Âmâ öğretmen, devleti kör olduğuna inandıramıyor
Anadan doğma iki gözü görmeyen ve elinde yüzde 100 göremez raporu bulunan tarih öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı'nı âmâ olduğuna inandıramıyor.
18 yıldır bakanlıkla adeta 'kör dövüşü' yapan Ali Ercan (43), bugüne kadar değişik sağlık kuruluşlarından 'yüzde 100 görmez' heyet raporu aldığını söylüyor. Buna rağmen okul yönetiminin yeniden rapor almasını isteğini anlatan Ercan, gören bir insan gibi yürümesinden, derslerine girip çıkmasından, hayatını zorlanmadan sürdürmesinden şüphelenildiğini aktarıyor. Zaman muhabiri ile birlikte gittiği göz kliniğinde yüzde 99 oranında görme engelli olduğu tespit edilen Ercan, yeni bir rapor almayacağını söylüyor.
Adana'nın Kozan ilçesinde 1964 yılında dünyaya gelen Ali Ercan, annesi Emine Ercan'ın 'karnımdaki solucan düşsün' diyerek aldığı ilaç neticesinde iki gözünü kaybetmiş. 14 yaşına kadar okula gitmeyen Ercan, 1977 yılında Ankara'da görme engelliler için düzenlenen okuma-yazma kursuna katılmış. Ardından Ankara'da Körler Ortaokulu'nu bitiren Ercan, 1981'de Adana Erkek Lisesi'ne kaydolmuş. Buradan başarıyla mezun olan Ercan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'ni kazanmış. Fakülteyi iyi dereceyle bitiren Ercan, 'öğretim görevlisi' teklifini geri çevirerek, 1988'de öğretmenlik sınavına girmiş. Aynı yıl Ankara Körler Okulu'na tayin edilmiş.
Atamanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Ercan'dan 'kör olmadığına dair' rapor istemiş. Ercan'ın iddiasına göre, böyle bir rapor temin edemediği için bakanlık kendisini öğretmenlikten atar. Hakkını geri alabilmek için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açan Ercan, haklı bulunur. Ankara 3. İdare Mahkemesi 1990'da Ali Ercan'ın normal okullarda görev yapmasına karar verir. Danıştay'a giden bu karar temyiz aşamasında Ercan'ın lehine sonuçlanınca Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir yasal düzenlemeye giderek görme engellilerin tüm okullarda görev yapmasının önünü açar. Ankara, K.Maraş ve Adana'da yedi okul değiştiren Ercan'ın gittiği hiçbir okulda rahat bırakılmaz. 2003 yılından beri Adana Paksoy Lisesi'nde görev yapan Ercan'dan, bu yıl yeniden özürlülük durumunun tespitini yaptırması istenir. Ancak Ercan, daha önce Ankara Numune Hastanesi ve Adana Devlet Hastanesi'nden 'yüzde 100 görmez' raporu bulunduğunu belirterek, böyle bir işlemi yaptırmaz. Seyhan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün dört kez yazılı talimatına cevap vermeyen Ercan'ın bu raporu polis ve jandarma zoruyla alınması için ilgili birimlere yazı yazılır. Güvenlik güçleri ise böyle bir görevlerinin olmadığını ifade ederek talebi geri çevirir. Ercan, yeniden heyet raporu almayacağını şu gerekçe ile açıklıyor: "En son Adana Devlet Hastanesi'nden aldığım rapor ortada. Nüfus cüzdanımda ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın verdiği kartlarda 'yüzde 100 görme engelli ve iyileşemez' diye yazılmış. Devlet benim kör olmadığımı ispatlamamı istiyor. Ama bu mümkün değil."
Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, söz konusu raporun Ali Ercan'dan bir soruşturma esnasında müfettişin genel kanaati doğrultusunda istendiğini savunuyor. Tarih öğretmeninin görüp görmediğine dair kuşkulara değinen Gülsar, "Acaba Ali Ercan, özürlü halini suistimal mi ediyor diye düşünülmüş olabilir." açıklamasında bulunuyor. Paksoy Lisesi yönetimi ise Ercan'ın sağlıklı bir insan gibi davrandığı görüşünde. Okul yöneticileri, tek başına derse giren, gazete okuyan caddede karşıdan karşıya geçen, bazen bayan öğretmenlere 'bugün saçlarınız çok güzel olmuş' diye espri yapan Ercan'dan özürlülük raporunun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından istendiğini, kendileriyle ilgisi olmadığını öne sürüyor. Ercan'ın okulu uğraştırdığını, bu yüzden kendilerinin mağdur edildiğini savunan Okul Müdürü Şerafettin Sarı, "Eğer bir insan özürlüyse, niye rapor almaktan korksun? Neden okuldan atılsın ki? Bu rapor bir durum tespiti için isteniyor." diye konuşuyor. Seyhan Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Zeren de böyle bir raporu teftiş müfettişlerinin gündeme getirdiğine işaret ediyor.
Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar, bazı branşlar istisna olmak üzere görme engellilerin öğretmenlik yapabileceğini ifade ediyor. Başbakanlık Özürlüler İdaresi'nden alınan kartta kişinin özürlülük derecesinin belirtildiğini anlatan Tatar, "Eğer engelli daha önceden bir sağlık kuruluşundan heyet raporu almışsa, tekrar tekrar bunu ibraz etmesini gerektirecek bir zorunluluk olamaz." diyor.
Son doktor kontrolü: Yüzde 99 görmüyor
Zaman muhabiriyle Maya Göz Merkezi'ne giden Ercan, bir kez daha gözünü kontrol ettirdi. Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adil Tekin tarafından her iki gözü muayene edilen Ercan'ın yüzde 99 oranında görme engelli olduğu tespit edildi. Sağ gözü tamamen görmeyen Ercan'ın sol gözünün 20 cm kadar ışığı hissettiğini belirten Adil Tekin, bunun da tıpta yüzde 100 görmüyor anlamına geldiğine dikkat çekti.