Kurbanda hayvanlardan geçen hastalıklara dikkat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığınca, kurbanlık hayvanların atık ve organlarıyla bulaşan hastalıklar konusunda dikkatli olunması istendi.

Bakanlık yetkilileri, halk sağlığı açısından "kistik ekinokokkoz" ve "toksoplazmoz" gibi hastalıkların risk oluşturabileceğini bildirdi.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, hayvan hareketlerinde önemli bir yoğunluk ve milyonlarca hayvanın kesiminin yapıldığı Kurban bayramlarında gerekli hassasiyetin gösterilmemesi çevre kirliliğine neden olabiliyor.

Çevreye gelişigüzel atılan hayvan doku ve organlarının köpek ve kediler tarafından yenmesiyle bazı hastalıkların yayılabildiğine dikkati çeken yetkililer, halk sağlığı açısından "kistik ekinokokkoz" (kist hidatik) ve "toksoplazmoz" gibi hastalıkların risk oluşturabileceğini bildirdi.

KİSTİK EKİNOKOKKOZ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kistik ekinokokkozun, köpeklerde bulunan "Echinococcus granulosus" isimli parazitin yumurtalarının insanlar tarafından alınması sonucu karaciğer, akciğer ve beyin gibi organlarda içi su dolu keseler oluşturması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

Parazitli köpeklerin dışkılarıyla çevreye atılan yumurtaların sığır, koyun ve keçi gibi ot yiyen hayvanlar tarafından yiyecek ve içeceklerle alınması sonucu, bu hayvanların çeşitli organlarında (karaciğer, akciğer, dalak, beyin)

içi su dolu keseler oluştuğunu anlatan yetkililer, kurban edilen hayvanların hastalıklı organlarının köpeklere verilmesi veya gelişi güzel çevreye atılmasıyla keselerin içinde bulunan parazitlerin bu hayvanların bağırsaklarında geliştiğini söyledi. Parazitin bu köpeklerin dışkılarıyla yumurtalarını dışarı attığını ifade eden yetkililer, "Bu yumurtalarla sular ve gıdalar kirlenir. Kirlenmiş gıdaların alınmasıyla da insanlara hastalık bulaşır" diye konuştu. Kistik ekinokokkozun tedavisinin zor olduğu ve cerrahi müdahale gerektirdiğini belirten yetkililer, şu önlemlerin alınmasını istedi: -Köpeklere kesinlikle çiğ et verilmemelidir, -Kurban edilen hayvanların doku ve organları çevreye gelişi güzel atılmamalı, köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir.

TOKSOPLAZMOZ NEDİR?

Kurban Bayramında önem kazanan diğer bir hastalığın da toksoplazmoz olduğuna dikkati çeken yetkililer, bunun etkeninin "Toxoplasma gondii" isimli bir parazit olduğunu söyledi.

Bu parazitin gelişimini kedilerde tamamladığını anlatan yetkililer, kedilerin hastalığı parazitli çiğ etleri yiyerek aldıklarına işaret etti.

Çiğ etlerle alınan parazitlerin kedinin bağırsağında çoğaldığını ve dışkısıyla etrafa saçıldığını bildiren yetkililer, "Toksoplazmoz, insanlara, paraziti bulunduran kedi dışkılarıyla kirlenmiş suların içilmesi ve gıdaların tüketilmesi yanında, parazitli etlerin veya sakatatların çiğ veya az pişmiş olarak yenmesiyle de bulaşmaktadır" diye konuştular.

Toksoplazmozun bağışıklık sistemi zayıf veya baskılanmış kişilerde ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir tabloya yol açabildiğini ifade eden yetkililer, "Ayrıca, paraziti ilk defa hamilelikleri esnasında alan kişilerde hastalık düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin başının büyük veya küçük olmasına yol açabilirken, bebeklerde zeka geriliği ve körlük gibi problemlere de sebep olabilmektedir" uyarısını dile getirdiler.

Toksoplazmozdan korunmak için bütün et ve sakatatların merkez iç ısıları 70 derece olacak şekilde veya etlerde pembe kısımlar kalmayacak biçimde iyice pişirildikten sonra yenmesi, bunların kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi istendi.

Ayrıca, parazitin kediler ve insanlar arasındaki döngüsünü kesmek için bu hayvanlara çiğ et verilmemesi gereğine de işaret edildi.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, Kurban Bayramlarında halk sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar:

-Sağlıklı kurbanlık hayvanın temini, -Kurbanın asgari teknik ve hijyenik şartların bulunduğu yerlerde kesilmesinin sağlanması, -Çevrenin kirletilmemesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, -Kurban Bayramlarındaki beslenmeyle ilgili hususlarda konuyla ilgili uzmanların görüşleri doğrultusunda hareket edilmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber