İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri Dışındaki MEB Personelinin Yer Değiştirme İşlemlerinde Yapılan Değişiklik

Bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan değişilik ile "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik" değiştirmiştir. Yapılan değişikliğe göre; 1- İl ve ilçe milli eğitim müdürleri dışındakilerin ilk görev yerlerinin 5. ve 6. hizmet bölgesi olma zorunluluğu 2004 yılı sonuna kadar uygulanmayacaktır. 2- İl ve ilçe milli eğitim müdürleri haricindeki personel 2004 yılı sonuna kadar kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il`e bağlı ilçelere atanabilecektir.

Haber Giriş : 21 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21.04.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Madde 1 - 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 4 - Milli Eğitim Bakanlığının il ve ilçe milli eğitim müdürleri haricindeki personelinin 2004 Yılı sonuna kadar yapılacak atamalarında, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile Ek-1 inci maddesi hükümleri uygulanmaz."
Madde 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin Memurun Yer Değiştirme Suretiyle Atanamıyacağı Hizmet Yerlerini düzenleyen 15'inci maddesinde; "Vali, kaymakam, bölge müdürü, başmüdür, il ve ilçe müdürleri, emniyet müdürü, emniyet amiri, milli eğitim müdürü, defterdar, mal müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü,Nüfus Müdürü ve bunların yardımcıları,taşra teşkilatında görevli şube müdürü,müdür,il ve ilçe müftüsü ve bunların yardımcıları ile koruma ve güvenlik hizmetlerini yürüten personel;
a)Kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il`e bağlı ilçelere,
b) Nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu il`e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu il ve bu il`e bağlı diğer ilçelere
c)Mülga:17/7/1999-99/13143 K.)
Ancak, son genel nüfus sayımına göre;
a)Ekli 1 Sayılı Cetvelde IV,V ve VI ncı bölge kapsamında belirlenen il merkezleri ile bunlara bağlı ilçe merkezlerinden nüfusa 50.000`i aşan yerlere,
b) (Değişik: 18/5/2001-2001/2526 K.) Diğer il veya ilçe merkezlerinden nüfusu 100.000`i aşan yerlere, yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz. Kurumlar hizmet gereği ve özelliklerini dikkate alarak ikinci fıkrada belirtilen sınırın üzerinde bir rakam tesbit edebilirler."
hükmü, Ek 1'inci maddesinde ise; "190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (a) ve (c) bentleri kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde 657 sayılı Kanuna tabi olarak istihdam edilen memurlardan,
a) Bölge Müdürü, Başmüdür, İl ve İlçe Müdürleri, Milli Eğitim Müdürü, Mal Müdürü, İl ve İlçe Müftüsü, Şube Müdürü ve diğer müdür unvanlarına,
b) Merkez Denetim Elemanlığında bulunanlardan/bulunmuş olanlardan atanacaklar hariç olmak üzere Defterdar ile Gelirler ve İşletme Bölge Müdürü unvanlarına,
c) Yukarıda sayılanlarla aynı düzeydeki unvanlara,
d) (a),(b) ve (c) bentlerinde belirtilen unvanların yardımcılıklarına,
atanacak olanların ilk görev yerleri, atanacakları kurum veya kuruluşun hizmet birimi olması halinde bu Yönetmeliğe ekli (1) sayılı cetvelde yer alan 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleridir.
Bu hizmet bölgelerine atananlar görevleri süresince bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde yer alan hükümlerden yararlanamazlar.
Birinci fıkradaki kurum ve kuruluşların, diğer hizmet bölgelerindeki yukarıda belirtilen kadrolarına atanabilmek için ilgililerin sözü edilen görevlerde iki yılını tamamlamış olmaları gerekir. Ancak, diğer unvanlarda bu hizmet bölgelerinde en az dört yıl görev yapmış olanlarda bu şart aranmaz. 5 ve 6 ncı hizmet bölgelerine dahil illerde atamayı yapacak kurum veya kuruluşuna ait, yukarıda sayılan unvanlarda boş kadro bulunmadığı hallerde, daha sonra bu bölgelere atanmak üzere diğer illere atama yapılabilir."
hükmü yer almaktadır.

YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN YORUMU

1- İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri dışındakilerin ilk görev yerlerinin 5. ve 6. hizmet bölgesi olma zorunluluğu 2004 yılı sonuna kadar uygulanmayacaktır: Geçici madde ile yapılan değişiklikte; yönetmeliğin Ek-1'inci maddesinin, 2004 yılı sonuna kadar, Milli Eğitim Bakanlığının il ve ilçe milli eğitim müdürleri haricindeki personelinin 2004 Yılı sonuna kadar il ve ilçe milli eğitim müdürleri haricindeki personel açısından uygulanmayacağı belirtilmektedir. Bu değişiklik her ne kadar 2004 yılı sonuna kadar geçerliyse de önemli bir istisna getirmektedir. Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığında görev yapacak şube müdürleri ve diğer unvanlı müdür ı vb. kadrolara yapılacak ilk atamada önemli bir istisna getirilmiş ve bunların ilk atamalarının 5 ve 6 ncı bölge olmalarının önüne geçilmiştir.

2- İl ve ilçe milli eğitim müdürleri haricindeki personel 2004 yılı sonuna kadar kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu il`e bağlı ilçelere atanabilecektir: Bu değişiliklik geçici maddede yer alan yönetmeliğin 15/a maddesinin uygulanmayacağı şeklindeki hükmü ile getirilmiştir.

Burada şunu belirtmek gerekmektedir. Her Bakanlığın benzer sorunları vardır ve bu sorunlar en az Milli Eğitim Bakanlığının ki kadar önemlidir.

Her zaman vurgulandığı üzere gibi yine hatırlatmakta fayda görüyoruz ki geçici maddelerle getirilen istisnalar her zaman sistemde zaaf oluşturmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber