TÜİK'in hesabına göre aç vatandaş kalmadı!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Açlık sınırı 190 YTL' diyen TÜİK'e göre nüfusun sadece binde 9'u bu sınırın altında. Türk - İş ise sınırı 615 YTL olarak açıkladı

TUĞBA TEKEREK

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) '2005 Yoksulluk Çalışması'nda dört kişilik ailenin açlık sınırı 190 YTL olarak belirlendi. Buna göre, nüfusun yalnızca binde 9'u açlık sınırının altında yaşıyor! Ancak 2005 sonunda 4 kişilik bir aile için açlık sınırını 543 YTL olarak hesaplayan Türk - İş'e göre 190 YTL'yle iki çocuk bile doymuyor.

Türk - İş'in dün açıkladığı 2006 Aralık ayı rakamlarına göre de, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 615 YTL'ye ve yoksulluk sınırı da 2 bin 4 YTL'ye yükseldi. Açıklamada, "Son bir yılda açlık sınırı tutarındaki artış 72.28 YTL, yoksulluk sınırı tutarındaki artış ise 235.45 YTL oldu" denildi.

Sepetler farklı

Türk - İş'in rakamlarıyla TÜİK'in gelir dağılımı anketi karşılaştırıldığında nüfusun yüzde 20'sinin açlık sınırının altında yaşadığı ortaya çıkıyor.

Edinilen bilgiye göre Türk - İş ve TÜİK'in açlık ve yoksulluk sınırlarının farklı olmasının nedeni, hesaplamalarda farklı 'sepetler' kullanılması. TÜİK hanelerin halihazırdaki harcamalarını baz alırken, Türk - İş Hacettepe Üniversitesi'nin sağlıklı beslenme için gerekli gördüğü besinleri sepete dahil ediyor.

Halkın 'tercihleri' ve bilimsel hesap

TÜİK hesabı ise sağlıklı yaşam için gerekli kalori tutarına göre yapılıyor. Ancak bu kaloriye ulaşmak için alınması gereken gıdalar halkın tüketimine göre belirleniyor.

"Açlık sınırını hesaplarken halkın var olan harcamalarını ve beslenme tercihlerini temel alıyoruz" diyen TÜİK yetkilileri, gıda sepetinin en yoksul ikinci gelir grubunun gıda harcamalarına göre oluşturulduğunu belirtiyor. TÜİK yetkilileri hanelerin tüketimleriyle Hacettepe Üniversitesi'nin tablosu arasında çok büyük farklılıklar olmadığını savunuyor.

Türk - İş ise hesaplamalarında Hacettepe Üniversitesi'den alınan kalori miktarının yine üniversite tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme tablosunda yer alan ürünlerle karşılanması durumunda yapılacak harcamaları baz alıyor. Türk - İş Araştırma Müdür Yardımcısı Enis Bağdadioğlu şunları söyledi:

"Halk gelir düzeyine göre sabah çorba - ekmek, öğle patates yiyerek karnını doyuruyorsa bunu baz alamayız. Üniversitesi'nin verilerine göre örneğin, bir çocuğun günde iki bardak süt içmesi gerekiyor ve biz çocuk için sepetimize bunu dahil ediyoruz."

Bağdadioğlu, Asgari Ücret Komisyonu'nun TÜİK'ten Hacettepe Üniversitesi'nin verilerini baz alarak asgari ücret için gerekli olan açlık sınırını hesaplamasını istediğini ve bunun da Türk-İş tarafından hesaplanan tutara çok yakın olduğunu kaydediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber