YÖK'e göre 'dayatma' var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

fikret bila

YÖK'ün, Ankara Tıp Fakültesi dekanlığına, eğilim yoklamasında açık farkla en fazla oyu alan Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu'nu atamaması tepki ve tartışmalara neden oldu.

YÖK'ün Çorapçıoğlu yerine dekanlığa atadığı Prof. Dr. Erol Özdiler'in, görevi kabul etmemesi ve Ankara Tıp yönetiminin toplu olarak istifa etmesi tartışmaları büyüttü.

Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu'nun iki dönemdir dekanlık yaptığı, bu nedenle üçüncü kez atanmadığı gerekçesi kulislere yansımış olsa da aynı toplantıda YÖK'ün Ankara Üniversitesi Veterinerlik ve Diş Hekimliği fakültelerine aynı kişileri üçüncü kez dekan olarak ataması, bu gerekçeyi çürüttü.

'Dayatma iddiası'

YÖK cephesine göre asıl gerekçe Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'ın gönderdiği yazı. YÖK'te yapılan yorumlar, Prof. Dr. Aras'ın, bu yazısının bir "dayatma" olarak algılandığı ve bunun da oylamayı etkilediği yönünde.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in de paylaştığı "dayatma" algılaması şöyle izah ediliyor:

"Nusret Hoca, YÖK'e üç isim bildirdi. Birinci sırada Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, ikinci sırada Prof. Dr. Erol Özdiler, üçüncü sırada Prof. Dr. Ali Sabri Kemahlı var. Bu hocaların eğilim yoklamasına girip girmedikleriyle ilgili bir bilgi yok. Prof. Dr. Çorapçıoğlu'nun yoklamaya girdiğini ve en fazla oyu aldığına ilişkin bir bilgi de yok.

Gösterilen diğer iki aday Çorapçıoğlu'nun mevcut yardımcıları. Onlar eğilim yoklamasına da katılmamışlar. Tümer Hoca ve iki yardımcısı bildirilmiş, başkaca bilgi yok. Bu durum YÖK üyelerince Tümer Hoca'nın atanması konusunda bir dayatma olarak algılandı.

Eğilim yoklamasına girmiş olan diğer hocaların neden listeye yazılmadığı eleştirildi. Bu yönde bir üye konuşma yaptı. YÖK'e 'ya Tümer Hoca'yı atarsınız, ya Tümer Hoca'yı atarsınız' dayatması yapıldığı algısı hâkim oldu. Bir diğer üye de sert bir konuşma yaptı. Bu konuşma da kurulu etkiledi. Ancak bu konuşmada Tümer Hoca'nın kişiliğine, bilim adamlığına dönük bir eleştiri yoktu, akçalı konularla ilgili bir iddia da yoktu.

Bu nedenle başka bir gerekçe varsa neden açıklanmıyor veya Tümer Hoca için neden soruşturma açılmıyor gibi yorum ve öneriler yapılması yersizdir. Bunu gerektirecek bir konuşma yapılmamış ve bir iddia gündeme gelmemiştir."

Aras'ın yanıtı

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ise YÖK'ten yansıyan bu gerekçeleri "doğru ve inandırıcı" bulmuyor. Prof. Dr. Aras'ın yanıtı şöyle:

"Birinci sıraya en çok oyu alan mevcut dekanı, ikinci ve üçüncü sıralara da yardımcılarını yazarak göndermem yeni bir uygulama değil. Ben bunu 2.5 yıldır yapıyorum. Bu süre içinde YÖK'ten hiç itiraz gelmedi. Bu yöntemi kullanmamın nedeni, seçime girmiş diğer adayları da bildirmemiz halinde hem fakülte hem YÖK içinde kulise yönelmeleridir.

İkincisi, veterinerlik ve diş hekimliği fakülteleri için de üçüncü kez en çok oyu alan dekanları birinci sırada önerdim. Yine eğilim yoklamasına girmemiş ikişer yardımcılarını da ikinci ve üçüncü sırada yazarak gönderdim.

O fakültelere üçüncü kez aynı dekanları atadılar ve ikinci-üçüncü sıralara neden seçime girmemiş dekan yardımcılarını yazdınız, bu YÖK'e dayatmadır, demediler. Veterinerlik ve diş hekimliği fakültelerinde dayatma olarak algılamamışlar da tıp fakültesine aynı yöntemi niye dayatma olarak algılıyorlar, bunu anlayabilmiş değilim."

Gerekçeler konusunda taraflar tatmin olmuş değil. Ankara Tıp olayına ilişkin tartışmanın hem YÖK hem Ankara Üniversitesi'nde devam edeceği anlaşılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber