Cesur Türk doktorları

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 06 Ocak 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gönüllü gittikleri Sudan'da yaralı ve ölmek üzere olan çocukları hayata döndürüyorlar

GÜNEY Sudan'da yaşanan iç savaşın acı tablosu, Darfur Nyala Sahra Hastanesi'nde gönüllü olarak görev yapan Uz. Dr. Ayhan Onur'un objektifinden yansıdı. Konya Numune Hastanesi Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Ayhan Onur, Bağlık Bakanlığı'na bağlı 4 uzman, 4 pratisyen ve 10 yardımcı sağlık personeli 11 Aralık 2006 tarihinde Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ortaklığıyla işletilen ve özellikle mültecilere hizmet vermek için kurulmuş bulunan Darfur Nyala Sahra Hastanesi'ne gitti. Ekibin başkanı ise Kızılay'dan Dr. Serdar Hepgül'dü.

Kamplarda yaşam

Bölgede iç savaş 1955 yılında Hıristiyan - Müslüman savaşı olarak başlamış. Ancak günümüzdeki savaş, Arap asıllı Cencevit denen gerillalarla, yerli Afrikanlar tarafından kurulmuş Toroboro denilen silahlı kuvvetler arasında geçiyor. Bu savaşta erkeklerin tamamına yakını öldürülmüş, kadınların ise önemli bölümü tecavüze uğramış. Kamplarda tahminlere göre 1 milyon 400 bin kişi yaşıyor.

Yardım isteği

Sudan'da yaşanan olayları kamuoyuyla paylaşmak isteyen Uz. Dr. Ayhan Onur, şöyle anlatıyor oradaki hüznü:

?Aslında burada savaşın neden devam ettiği de pek bilinemiyor. Ama bizi ilgilendiren kısmı bu savaşta ciddi sayıda insanın ölmesi ve kalanların da ki bunların çoğu kadın ve çocuk, çünkü erkeklerin tamamına yakını savaşta öldürülmüş, yerlerinden göç ederek Nyala yakınlarındaki mülteci kamplarında yaşamaya başlamaları. Erkekler savaşta öldürülmüşler, kadınların ise önemli bölümü tecavüze uğramış durumda. Kamplarda tahminlere göre 1 milyon 400 bin kişi yaşıyor. Bu insanlar hayatlarını sıfır noktasında yaşıyorlar. Bu resimlerde bu insanların hiçbir şeyleri olmadığını görebilirsiniz. Bu insanlar yaşamaya değil, ölmemeye çalışıyorlar ve birileri yardım etmez ise hemen hemen hiç şansları olmayacak. Hele çocukların kesinlikle şansları yok. Biz buradaki tüm Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ekibi, Kurban Bayramı öncesinde bu çocuklar için bir şeyler yapmak istedik.

Kendi imkânlarımızla bu çocuklara giyecek ve yiyecek malzemeleri ile oyuncaklar aldık. Onları Kızılay'ın merkez ofisine getirerek yıkadık ve giydirdik. Sonra da onları Otash'daki yetimhane çadırına geri götürdük. Buradaki dramı dünyanın duyması gerek. Lütfen yardım edin...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber