CHP'nin KHK başvurusu hukuken anlamsız

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop ve AK Parti'li Muş, CHP'nin AYM'ye başvurusunun hukuken bir anlam ifade etmediğine dikkat çekti

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Eylül 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin KHK başvurusu hukuken anlamsız
EDA IŞIK -ZÜBEYDE YALÇIN

TBMMAnayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, CHP'nin Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurusunun hukuken anlam ifade etmeyen nafile bir çaba olduğuna vurgu yaptı. Anayasa'nın 148'inci maddesinin, "Olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi'nde dava açılamaz" hükmünü içerdiğinin altını çizen Şentop, aslında AYM'nin numara bile vermeden geri çevirmesi gerektiğini söyledi. Şentop, 1990'lı yıllarda SHP'nin bazı OHAL kararnameleri için AYM'ye başvurduğunu, Mahkeme'nin hiçbir yetkisi olmadığı halde bazı iptal kararları verdiğini ifade ederek, "O kararlar zamanında da tartışılmıştı. AYM, anayasaya açık şekilde aykırı olduğu halde bunları incelemişti. CHP şimdi bunlardan yola çıkarak AYM'ye başvuruyor" dedi.

OHAL KEYFİ İLAN EDİLMEDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da 148. maddeye atıfta bulunarak, "CHP adeta anayasayı yok sayarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Hukuken bir anlamı yok" diye konuştu. Muş, CHP'nin 'KHK'lar süresini, konusunu, amacını ve kapsamını aşıyor' eleştirisine şu yanıtı verdi: "Türkiye'de OHAL keyfi olarak ilan edilmemiştir. Darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. KHK'ların tamamın bu tehdidi ortadan kaldırmak için çıkarıldı. Bazı derneklerin kapatılması da, FETÖ ile iltisaklı kişilerin memuriyetten uzaklaştırılması da, teröre destek veren belediyelere kayyum atama yetkisinin verilmesi de Türkiye'deki terör tehdidinin yok edilmesini amaçlamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber