Tüketiciler GSM şirketlerini uyardı: Kontör dolandırıcılığına göz yummayın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Aralık 2006 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Logo ve melodi gönderiyoruz' diyerek cep telefonu abonelerinden kontör çalınması, yeni bir tartışma başlattı. Tüketici dernekleri, mağduriyetlerin devam etmemesi için GSM operatörlerini göreve çağırırken, mevzuattaki boşlukların da giderilmesi istendi.

Teknik oyunlarla çok sayıda kişinin fazladan fatura ödemek zorunda bırakılmasını 'açık bir dolandırıcılık' diye nitelendiren Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, "Bu tür fırsatçılara dur demenin vakti geldi." ifadelerini kullandı. Abonelerin bilgisi dışında tek taraflı uygulamalara gidilmesinin Tüketici Kanunu'na da aykırı olduğunu kaydeden Deniz, mağdur vatandaşların bulundukları il ya da ilçedeki hakem heyetlerine müracaatta bulunmasını tavsiye etti. "GSM şirketleri de buradan kazanç sağlıyor." diyen Deniz'e göre dolandırıcılığa karışan internet siteleri ile abonelerini korumayan şirketler aleyhine dava açılabilir. Telekomünikasyon Kurumu'nun da duruma el koyması bekleniyor. Dolandırıcılık olayı ise şöyle gerçekleşiyor: Cep telefonu kullanıcılarına tuzak melodi ve logo gönderiliyor. Bu mesajların okunması halinde kontörlü abonelerden 40 kontör düşerken, faturalı hat kullanıcıları üye yapılıyor. Üyelik kabul edilmediği takdirde dahi, logo melodi servisi, 3 lira 177 YKr ve KDV ücreti kesiyor. Cep telefonu operatörleri de farkında olmadan bu parayı aboneye faturalandırıyor.

Zaman'ın 'Tuzak mesajla cepten kontör çalıyorlar' başlığıyla manşetten duyurduğu haber geniş yankı uyandırdı. Haber üzerine www.zaman.com.tr adresine gönderilen çok sayıda şikâyet mesajı, konunun çok daha vahim boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Başına gelen bir olayı anlatan Craig David rumuzlu okuyucu, Avea hat kullanmakta olan annesinin 100 kontöründen olduğunu, GSM operatörünü aradıklarında da bir numara verip, 'arayın aboneliğinizi iptal ettirin' denildiğini ifade ediyor. Bilişim konusunda epey bilgili olduğunu söyleyen Kemal Kalafat da 75 yeni lirasının çalındığını belirtiyor. Abone olmak için hiçbir şey yapılmasına gerek olmadığını vurgulayan Kalafat, üyeliği kestirmek için ise bu şirketi aramak gerektiğini belirtiyor. Asıl suçun operatörlerde olduğunu bildiren okuyucu, "Bu hırsızlıklara bir nevi göz yumuyorlar." diye çıkışıyor.

"İnternet üzerinde hizmet veren 'şikayetvar.com' adresine gönderilen şikâyetlerin çoğunu logo ve melodi mesajları kapsıyor. Aboneler, internet sitesine gönderdikleri mesajlarda nereden ve nasıl geldiğini bilmedikleri bu türden adreslere üye olarak yüzlerce kontör kaptırdıklarını belirtiyor. Durumla ilgili muhatap bulamadıklarını da yazan telefon kullanıcıları, cep telefonu operatörlerinin duruma müdahale etmesini istiyor. Hem tüketici derneklerine hem de internet üzerinde yayın yapan şikâyet sitesine ulaşan mesajlarda da benzer konulara değiniliyor. Siteye yazan bir kullanıcı "Turkcell Hazırkart abonesiyim. Yaklaşık 1 aydır Ditomito Logo firmasına ait olduğunu öğrendiğim 3782 olarak gözüken bir merkezden gelen çok saçma mesajlarla yüklü miktarlarda kontör kaybettim. Konuyla ilgili olarak Turkcell Müşteri Hizmetleri'ne yolladığım mail'e, bu şirketin Turkcell ile bir ilgisinin olmadığı ve belirtilen bir numarayı arayarak o şirkete ulaşabileceğime dair yanıt geldi." diye yakınırken, başka bir vatandaş da, firmayla ilgili internette yaptığı bir araştırmada yalnız olmadığını, kendisi gibi çok sayıda mağdur olduğunu ifade ediyor.

Hiç yardımcı olmuyorlar

Ditomito logo melodi kaydımı kapatmak istiyorum. Muhatap bulamadığım için üyeliği iptal ettiremedim. Yardımcı olun. GSM şirketi hiç yardımcı olmuyor. Sürekli beni bir yerlere aktarıyorlar; ancak sonuç yok. Servis numaraları 3782 ve 3783. Bu servis numaralarının kapatılması için bana yardımcı olur musunuz?

Üyeliğimin iptalini istiyorum

Yanlışlıkla mesaj göndererek üye olduğum wiramobil kulüpten üyeliğimi iptal ettirememekteyim. İptal için verilen 0212 288 2652 no'lu numara ise sürekli meşgul. Devamlı olarak 3 yeni lira ücret kesiliyor ve melodi gönderiliyor. Üyeliğimin iptalini istiyorum. Müşteri hizmetleri yardımcı olmuyor. İptal edilmesini talep ediyorum. Aksi halde hattımı kapattıracağım.

Faturam yine yüksek geldi

Avea hat kullanıcısıyım. İnternet üzerinden bedava melodi reklamı içeren linke tıklayarak üyeliğim yapılmış. Daha sonra her mesaj gelişinde 2 YTL faturama yansıdı. Avea kendilerinin bir şey yapamadıklarını söyledi. Bir sonraki ay yine faturam çok yüksek geldi. Tekrar müşteri hizmetlerini aradım. Bu kez iptal için iki tane numara verdiler. Yine olmadı. Faturama yansıtılan ücretlerin geri ödenmesini istiyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber