Yükselme şansı olmayan polis müdürleri Emniyetten ayrılıyor

Haber Giriş : 22 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet teşkilatında özellikle birinci sınıf emniyet müdürlüğü kadrosundaki tıkanma alt rütbelerde bulunan polis müdürlerini farklı arayışlara yöneltiyor.

Teklifleri değerlendiren müdürler ya özel sektöre ya da yatay geçişle başka kurumlara geçiyor. En son uyuşturucu kaçakçısı Urfi Çetinkaya'nın yakalandığı Matador soruşturmasını yürüten Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Narkotik Şube Müdürü Özcan Sezer ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Şenol Aydın, emniyet teşkilatından ayrılıp farklı kurumlara geçti.

Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda yapılan değişiklikle birinci sınıf emniyet müdürlerinin sayısı 500 ile sınırlandırıldı. Halen 800 civarında birinci sınıf polis müdürü görev yapıyor. Alt kademelerden gelen polis müdürlerinin terfi edebilmesi için ancak kadroların boşalması yani birinci sınıf polis müdürlerinin sayısının 800'den 500'ün altına inmesi gerekiyor. 300'den fazla birinci sınıf polis müdürünün teşkilattan ayrılmasının ise yılları bulacağı ifade ediliyor. Önlerinin kapalı olması alt kademedeki müdürleri farklı arayışlar içine yöneltti. Kimileri kamu kuruluşları içinde yatay geçiş yaparken kimileri de özel sektörde yerini aldı. Son dönemde ayrılanların ortak özelliği ise polis teşkilatının en gözde ve en kritik görevlerinde çalışan, birkaç yabancı dil bilen, kendisini yetiştirmiş olması.

Polis teşkilatından ayrılanlar arasında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nda (KOM) önemli görevlerde bulunanlar var. Trilyonlarca liralık hayali ihracat yolsuzluğunun ortaya çıkarıldığı Örümcekağı Operasyonu'nun yanı sıra 52 bankanın kılık değiştirilerek dolandırılmasının aydınlatıldığı Binbir Surat Operasyonu'nu yöneten KOM Merkez Mali Şube müdürü geçtiğimiz aylarda bu görevinden ayrılmıştı. Bülent Akdeniz, Mali Şube Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra ABD Büyükelçiliği Koruma Müdürlüğü görevine başladı. Uzun yıllar yurtdışında kalan Akdeniz iki yabancı dil biliyor.

Akdeniz'in ardından KOM Narkotik Şube Müdürü Özcan Sezer görevinden ayrıldı. Urfi Çetinkaya'nın İspanya'da yakalanarak Türkiye'ye getirildiği Matador Operasyonu'nun yanı sıra son yıllardaki uluslararası tüm narkotik operasyonlarında imzası bulunan Sezer, 15 yıldır Narkotik Şube'de görev yapıyordu. Geçtiğimiz hafta görevinden ayrılan Sezer'in HSBC Bank'ta üst düzey yönetici olarak göreve başlayacağı öğrenildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Şenol Aydın da polislikten ayrılıp farklı bir kuruma geçen müdürler arasında yer aldı. Ancak Aydın, özel bir kuruluş yerine yatay geçişle Tarım Bakanlığı'nda bir daire başkanlığı görevine başladı. Emniyet yetkilileri, şube müdürü olarak görev yapan Aydın'ın, aynı eğitim, aynı kıdemle bir başka kamu kuruluşunda daire başkanı olarak göreve başlamasının dikkat çekici olduğuna işaret ediyor. Aydın'ın Emniyet'te ancak 8 yıl sonra daire başkanı olma hakkı elde edebileceğini ifade eden yetkililer, üst kademelerdeki tıkanma nedeniyle bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu belirtiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber