak beraat ettiği davanın Yüce Divan'da yargılanan eski bakanlardan Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın davasına da etkisi olacak. Mahkeme, zabıtların Yüce Divan yargılaması yapan Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber