Acil servisler komada!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Acil servislerin yoğunluklarına neden olan etkileri belirlemek için bir araştırma yapıldı. Hastaların üçte biri acil servise gelmesine gerek olmadığı halde geliyor. Eğitim düzeyi arttıkça uygunsuz kullanım da artıyor

Acil servislerin yoğunluklarına neden olan etkileri belirlemek amacıyla bir araştırma yapıldı. Araştırma kapsamında bir ay boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı bünyesindeki acil servise başvuran 2 bin 533 hastanın demografik, sosyo-ekonomik ve hastalıklarına ilişkin durumları incelendi.

Yaşları 17 ile 101 arasında değişen hastaların yüzde 57.6'sını kadınlar oluşturdu. Araştırmaya göre hastaların yüzde 6.4'ü ambulansla, yüzde 60'ı ise özel aracıyla geliyor. Başvuruların en yoğun olduğu gün ise cumartesi.

Güvendiği için geliyor

Araştırmaya katılan hastaların yüzde 67.8'inin aciliyet açısından doğru servise başvurduğu ortaya çıkarken, yüzde 32.2'sinin aslında acil servise gelmesine gerek olmadığı görüldü. Gerekmediği halde acil servise gelenlerin yüzde 36.3'ünü kadınlar, yüzde 61.6'sını bekârlar oluşturyor. Acil servise gelerek doğru karar veren yaşlıların oranı ise yüzde 77.3.

Araştırma eğitim düzeyi arttıkça aciliyetin uygunsuzluğunun da arttığını ortaya çıkardı. Hastalar içinde en az aciliyet, özel araçlarıyla ve evinden direkt olarak gelenlerde gözlendi.

"Gerek olmadığı halde neden acil servise başvuruyorsunuz?" sorusuna, hastaların yüzde 48.9'u "Güvendiğim için" yanıtını verirken, yüzde 38'i "yakın olduğu için" yüzde 18.1'i "sosyal güvence kapsamında olduğu için" cevaplarını verdiler.

Yoğunluktan işlemiyor

Acil servislerin aşırı yoğunluğunun son yıllarda arttığını hatırlatan araştırma değerlendirmesinde şöyle denildi: "Acil servisler yoğunluk nedeniyle işlemez hale gelmekte, akut ve ciddi tıbbi bakım gerektiren hastaların bakımı aksamaktadır. Sağlık hizmetlerinin son derece yaygın ve erişilebilir olması tüm sağlık hizmetlerini olumlu yönde etkileyecek bir kavramdır. Acil servislere hasta başvurusunu sınırlandırmak ne kadar yanlış ise, acil servisleri de kötü kullanıma açık, her türlü hizmetin, her koşulda sağlandığı yerler haline getirmek de bir o kadar yanlış olacaktır."

Acil servislerin işleyişini kolaylaştırmak amacıyla, hastane servis ve yoğun bakım yatak sayısının uygun oranda belirlenmesi gerektiğine işaret edilen değerlendirmede, acil servis yatak sayısının bu yatak sayılarının oranına dikkat edilerek belirlenmesi, hastane yatak doluluk oranlarının ve hastaların yatak sürelerinin en doğru oranda tutulmasının şart olduğu da belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber