'Onları gömüp üstüne beton dökmek lazım'

İngiltere temaslarının ardından Türk ve İngiliz basını ile bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, FETÖ'yle mücadele konusunda yoğunlaşan sorulara, "Terör örgütünün silahları gibi hareket eden iki elin parmağını geçmeyecek sayıda şirket, holding var. Onları gömüp üstüne beton dökmek lazım" dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Eylül 2016 20:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Onları gömüp üstüne beton dökmek lazım'
Hülya GÜLER

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ve İngiliz iş dünyası ile gerçekleştirdiği temasların ardından Türk ve İngiliz basın mensuplarıyla bir araya geldi. İngiliz basın mensuplarının soruları 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ'yle mücadele, büyüme, Merkez Bankası politikaları ve kredi notu gibi konularda yoğunlaşırken, Zeybekci, FETÖ'yle mücadelede Türkiye'nin değeri şirketlerin korunacağına vurgu yaptı. İngiliz Bakan ve iş dünyası temsilcileriyle temaslarının son derece olumlu geçtiğini kaydeden Zeybekci, "Görüşmelerimiz sırasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendini savunma refleksleriyle ilgili herhangi bir endişe ya da soruyla karşılaşmadık. Son derece pozitif bir havada geçen temaslarımızda geçmişi değil aslında daha çok geleceği ele aldık" dedi.

ŞİRKET DEĞİL KİŞİ SUÇLU

FETÖ ile mücadele kapsamında terör örgütüyle ilişkide olan şirket sayısıyla ilgili binleri bulan bazı spekülatif rakamların ortaya atıldığını kaydeden Zeybekci, "Bu rakamlar spekülatiftir. Konuyla ilgili kamu kurumları çalışmalarını büyük bir hassasiyetle yürütüyor. Terör örgütüyle bağlantılı şirketlerin ekonomimizi ve 3. tarafları etkilemesine izin vermeyeceğiz. Şirketlerin korunup, varsa suçlu kişilerin adalet önüne çıkarılmasını sağlayacağız. Kayyum yerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) devreye girmesinin altında yatan gerekçe de budur" diye konuştu.

SİLAHLAR YOK EDİLECEK

Bazı şirketlerin terör örgütlerinin silahı haline geldiğine dikkat çeken Zeybekci, şöyle devam etti: "Bazı şirketler 'tepeden tırnağa, bütün hücreleriyle pislik yuvası haline gelmiş. Ama bunların sayısı iki elin parmağını geçmez. Nasıl terör örgütüne silahlarını yok et, göm, üzerine de beton dök diyorsak, işte bu şirketler de terör örgütünün önemli silahlarıdır, bir şekilde aynı mantıkla gömülüp üzerine beton dökülmesi lazım."

NOTUMUZU KORURUZ

YAKIN zamanda kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notunu değerlendireceğinin hatırlatılması üzerine Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin bugünkü makro ekonomik göstergelerine, ekonomik ve finansal performansa, yeni teşvik paketi gibi faktörlere baktığınızda notun korunacağı yönünde, olumlu bir karar beklentim var" dedi. Türkiye'nin 2016'nın ilk yarı büyümesinin yüzde 3.9'a ulaştığını belirten Zeybekci, "Dünyanın en iddialı teşvik paketini hazırladık. İhracata çok ciddi teşvikler veriyoruz. Bütün bunların etkisinin 3'üncü çeyrekte büyümeye olumlu katkı yapmasını bekliyoruz. 4'üncü çeyrekte de cari açığı artırmayacak yönde iç tüketimin önündeki kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılması yönünde bazı adımla atabiliriz" diye konuştu.

ERKEN SEÇİM KESİNLİKLE YOK

NİHAT Zeybekci, bu süreçte erken seçimin gündemde olup olmadığı, bu konuyu nasıl değerlendirdikleri yönündeki bir soruya, "Değerlendirmiyoruz bile. Gerek parlamentonun, gerek siyasetin, gerek hükümetin, gerekse partimizin gündeminde erken seçim diye bir şey kesinlikle yoktur. Mümkün oldukça ekonomiye, büyümeye odaklanmak istiyoruz" şeklinde yanıtladı.

AB İNGİLTERE'Yİ ELİNDE TUTAMADI

İNGİLTERE'nin AB'yi yüzüstü bırakarak ayrılmaya (Brexit) karar vermesini, nasıl değerlendirdiği şeklinde gelen bir soruya Nihat Zeybekci, şu yanıtı verdi: "Konuya 'İngiltere'nin AB'yi yüzüstü bırakması' olarak değil, 'AB'nin İngiltere'yi tutamaması' şeklinde bakmak gerekiyor. İngiltere yüzyıllardır dünyanın önde gelen siyası ve ekonomik aktörlerinden biri. Bu ülkenin ayrılması AB için bir kayıp. Ancak Türkiye ve İngiltere için birçok ekonomik fırsatlar barındıran yeni bir durum. İki ülke olarak bu fırsatları daha fazla değerlendirmenin yollarını arıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber