Toplu sözleşmede 'baldız-bacanak' uyuşmazlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Aralık 2006 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osmaniye Belediyesi işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi, yakınlarının ölümü halinde çalışanlara verilen izin konusunun da aralarında bulunduğu bazı maddeler nedeniyle kilitlendi. Belediye başkanının baldızın ölümü halinde 3 gün izin verilmesine ilişkin düzenlemeye de itirazı nedeniyle uyuşmazlık Yüksek Hakem Kuruluna taşındı.

Hizmet-İş Sendikası ile Osmaniye Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, işçilere özel hallerde verilecek izin, ?ölüm? halinde, çalışanın ölen kişiye yakınlığına paralel olarak uzuyor.

Belediyle ile sendika arasında imzalanan önceki dönem sözleşmesinde, işçinin dede, babaanne, anneanne, kayınpeder, kayınbirader, kayınvalide, üvey anne, üvey baba ve baldızın ölümü halinde 3 gün ücretli izin öngörülüyor. Cenaze şehir dışına gidecekse izin 4 güne çıkarılıyor.

İşçinin anne, baba, eş, kardeş ile öz veya bakımları kendisine ait üvey çocuklarının ölümü halinde verilecek ücretli iş günü 7 güne çıkarılıyor. İşçinin amca, dayı, hala, enişte, teyze ve bacanağının ölümü halinde ise bir iş günü ücretli izin öngörülüyor.

Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar'ın itiraz ettiği ve sözleşmenin aylarca geç imzalanmasına ve Yüksek Hakem Kurulunda bağıtlanmasına neden olan anlaşmazlık maddeleri arasında yer alan ?ücretli sosyal izinler? bölümünde, baldızın ve bacanağın farklı izin gruplarında değerlendirilmesi yeni sözleşmede de sürdü. Ancak, yeni toplu iş sözleşmesinde, baldızın ölümü halinde 3 gün olan izin 2 güne düşürüldü. Bacanağın ölümü halinde ise bir günlük izin öngörüldü.

Belediye Başkanı Davut Çuhadar, işçilerin ücretli izinlerini devlet memurlarına paralel doğrultuda yeniden düzenlemeyi uygun gördüklerini belirterek, ?Baldızı alt kategoriye alıp, bacanakla arasındaki farkı gidermek istedim. Ama kazanılmış bir haktan taviz vermek istemediği için sendikanın ısrarı karşısında daha fazla direnç göstermedim ve baldız için yine bir ayrıcalık yapılarak ölümü halinde izin süresi 2 gün olarak belirlendi? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber