Plaka masrafı yüzde 7 azaldı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA- Trafik işlemlerinde masraf azalıyor. Dört yıldır sabit tutulan araç satışı, alımı ve plaka ile ilgili iş ve işlem fiyatları, yeni yılla birlikte düşürülüyor. Yeni yılla birlikte uygulamaya girecek esaslara göre, trafik plakası fiyatında ve trafik iş ve işlemlerinde kullanılan 24 çeşit kıymetli evrak fiyatında yüzde 7 indirim yapıldı.

İndirim teklifi emniyetten

Karayolları Trafik Kanunu'na göre basılı kağıt ve plaka fiyatları her yılın son ayında belirleniyor. Yeni fiyatları belirlemeyi de İçişleri Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Konfederasyonu arasında oluşturulan komisyon belirliyor. Söz konusu komisyonda bulunan İçişleri Bakanlığı adına Emniyet Genel Müdürlüğü, plakalarda indirim teklifi yaptı. Bu teklif, plakalarda kullanılan alüminyum, reflektif, boya, işçilik gibi girdi kalemleri gözden geçirilerek yapıldı.

Oda itirazda bulundu

Fiyat artışı bekleyen Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Konfederasyonu, ciddi itirazda bulundu. Ancak emniyetin ısrarı üzerine indirim kararı alındı. Her yıl 1 milyon civarında yeni aracın trafiğe çıktığı, yüzbinlerce ikinci kullanılmış aracın el değiştirdiği ülkemizde böylece, 16 YTL olan plaka fiyatları, 15 YTL'ye indirildi. Komisyon ayrıca, sürücü belgesi alımı, tescil işlemleri, yurda sokulan araç gümrük işlemleri ve ilgili defterler için kullanılan yaklaşık 24 kıymetli evrak fiyatında da yüzde 7 indirime gitti.

Bağış ve yardım yok

Komisyonda alınan bir başka karara göre şoförler odası, araç plakası, araç devri ve satın alınması sırasında bağış veya yardım adı altında kesinlikle para alamayacak. Makbuz karşılığında dahi olsa böyle para alınmayacak. Para talep edenler hakkında işlem yapılacak. Yine gelen şikayetler baz alınarak alınan karara göre, şoförler odasında yapılan iş ve işlemler sırasında, iş ve işlem sahibi kişi istemedikçe toplu dosya satışı yapılmayacak. İşlem sahibi kişi, hangi evrakı istiyorsa sadece o evrak satılacak. Kimse, herhangi bir evrakın satın alınmasına zorlanmayacak. Karar doğrultusunda hazırlanan genelge 81 il emniyet müdürlüğüne gönderildi. Karara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Yetkililer, işlemlere uymayanlar hakkında işlem yapılabilmesi için vatandaşların ilgili kurumlara bilgi vermesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber