Whatsap 256, Bylock 512 bit şifreleme sağlıyor

Bilişim Uzmanı Emin Zeybek, FETÖ'cülerin gizli yazışmalarda kullandığı ByLock programını kaç kişinin indirdiği, kaç kişinin yorum yaptığı, kurup sildiği, ne kadar veri gönderdiği ve ne kadar kullandığının kayıtlı olduğunu belirterek, direk telefonun incelenmesiyle bu verilerin elde edilebileceğini söyledi.

Haber Giriş : 11 Ekim 2016 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Whatsap 256, Bylock 512 bit şifreleme sağlıyor

TUNAY AKTAŞ

Bilişim Uzmanı Emin Zeybek, 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ/PYD operasyonlarıyla gündeme gelen ByLock gibi kripto yazışma programlarının özelliklerini anlattı. Zeybek, yüksek şifreleme sağlayan programın çözülmesinin çok zor olduğunu belirti.

'KIRILMASI ÇOK ZOR!'

Zeybek, "ByLock ile ilgili halk arasında FETÖ üyelerinin kullanabileceği gibi yanlış bir düşünce var. Bu programlar herkesin kullanabileceği ve herkesin ulaşabileceği programlar. Ama programlar yüksek şifreleme özelliğine sahip. whatsapp 256 bit şifreleme sağlıyor, banka kredi kartları da 256 bit şifreleme sağlıyor. Bu bahsettiğimiz ByLock programı ise 512 bit şifreleme sağlıyor. Yani kırılması çok zor. Kırılması için büyük çaba sarf etmeniz gerekiyor"dedi.

YAZIŞMALARIN KAYDINI TUTMUYOR

Zeybek, "Hatta daha önce bunla alakalı bir virüs vardı, kripto virüsü. Manisa'da birkaç büyük firmanın muhasebe bürolarına girdi ve bu firmaların tüm muhasebe kayıtları gitti, bunları geri döndüremedik. Bu programlar aslında whatsapp yaptığı işlemin aynısını yapıyor. Ama bu programlar konuşma kaydını tutmuyor. Normalde herkese açık, indirilebilir fakat insanlar tarafından bu programın varlığı bilinmiyor"dedi.

VİRÜSLE TELEFONUNUZA ULAŞABİLİR

Programın, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan telefona indirilemeyeceğini, ancak indirilen başka bir programın içine trojen olarak yani küçük virüs aracı parçaçık olarak yerleştirilmiş olabileceğini söyledi. Bu programdaki verileri otomatik olarak kendine çekebileceğini belirterek "Yani bir virüs sayesinde bu program telefonunuza ulaşabilir. Her şeyi indiren biriysen başına gelme olasılığın daha yüksek"diye konuştu.

512 BİTLE ŞİFRELEME YAPIYOR

Yazışmaların çözülebilmesinin çok zor olduğunu belirten Zeybek, şöyle devam etti "Bu program uçtan uça şifreleme yapıyor. Bu şu demek; iki kişi veya daha fazla kişi birbiriyle yazışırken içerik şifreli olarak gidiyor. Bir karakter normalde 8 bittir ama 256 bitte şifrelendiğini varsayarsak bir karakter 256 bite tekabül ediyor. Yani bir A harfinin 256 karakterlik bir harf yığını oluşturduğunu düşünün. Bu da unit dediğimiz benzersiz İD'lerle oluşturuluyor. Yani hiç biri birbirine benzemiyor. Sen ilk gönderideki A harfini çözsen bile bir sonraki gönderide A harfi başka bir şey olabilir. Sadece o yazışmadaki A harfini çözmüş olursun. O yüzden her gönderinin tek tek çözülmesi gerekiyor. Çok meşakkatli bir iş. Çözülebilir ama çok zor."

İNDİREN HERKES KAYIT ALTINDA

Verilerin kayıt altında olduğunu söyleyen Zeybek, "Programları indiren herkes kayıt altına alınıyor. App store ve Google Play'in geliştirici hesapları var. Bu hesaplarda uygulamanın kaç kişinin indirdiği, kaç kişinin yorum yaptığı, kurup sildiği, hala kullananlar, ne kadar veri gönderdiği, ne kadar kullandığı kaydediliyor. Bu veriler ise insanlara açık bir şekilde sunuluyor. Sadece kendi arka planlarında daha fazla veri depoluyorlar. Kişisel veriler onlarda yer alıyor. Direk telefonun incelenmesiyle de bu veriler elde edilebilir"

Kaynak: http://www.manisamanset.gen.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber