Sosyal güvenlikteki iptalden memurlar da memnun değil

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ocak 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin memurlara ayrımcılık şeklinde yorumlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 22. maddesini iptaline işçi ve esnaf tepki gösterirken memur da karşı çıktı.

Yüksek Mahkeme'nin, verdiği kararla memurlara yönelik pozitif ayrımcılık yaptığını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, ancak bu durumun kendilerini mutlu etmediğini söylüyor. Sosyal barışı bozacak nitelikte bir karar alındığını kaydeden Aksu, "Biz bu pozitif ayrımcılığı istemiyoruz. Herkese eşit olsun. Memurlara verilen haklar işçi ve esnaf için de geçerli olmalı. Bu pozitif ayrımcılığın niye yapıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz." diyor. Sosyal güvenlik reformunun önemli getirilerinden biri, bürokrasideki ek gösterge kapma savaşını sona erdirmeye yönelikti. Mevcut düzenleme, personelin emekliliğine kadar atanmış olduğu en yüksek ek gösterge üzerinden en az 6 ay prim ödemiş olması durumunda emekli maaşının bu ek gösterge üzerinden hesaplanmasını öngörüyordu. Emekli Sandığı Kanunu'ndaki mevcut hüküm, bürokraside adeta ek gösterge kapma savaşına sebep oluyor. Sosyal güvenlik reformunun öngördüğü düzenleme ise ek gösterge savaşını sona erdirecekti. Ancak Yüksek Mahkeme'nin kararı, bürokrasideki ek gösterge kapma yarışının süreceği anlamına geliyor. Bu maddenin iptaline de tepki gösteren Memur-Sen Başkanı, "Mahkemenin aldığı iptal kararları, sosyal güvenlik reformunu hükümsüz kılan, anlamsızlaştıran düzenlemelerdir." diye konuşuyor.

Anayasa Mahkemesi, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı başta olmak üzere birçok maddeyi, 'kamu görevlileri' yönünden iptal ederken aynı uygulamalara işçi ve Bağ-Kur'lular yönünden izin vermişti. Kamu görevlileri ile diğer çalışanların ayrı kategorilerde değerlendirilmesine itiraz eden Memur-Sen Başkanı Aksu, "Bunu, adalet duygusu ile bağdaştırmamız mümkün değil." şeklinde konuşuyor. Gerekçeli karar ne olursa olsun sonuçta vatandaşlar arasında bir ayrıma gidildiğine vurgu yapan Aksu, memurların bazı haklardan yararlanırken işçi ve esnaf için bunların esirgenmesine tepki gösteriyor. Bu somut sonucu, hiçbir yasal gerekçenin haklı kılamayacağını anlatıyor. Memurlar lehine iptal edilen en önemli maddelerden biri, emekli ikramiyelerini ve aylıklarını düzenleyen madde. Madde ile Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklisi arasındaki farkın kaldırılması amaçlanıyordu. Şimdi ise işçi ve esnaf emeklisi ile memur emeklisi arasındaki maaş farkı artacak. Sosyal güvenlik reformu yapılırken temel amacın Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'yı tek çatı altında toplayıp eşit ve adil hizmet sunmak olduğunu dile getiren Aksu, iptal kararıyla bunun ortadan kalktığını ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber