Yurtdışındaki FETÖ okulları silinecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 ay önce onayladığı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu'yla kurulan Maarif Vakfı'nın başkanı Akgün: Bir devletin bir terör örgütünden her zaman daha büyük olduğunu kapısını çaldığımız ülkelere anlatacağız

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Ekim 2016 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurtdışındaki FETÖ okulları silinecek
İSA TATLICAN

Türkiye her alanda FETÖ ile mücadele ediyor. Bu alanlarından en önemlilerinden biri eğitim. Eğitimde FETÖ yapılanması Türkiye sınırları içerisinde çözüldü. Ancak darbeci örgütün 173 ülkedeki eğitim kisveli terör faaliyeti sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma etkisini gösterdi. Şimdi birçok ülke CIA üssü gibi çalışan bu okulları kapatıyor. Peki bu okulların boşluğunu kim dolduracak? Artık Türkiye'yi eğitim alanında da tüm dünyada temsil edecek kanunla kurulmuş resmi bir kurumumuz var; Maarif Vakfı. Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ile hedeflerini konuştuk.

Türkiye'yi dünyada temsil eden bir eğitim faaliyetinin startını verdiniz. Zor ama kutsal bir göreve başladınız. Neler hissediyorsunuz?

Omuzlarımıza ağır bir yük bindiğini düşünüyorum. Yolumuz Pir-i Aziz Hoca Ahmet Yesevi'nin yoludur. Hazırlığımızı yapıp, tıpkı alperenler gibi yola revan olacağız; dünyaya açılacağız. Yoldaki zorlukların farkındayız. Ama iyi bir ekibimiz var. Motivasyonumuz çok yüksek. Güçlü Türkiye'nin eğitim erleri olarak, gönüller kazanmaya gideceğiz. Bize güç veren şey milletimizin duasını ve büyüklerimizin desteğini arkamızda hissetmektir.

FETÖ yıllardır yurtdışında Türkiye'nin temsilcisi olarak kendini tanıttı. Maarif Vakfı FETÖ'nün bu kirli oyununu bozabilecek mi?

Türkiye FETÖ terör örgütüyle her alanda mücadele ediyor. Bu örgütü dünyanın farklı ülkelerinde güçlü kılan nedenlerin başında açtığı eğitim kurumları geliyor. Devletin gücünü kendi gruplarının çıkarları için kullandılar. Bazı dost ülkeler bunların okullarını kapatmak istiyor ama öğrencileri de mağdur etmek istemiyorlar. Bunun için alternatif geliştirilmesi gerekiyordu. Uzun tartışmalardan sonra Maarif vakfı modeli geliştirildi. Bu nedenle Maarif vakfımız önemli bir boşluğu dolduracaktır.

Maarif Vakfı'nın yasal statüsü nedir? Bir bakanlığa bağlı mısınız?

Maarif Vakfı 6721 sayılı kanun ile kurulan, vakıf tüzel kişiliğini haiz, kamu yararına çalışan bir kurum olarak tasarlanmıştır. Faaliyetlerinde vakıflar kanunu ve medeni hukuk hükümlerine tabiidir. Her türlü bağış ve hibe kabul edebilir, vergiden muaftır. Herhangi bir bakanlığa doğrudan bağlı değildir. Bağımsız bir vakıf olarak kararlarını kendisi alır. Ancak asıl karar organı olan 12 kişilik mütevelli heyetin içinde Milli Eğitim, Dışişleri ve Maliye bakanlığı ile YÖK'ün temsilcileri de bulunmaktadır.

'TÜRK BAYRAĞINI ARTIK KULLANAMAYACAKLAR'

Geçen hafta CumhurbaşkanıErdoğan ile görüştünüz. Özetleo görüşmede ne konuşuldu?Görüşmede SayınCumhurbaşkanımız vakıfla ilgiliolarak kendi görüş, öneri ve tavsiyeleriniiletti. Heyet olarak talimatlarınıaldık. Özellikle vurguladıklarıkonular vardı elbette.Önceliğin gönül coğrafyamızolan Balkanlar, Orta Asya veAfrika ülkeleri olması gerektiğinisöyledi. Cumhurbaşkanımız'ıntalimatıyla hedefimiz 193 BMülkesinde eğitim alanında Türkbayrağını gururla dalgalandırmak.Başarı için temel unsuruninsan gücü olduğunu veTürkiye'nin bu anlamda gençbir ülke olarak şanslı olduğunubelirtti.

Gürcistan'da bir işadamınınyaptırdığı bir okulun MaarifVakfı'na devredildiğini duyduk.Oradaki süreci anlatır mısınız?

Gürcistan'daki okulu bizdeğil, doğrudan Milli EğitimBakanlığı açtı. Burayı da ileridevakfımıza alabileceğiz.Gürcistan 15 Temmuz sonrasındabaşka bir ülkede açılan ilkTürk okulu olduğu için önemlibir tecrübeydi. Gelen haberleregöre, daha önce çocuklarınıFETÖ okullarına gönderen Türkaileler artık bu yeni eğitim kurumunagöndermeye başlamışlar.Bu bizim için de son derececesaret verici bir gelişmedir.Demek ki biz Maarif Vakfı olaraközellikle Türklerin yoğun olduğuülkelerde bu tür alternatifleriartırmalıyız.

FETÖ bugüne kadar bir Türkokuluyuz şeklinde propagandayapıyordu. Maarif Vakfı'nınkurulması FETÖ için ne anlamageliyor?

FETÖ için yurt dışındaaçılan okullar sadece eğitimimkanı olarak görülmüyordu.Bu yapının ulusal ve uluslararasıalanda meşruluk kazanmasınada yardım ediyordu.Yapıya ait iş adamlarınınküresel pazarlara açılmasındaönemli bir irtibat noktası olarakişlev görüyordu. FETÖ'nünbugüne kadar yurtdışında kurduğukirli çark artık vakfımızsayesinde işlemeyecek. Eğitimüstünden sağladıkları meşruiyetve gücü sileceğiz. Türkçeolimpiyatlar düzenleyerekhimmet ve bağış toplam fırsatısağlıyordu. Şimdi bu yapınınkurumlarında Türk bayrağıkullanması imkanı artıkyok. Türk okulu da açamayacaklar.Büyükelçiliklerilgili ülkeleri uyarıyor.Maarif Vakfı ise Türkokulun ibaresiyle buralardadoğacak eğitimi boşluğunudolduracak.Bu,FETÖ için moral bozucubir gelişmedir.

Maarif Vakfı'nın yurtdışıfaaliyetlerindeFETÖ'yü engelleyici olacağınıdüşünüyor musunuz?Bu konuda ne türtedbirler alıyorsunuz?

Vakfımız FETÖokullarını yurt dışındansilecek. FETÖ'yütüm dünyada tamamentemizlemeye kararlıyız.15 Temmuz sonrasındabu yapıyı dünyayaanlatmak dahakolay. Maarif Vakfı,Türkiye'nin doğrubiçimde temsilineçalışacak. Bir devletinbir örgütten herzaman daha büyükolduğunu kapısınıçalacağımız devletlereanlatacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber