Gebze susuz ama su da boşa akıyor

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 25 Aralık 2006 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yuvacık Barajı'nın kuruması sebebiyle su sıkıntısı içinde olan Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Belediye'nin suyu boşa akıyor. Çevre sakinleri sokağa akan içme suyundan yararlanmaya çalışıyor.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Belediye'ye ait su deposunun bulunduğu Gaziler Dağı'ndan üç yıldır boşa su akıyor.

Depolardan akan içme suyunu değerlendirmek isteyen çevre sakinleri, suyun çıktığı yere küçük bir bent kurdu.

Site sakinleri, hazırladıkları metrelerce uzunluktaki hortumlarla suyu sitelerinin içine kadar götürdü.

Bunun için altyapı çalışması da yapan çevre sakinleri, asfalt yolu ve kaldırımları kırarak, döşedikleri büyük künklerin içinden hortumları geçirdi.

Her konut kaçak sudan kendine özel hat çekti. Sudan bölgede faaliyet gösteren toplu konut inşaat şirketleri de yararlanıyor. Boşa akan su zaman zaman Belediye'ye ait araçların yıkanmasında da kullanılıyor.

Yuvacık Barajı'nda su yükseliyor

Kocaeli'de artan yağmur sonucu Yuvacık Barajı'ndaki su seviyesi yükselerek, barajı besleyen derelerin debileri üç katına çıktı. Yuvacık barajını işleten İngiliz Thames Water şirketinin Türkiye Ülke Direktörü Evren Köprülü, barajı besleyen derelerin debilerinin arttığını söyledi.

Yağmur öncesi 800 bin metreküp su bulunan barajda, yağmurla birlikte bu miktarın 1 milyon metreküpe yükseldiğini belirten Köprülü, Kocaeli'nin günlük su ihtiyacının yaklaşık 350 bin metreküp olduğunu anımsattı.

Artışa rağmen barajdaki suyun yeterli olmadığını ifade eden Köprülü, ''Yağışlarla barajdaki su seviyesi yükselse de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yağışların 1 ya da 2 gün daha süreceğini öğrendik. Barajdan günde 120 bin metreküp su vererek kentin ihtiyacının üçte birini karşılıyoruz. Sıkıntılı durumun ocak ayı sonuna kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Diğer iller de sıkıntı yaşayabilir

Kuraklık yatırımsızlıkla birleşince, İstanbul hariç Türkiye'nin hemen hemen tüm illerinde içme suyu sıkıntısı ortaya çıktı.

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, herkesi su kullanımında tasarruflu olmaya çağırdı. Yetkililere göre sıkıntının iki nedeni var:

* Yağışların yıllık ortalamalara göre düşük seyretmesi

* Zamanında gerekli yatırımların yapılmaması

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber