Çocuklara bally ve tiner satanlara 1 yıl hapis geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Ocak 2007 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okul tuvaletinde uyuşturucu kullanan öğrencilerin görüntüleri Türkiye'yi sarstı. Meclis, bally ve tiner gibi maddelerin çocuklara satılmasını yasaklamaya hazırlanıyor. Bu ürünleri 18 yaşından küçüklere verenler 1 yıl hapis yatacak. Bağımlılık yapan maddeler kırtasiye malzemelerinde de kullanılamayacak.

Meclis'in yapacağı düzenlemeyle çocuklara bally satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ankara'daki bir kolejde 'uyuşturucu partisi' düzenlendiğine ilişkin görüntülerinin televizyonlarda yayınlanması Meclis'i harekete geçirdi. Tiner ve bally gibi bağımlılık yapan maddelerin çocuklara satışını yasaklayan düzenleme, bu hafta Sağlık Komisyonu'nda ele alınacak. Milletvekillerinin verdiği kanun teklifi, 'xylol, toluol ve hexol' içeren uçucu-çözücü ürünlerin tüketimini kontrol altına alıyor. Düzenlemeye göre, bu maddeleri çocuklara satanlar 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Ayrıca kırtasiye ürünlerinin su bazlı olanları teşvik edilecek ve bağımlılık yapan maddeler eğitim faaliyetinde kullanılamayacak. Teklifin gerekçesinde, ağırlıklı olarak boya ve kırtasiye sektöründe kullanılan uçucu maddelerin toplumun sağlığını olumsuz etkilediğinin altı çiziliyor. Birçok genç ve öğrencinin bu maddeleri solumayı alışkanlık haline getirdiğine dikkat çekilen teklifte, söz konusu ürünlerle temasın mümkün olduğunca aza indirilmesi üzerinde duruluyor. Bally ve tiner kullanan çocukların psikolojik sorunlar yaşadığına işaret eden vekiller, bu kişilerin suça bulaşma oranının arttığını vurguluyor.

Düzenleme, uçucu ve çözücü maddeler içeren ayrıca koklamak ya da solumak suretiyle bağımlılık yapan ürünleri kapsıyor. Teklif yasalaşırsa, bu ürünler Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği özel izinle üretilebilecek. Satıştan tüketime kadar bütün süreçlerde bildirim esası geçerli olacak. Üretilen maddenin miktarı ile kime satıldığı, her ay sonunda ilgili mülki amire bildirilecek. Kayıtlar İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir merkezde 3 yıl muhafaza edilecek. Düzenleme, kanun kapsamına giren her türlü maddenin çocuklara satışını yasaklıyor. Bu yolla, çocukların bağımlılık yapan maddelere kolay yoldan ulaşması engellenecek. Atılacak adımın suç oranlarını da azaltması hedefleniyor.

Düzenleme yasalaşırsa, kanun kapsamındaki bağımlılık yapan her türlü yapıştırıcı ve diğer ürünlerin kırtasiye malzemesi olarak eğitim ve öğretim faaliyetinde kullanılması yasaklanacak. Eğitim faaliyetlerinde sadece su bazlı ürünlerin kullanılmasına izin verilecek. Yasaklar yükseköğretim kurumları için geçerli olmayacak. Düzenlemeye göre, kanun kapsamına giren ürünlerin dış ambalajları ile varsa iç ambalajlarında bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğu okunaklı biçimde yazılacak. Uyarı yazılarında, bu ürünlerin çocuklara satılamayacağı büyük harflerle belirtilecek.

Bu ürünleri, Sanayi Bakanlığı'ndan izin almadan üretenlere, beş yüz güne kadar adli para cezası verilecek. Ceza miktarı, ürünün pisaya değerinin beş katından az olmayacak. Satış ve üretimle ilgili bildirimleri yapmayanlara, 500 YTL idari para cezası kesilecek. Ürünleri çocuklara satanlar, Türk Ceza Kanunu'nun 'sağlık için tehlikeli madde temini' başlıklı 194'üncü maddesine göre, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca, bağımlılık yapan kırtasiye malzemelerini eğitim faaliyetlerinde kullananlar 100 YTL idari para cezasına çarptırılacak. Ürün ambalajlarında uyarı yazılarına yer vermeyen üreticiler hakkında, malın piyasa değerinin iki katı kadar para cezasına hükmolunacak. Bu ceza 500 YTL'den az olamayacak. Bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin yönetmelik ise Sağlık Bakanlığı'nın görüşü alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber