Sahte vergi iade fişi veren yanar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GELİR İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, vergi iade sisteminin kaldırılmasına

12 gün kala, vergi iade zarfları için mükellefleri uyardı. Arıoğlu, ?Bu yıl denetimlerimiz çok yoğun olacak. Kimse sahte fiş kullanmasın, sonra mahcup olursuzuz? dedi.

?YENİ SİSTEM ÜCRETLİ LEHİNE?

1985 yılında yürürlüğe giren vergi iade sisteminin, artık amaca hizmet etmekten çıktığını ifade eden Arıoğlu, vergi iade sisteminin kaldırılarak, yerine ?asgari geçim indirimi? sisteminin getirildiğini söyledi. Yeni sistemin düşük ücretlilerinin lehine olduğunu belirten Arıoğlu, asgari geçim indirimi ile asgari ücretin vergi dışı bırakıldığını kaydetti. Çalışanların vergi iadesinde, fiş doldurma döneminin bu yıl son kez uygulanacağını vurgulayan Arıoğlu, sahte fiş konusunda mükellefleri uyardı ve şunları söyledi:

?Denetimlerimiz bu yıl çok yoğun olacak. Vergi iade fişlerini titizlikle inceleyeceğiz. Memurların, çalışanların mağdur olmaması için fişler konusunda hassas davranmasını istiyorum. Son kez olması nedeniyle fişler çok sıkı denetlenecek. Sahte fiş çıkarsa, çalışanlar mağdur duruma düşürler. Vergi cezasının yanında, prestij kaybına uğrarlar ve çalıştıkları kurumlar tarafından idari ceza alırlar. Kimse sahte fiş kullanmasın. Sonra mahcup olursunuz.?

5 BİN FİŞ AVCISI

Vergi iadesi sisteminin kaldırılmasıyla birlikte, alışverişlerde fiş alma alışkanlığının ortadan kalkacağına ilişkin tartışmaları da değerlendiren Arıoğlu, fiş almanın ve vergi ödemenin, vatandaşlık görevlerinin başında geldiğini söyledi. Arıoğlu, ?Öncelikle, alınan fişler alışverişin belgesidir. Değiştirme durumunda bu fişlere ihtiyaç duyarsınız. Alışveriş yaptıktan sonra fiş almamak bir suçtur. Fiş almayan vatadaşlara 28 YTL'ye kadar ceza keseceğiz. Bu iş için 5 bin denetim elemanı hazırladık. Ocak ayından itibaren bu denetim elamanları fiş denetimine çıkacak? diye konuştu.

TÜKETİCİLERE VERGİ İNDİRİM MÜJDESİ

ARIOĞLU, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede elde edilecek başarılara göre, önümüzdeki günlerde vergi oranlarında yeni indirimler yapılabileceğinin mesajını da verdi. ?Gelir İdaresi olarak bizim görevimiz sadece vergi toplamak değil, ekonominin önününü de açmaktır? diyen Arıoğlu, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede mesafe alındığı takdirde, vergilerde iyileştirme yapılacağını söyledi. Arıoğlu, ?2007 yılında vergi indirimleri konusundaki projelerimiz devam edecek. Ne pahasına olursa olsun vergi toplayalım anlayışında değiliz. Ekonominin büyümesi konusunda katkıda bulunmayı planlıyoruz? dedi.

?GÜNDEMDE AF YOK?

Milletvekili seçimleri öncesinde yeniden gündeme gelen ?vergi affı? konusundaki beklentileri de değerlendiren Arıoğlu, vergi idaresi olarak bir affın gündemlerinde olmadığını söyledi. Arıoğlu, ?2003 yılında vergi barışı projesi uyguladık. O zaman, 2001 yılı krizinden çıkmış bir ülke vardı. Bugün ise 20 çeyrektir üst üste büyüyen bir ülke var. Böyle bir dönemde vergi affı beklemek yanlıştır. Hiçbir mükellef vergi affını aklına bile getirmesin. Gündemlerine de almasın. Çünkü bizim gündemimizde af yok? dedi.

?TÜM HESAPLARI GÖRÜRÜZ?

VERGİ iadesi konusunda işyeri sahiplerine de uyarıda bulunan Arıoğlu, vergi iadesi sisteminin kaldırılmasıyla birlikte denetimlerde bir boşluk oluşmayacağını söyledi. Arıoğlu, ?Bilgisayar tuşuna bastığımızda, sektörel bazda tüm mükelleflere ulaşabileceğiz. Mükelleflerin attığı her adımı, dakika dakika izleyebileceğiz. Vergi kontrolleri azalmayacak, aksine artacak? dedi. Gelir İdaresi Başkanlığı olarak, ?VEDOP 3? Projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Arıoğlu, bu proje kapsamında şimdiye kadar toplanan mükelleflerle ilgili tüm bilgilerin, yedek bir ünitede tutulacağını söyledi.

Arıoğlu, bunun için depreme dayanıklılık açısından Türkiye'nin önde gelen illerinden olan Konya ilinin seçildiğini belirterek, Konya'da mükelleflerin yedek bilgilerinin bulunduğu bir bilişim merkezi kurulacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber