TSK Kandil'den önce 'Kandilcik'leri temizliyor

TSK'nın Çukurca'yı teröristlerden temizlemeye yönelik operasyonu, Suriye'nin Rakka ve Irak'ın Musul kentlerinde DAEŞ, Kuzey Irak'ın Kandil bölgesinde ise PKK'ya karşı olası bir sınır ötesi harekat öncesi tedbir olarak yorumlandı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Eylül 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK Kandil'den önce 'Kandilcik'leri temizliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başta Çukurca olmak üzere PKK'nın Tunceli-Hakkari arasında üs olarak kullandığı dağlık alanlarda sürdürdüğü temizlik operesyonu, askeri uzmanlar tarafından 'bölücü örgütün Kuzey Irak'ın Kandil bölgesindeki düzenlenecek harekat öncesi 'arkadan vurulmaya" karşı bir tedbir olarak değerlendirdi.

İÇ GÜVENLİK TEDBİRİ

PKK'nın, çukur terörüne yönelik operasyonlar sırasında temizlenen bölgelere 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 200'şer kişilik gruplar halinde yeniden sızmaya çalıştığı ve olası sınır ötesi harekatta TSK'nın operasyonel kabileyetini zaafa uğratmak için iç karışıklık çıkarmayı palandığına vurgu yapıldı.

Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı eski İç Güvenlik Uzmanı ve Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Erenel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terörün bitmesi için Suriye'nin yanı sıra Irak'ta da temizlik yapılmasına yönelik sözlerine dikkati çekti. Erenel, "Sayın Cumhurbaşkanı son derece haklı. Kuzey Irak'taki Kandil'in PKK'nın terör üssü olmasının önüne geçilmesi için operasyon yapılabilir. Ancak örgütün imhası için TSK Kuzey'den operasyon yaparken, PKK'nın Kandil'in güneyine ve doğusuna kaçmasını önlemek için Barzani'nin Güney'de ve İran'ın ise Doğu'da set çekmesini koordine etmek gerekir. Olası Kandil operasyonu öncesinde Türkiye topraklarındaki 11 Kandilciğin de temizlendiğini söyleyebiliriz. Çukurca'da 150'yi aşan PKK'lının etkisiz hale getirilmesi, olası sınır ötesi operasyon sırasında sırtımızdan vurulmamak amacıyla iç güvenliği sağlamaya yönelik olabilir"diye konuştu.

Musul ve Rakka'da DAEŞ'e yönelik operasyon hazırlıkları ile Türkiye'nin askeri desteğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Erenel, şunları söyledi: "DAEŞ için Suriye'de Rakka stratejik, Irak'ta ise Musul petrol geliri ile ekonomik nokta ve bu iki şehrin temizlenmesi DAEŞ'in bitmesi demek.

RUSYA VE ÖSO'YA GÖREV

Musul'a Türkiye'den kara birlikleri yerine çevresindeki mevcut askeri üslerden operasyonel destek gündeme gelecektir. Rakka'da ise Türkiye destekli ÖSO birlikleri Kuzey'den ilerlerken, Rusya'nın Güney'den kuşatması durumunda kent örgütten temizlenebilir."

Çukurca'da 12 terörist öldürüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Hakkari Çukurca'da devam eden hava destekli operasyonunda PKK'lı 12 teröristi daha öldürüldü. Şırnak'ta üs bölgesine saldırı girişiminde bulunan 5 terörist yakalandı. Van'ın Çaldıran ilçesi Tendürek Dağı bölgesinde de PKK'ya yönelik yürütülen hava destekli operasyon zorlu arazi yapısına rağmen aralıksız devam ediyor.

YUVAYA DÖNÜŞ

Türkiye'nin DAEŞ'i temizlemek için Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı ikinci haftasını doldururken, Cerablus'a sivil geçişler dün resmen başladı. İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu 250 Suriyeli, 17 Ocak 2014'ten bu yana kapalı olan Karkamış Gümrük Kapısı'ndan ülkelerine döndü. Türkiye'de dünyaya gelen bebekler Cerablus'ta vatan toprağını ilk kez görecek.

SELİM EFE ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber