Prof. Dr. İzge Günal:Göreve döndüm ama 213 işçi hâlâ dışarıda

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Ocak 2007 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi, Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Başkanı İzge Günal hakkında öğretim üyeliğine son verilmesi yönünde üniversite yönetimince verilen ceza Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından bozuldu ve Günal tekrar görevine döndü.

Günal üniversite hastanesinden atılan 213 işçiyi desteklemek için çeşitli yollara başvurmuş ve bu nedenle rektörü küçük düşürmekle suçlanıp "görevden çekilmiş sayma" cezası almıştı. Günal, DEÜ Rektörlüğü'nün işlerine son verdiği "Güzel İzmir" isimli şirket çalışanı işçilerinin haklarını savunuyordu. 213 işçinin işten atılmasına karşı toplanan dört bin imzayı rektöre ulaştırmak isteyen Günal'ın randevu talebini Rektör Emin Alıcı kabul etmiyordu.

RANDEVU ALAMAYINCA HASTA TAKLİDİ YAPTI

Günal randevu talebine cevap vermeyen Alıcı'nın özel muayenehanesinden 90 YTL ödeyip hasta randevusu alarak görüşmeye çalışmış, Alıcı'nın makamında kendisiyle görüşmeyi kabul etmesi üzerine toplanılan imzaları basın mensuplarının önünde Alıcı'ya vermişti. Geçen hafta, üniversite yönetiminin verdiği karar, YÖK tarafından kınamaya dönüştürülüp 20 Aralık'ta Günal'a tebliğ edilmesinden sonra Günal görevine resmen başladı. Yaşadıklarını Yeni Şafak'a değerlendiren Prof. Dr. Günal, "Toplumsal açıdan çok daha umutluyum. Birkaç basın açıklamasıyla biter sandım. Oysa ki kamuoyu ve basın hep destek verdi. Öğretim üyeleri üniversiteden atılıyor. Umarım Günal ismi Yükseköğretim Kurulu Disiplin Yönetmeliği'nin bu anlamda değişmesine sebep olabilir" dedi.

KAMUOYU DESTEK OLDU

"Umudum arttı. 70'e yakın kurumun bana destek veren eylemleri ve açıklamaları oldu. Üstelik çoğuyla birebir bağlantım yok" diyen Günal, örnek olarak, Belçika Komünist Partisi'nden biri Avrupa Parlamentosu'na kendisi için soru önergesi verdiğini, Sosyal Haklar Derneği'nin toplu faks eylemini, F tipi cezaevlerinden gelen destek mektuplarını, Yunanistan Metal İşçileri Sendikası'nın gösterdiği ilgiyi gösterdi. Günal, "Bu ülkede bir şeyler değişiyor. Duyarlılık sandığımızdan büyük. Ben göreve döndüm ama atılan işçiler hâlâ dışarıda.

Tabiî ki üniversiteler ben ve benim gibi düşünenlerin. Kimselere bırakmamak gerek. Görevden alınan 213 işçiye sonuna kadar da destek olacağım.

Onların mücadelesinin odağında akademisyenlerin olması doğru değil, ancak sendikalarla gerekli görüşmeleri yapıp desteğimi göstereceğim" diye konuştu.

Gençler daha sık kovuluyor

Günal üniversitelerde profesörlerin görevlerine son vermenin genç doçent ve araştırma görevlilerinin işine son vermekten daha zor olduğunu ifade etti. YÖK ve rektörlerin genç öğretim üyelerinin sözleşmelerini yenilemeyerek, işlerine son verdiğini belirten, Günal, şunları söyledi: "Hiçbir sektörde böyle kuralsızlık olmazken üniversitelerde kıyım yaşanıyor. Eğer İzge Günal'ın üniversiteye dönmesi bu duruma çözüm getirecek yeni düzenlemeye ön ayak olacaksa anlamlı olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber