Önceliğini kaybetmiş projeler sonlandırılacak

Kamuda önceliğini kaybetmiş projeler sonlandırılacak. Yeni harcamalarda da, projenin "gerekliliği" ve "gelecekteki yükleri" dikkate alınacak. Ortak alımlar da yapılacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 10 Ekim 2016 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Önceliğini kaybetmiş projeler sonlandırılacak

İsmail Sonsuz

Ekonomiyi canlandırmak için yeni projeleri hayata geçiren Hükümet, bir yandan da kamuda tasarruf hamlesi başlatıyor. Bu kapsamda yeni adımlar hayata geçirilecek. 2017-2019 Orta Vadeli Program (OVP) hazırlanırken, kamu harcama politikasıyla ilgili 15 esas belirlendi. İşte o esaslar:

¥ Kamu kurum ve kuruluşları, kendilerine tahsis edilen ödenekleri, yürüttükleri programların etkinlik ve gerekliliğini sorgulayarak tanzim edecek.

¥ Mevcut harcama programları gözden geçirilerek, önceliğini kaybetmiş faaliyet ve projeler sonlandırılacak.

¥ Yeni harcama programları bütçeye dahil edilirken, gelecekteki mali yükleri de dikkate alınacak.

¥ Kamu hizmetlerini program yaklaşımıyla ele alan bütçe yapısına geçilecek.

¥ Mal ve hizmet alımlarına yönelik ödeneklerin 'sıfır tabanlı bütçe' ilkesiyle belirlenmesine özen gösterilecek.

¥ Kamu mali yönetimi ve denetiminde kullanılan bilgi teknolojileri altyapısının bütünleşik hale getirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanacak.

¥ Kamu kurum ve kuruluşlarının stratejik planlarının, başta Kalkınma Planı olmak üzere üst politika belgeleriyle uyumu gözetilecek, bütçeleme buna göre yapılacak.

¥ Hizmet alımları başta olmak üzere, kamu harcamalarına ilişkin karar sürecinde fayda-maliyet analizlerinden yararlanılacak. Benzer ihtiyaçlar, ortak alım yöntemiyle tedarik edilecek.

¥ Kamu hizmet binası ve taşıt temini ile kullanımında esaslar belirlenerek, ihtiyaca uygunluk, maliyet ve etkinlik gözetilecek. Zorunlu haller dışında taşıt alımı yapılmayacak ve yeni hizmet binası yapımı gerçekleştirilmeyecek.

¥ Kamuda e-dönüşüm hızlandırılacak; hizmet maliyetleri azaltılırken, kalitesi artırılacak.

¥ AR-GE ödeneklerinin tahsisinde, yüksek dış ticaret açığı verilen sanayi kollarına öncelik verilecek.

¥ Tarımsal destek ödenekleri; verimlilik ve katma değer hedefiyle gözden geçirilecek.

¥ Sosyal yardım ve hizmetlerde bütüncül anlayış geliştirilecek; kamu-özel kesim ve STK'lar arasında koordinasyon sağlanarak mükerrerlik önlenecek.

¥ Sağlık hizmetlerinin kalitesinden ödün verilmeden, gereksiz kullanımı önlemek üzere, ilaç, tıbbi cihaz ve tedavi harcamaları akılcı hale getirilecek.

¥ Sağlık harcamalarının etkinliği artırılacak; sağlıklı hayat kültürü ve sağlık okuryazarlığı geliştirilirken, aile hekimliği güçlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber