Devlet 'et-balık' işini hızlandırıyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 02 Ocak 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirilmesindeki fiyaskonun ardından devreye sokulan, kamunun yeniden 'et-balık' işine girmesi anlamına da gelen Sözleşmeli Besicilik Projesi'ni(Tar-Et) hızlandırma kararı aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim yılı olan 2007 yılı başından itibaren projenin uygulanmasına 'ivedilik' kazandırılmasını isterken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu yöndeki çalışmaları hızlandırdı.

28 ilde uygulamaya konulan projeyle, yetiştiriciye alım garantisi, yem için kredi ve yetiştiricilik bilgisi verilirken, yılda 6 bin besiciye iş imkânı sağlanması ve 20 bin ton ilave kaliteli et üretilmesi planlanıyor. Et ve Balık Kurumu'nun özelleştirme kapsamına alındığı 1992 yılından sonra, mevcut olan 29 kırmızı et kombinasından 23'ü özelleştirilebilmişti. Özelleştirilen kombinalardan, 2006 yılı itibarıyla sadece sekiz tanesi faal durumda bulunurken, 14'ü ise kapanmıştı.

28 ilde uygulanacak

Hükümet, özelleştirmedeki bu fiyaskoyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılıkta yaşanan ciddi sorunlar nedeniyle Et ve Balık Kurumu'nu özelleştirme kapsamından çıkarmış, yedi kombinasıyla birlikte Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlamıştı. Kurumun tekrar eski fonksiyonuna dönerek, Türkiye'deki et piyasasını düzenlemesi için de adım atılarak, kamuyu yeniden 'et-balık' işine sokan Tar-Et Projesi 2006 yılının temmuz ayında başlatılmıştı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde istihdamı artıracak ve hayvancılığın gelişimini sağlayacak olan Tar-Et projesine ilişkin protokol Başbakan Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla Ağrı'da imzalanmıştı. Et ve Balık Kurumu'nun Tarım Kredi Kooperatifi'yle birlikte 28 ilde yürüteceği projeyle et kombinalarının aktif hale getirilmesi, pazarlama problemi yaşanmaması için de yetiştiriciye alım garantisi verilmesi öngörülmüştü. Proje kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri'nin besi materyali ve yem temini için kredi sağlaması, yetiştiricilik için de bilgi vermesi düzenlenmişti.

Eker'e talimat verdi

16 Temmuz 2006'da uygulanmaya başlanan Tar-Et projesinde aradan geçen süreye karşın ciddi dönüşümler yaratacak adım atılmaması, bu tür projeleri önemsediğini her fırsatta vurgulayan Başbakan Erdoğan'ın da gündemine geldi. Köy-Des, Bel-Des gibi projelerin yanı sıra Tar-Et'i de hükümetin önemli icraat kalemleri arasında sayan Başbakan Erdoğan, projeye, seçim yılı da olan 2007'nin başından itibaren hız kazandırılmasını istedi.

Bu talimatını Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bizzat verdiği öğrenilen Erdoğan'ın protokolde öngörülen kapsama harfiyen uyulması ve projeyle ilgili yetiştiricilerden kendisine sorun iletilmesinin önüne geçilmesine istediği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber