Kurbanlıklarda 'promosyon' dönemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık satışlarında gözle görülür bir canlanma olmayınca, esnaf çareyi 'promosyon' dönemini başlatmakta buldu.

Ankara'da Seyit Mehmet isimli satıcı, kurbanlık satışlarını artırmak amacıyla '2 inek alan 1 koyun bedava' kampanyası başlattı. Ardahan'dan Ankara'ya getirilen ve güzellik yarışmasına hazırlanan 'Monalisa' isimli boğa ise 5 bin YTL gibi rekor fiyata satışa çıkarıldı. Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan pazarlarındaki hareketlilik giderek artıyor. Canlı kurbanlık koyunun kilosu bu yılda, geçen yıl olduğu gibi 8 ile 11 YTL arasında olacak. Bayram öncesi hayvan sayısının çok olması durumunda fiyatların düşebileceği, az olması durumunda ise biraz daha yükselebileceği ifade ediliyor. Geçen yıl 200-250 YTL olan küçükbaş kurbanlıklar ile bin- 2 bin YTL arasında olan büyükbaş kurbanlıklar, bu yıl da aynı fiyattan vatandaşlara sunuluyor. Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre artmadığından yakınan satıcılar, girdi maliyetlerinin artmasına rağmen satış fiyatlarının hemen hemen aynı seviyelerde seyretmesine kızıyor. Oktay Koçak (37) isimli satıcı, fiyatların geçen yıla göre aynı olmasına rağmen satışların geçen yıldan daha az olduğunu söyledi. Bu arada Yenimahalle Kurbanlık Pazar Yeri, bayrama sayılı günler kala hareketlenmeye başladı. Fiziki konumu, çevre ve yol düzenlemesi ve kurbanlıkların satıldığı çadırın temizliği bakımından Türkiye'nin en modern kurbanlık pazar yeri olan Yenimahalle'de, vatandaşlar şimdilik fiyat araştırması yapmakla yetiniyor. Vatandaşlar ile kurban satıcıları arasında çok sıkı pazarlıklar yaşanıyor, satılan kurbanlıkların üzerine boya ile 'satıldı' yazılıyor. Bu arada Seyit Mehmet (35) isimli satıcı, kurbanlık satışlarını artırmak amacıyla '2 inek alan 1 koyun bedava' kampanyası başlattı. Hayvanların bulunduğu çadırın önünde sık sık bağırarak kampanyayı vatandaşlara duyuran Mehmet, satış piyasasını hareketlendirmek için bu kampanyayı başlattığını belirterek, "2 ile 2.5 milyar arasında iki büyükbaş kurban alan herkese bir koyun veya isteğe bağlı keçi hediye ediyoruz. Bu kampanyadan sonra işlerimiz oldukça açıldı" diye konuştu.

Bu arada Ardahan'dan gelen ve güzellik yarışmasına hazırlanan boğa, vatandaşların ilgi odağı oldu. 'Monalisa' isimli boğanın sahibi Ali Tekin (29), "Monalisa'yı önümüzdeki yıl güzellik yarışmasına hazırlıyorum. Ardahan'dan gelirken onu da yanımda getirdim. Fiyatı 5 bin YTL, isteyen olursa satabilirim" diye konuştu.

Öte yandan, uzmanlar, menşei şahadetnamesi ve Veteriner Sağlık Raporu olmayan kurbanlıkların alınmaması konusunda vatandaşları uyarıyor. Kurbanlıkların, sağlıklı olmasına özen gösterilmesini isteyen uzmanlar, vatandaşların alım sırasında Veteriner Hekim kontrolü olan yerleri tercih etme, kontrol noktalarının olmadığı halk pazarlarında ise büyükbaş hayvanlarda, kulak küpesinin olmasına ve pasaportunun bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber