BOTAŞ'tan gaz krizine ?ilginç' çözüm: Fiyat kışın artacak yazın düşecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin her yıl kış aylarında yaşadığı gaz krizine çözüm bulmak için ilginç bir formül geliştirdi. Gelecek kış uygulanması planlanan formül, konutlarda doğalgaz fiyatının mevsimlere göre belirlenmesini öngörüyor. Buna göre vatandaşlar, gaz tüketiminin tavan yaptığı kış aylarında doğalgazı yüksek fiyattan satın alacak, tüketimin en aza indiği yaz aylarında ise doğalgazın fiyatı düşecek. Bu yöntemle kış aylarında konutlarda kullanılan doğalgaz miktarının, aşağıya çekilmesi hedefleniyor.

Henüz taslak aşamasında olan ?mevsime göre doğalgaz fiyatı? formülü siyasi açıdan da desteklenirse, yılın son aylarından itibaren uygulamaya girecek. Kış aylarında yaşanan sıkıntının aşılması için düşünülen değişken fiyat politikası hakkında AKŞAM'a bilgi veren BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, Avrupa ülkelerinin büyük bölümünün yıllardır bu sistemi uyguladığını söyledi.

İKİ KAZAK GİYİNİN

Kış aylarında günlük doğalgaz tüketiminin 100 milyon metreküp olduğunu hatırlatan Düzyol, bu miktarın yarısının konutlarda tüketildiğini, mevsime göre fiyat uygulamasına geçilirse konutlardaki tüketimin yüzde 30 oranında azalabileceğini savundu. Türkiye'de doğalgaz fiyatının çok ucuz olduğunu, bunun da tüketimi körüklediğini ifade eden Saltuk şunları söyledi:

Gaz ucuz olduğu için vatandaş kombileri sonuna kadar açıyor. Isınma amaçlı kullanılan gazın fiyatı kış aylarında yüksek olursa zorunlu tasarrufa olur. Geçen yıl Finlandiya aynı yöntemi kullandı ve talepte ciddi bir düşüş oldu. Biz de ise bu konular üzerinden siyaset yapılıyor, ?iki kazak giyinin' dediğinizde ülke ayağa kalkıyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber