Maliye Müfettişlerinin telefon kayıtları tutuluyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettişlerin telefon görüşmelerinin kayıtlarının tutulduğunu ve bunun yıllardır yapıldığını açıklayan Maliye Bakanı Unakıtan, e-mailler için de benzer bir sistem kurulacağını bildirdi

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "her türlü suçlama ve iftiradan korunmaları amacıyla" maliye müfettişlerinin telefon görüşme kayıtlarının yıllardır tutulduğunu açıkladı. Müfettişlerin internet kullanımı ve e-mailleri için de benzeri bir sistem kurulmak üzere.

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, Maliye Müfettişlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Grup Merkezlerine gelen-aranan telefonların izlenmesi amacıyla bir kayıt düzeni oluşturulup oluşturulmadığını soru önergesiyle TBMM gündemine taşımıştı.

Önergeyi yanıtlayan Unakıtan, Maliye Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nin 55. maddesinde müfettişlerin acele ve gizli olmayan hallerde Teftiş Kurulu Başkanlığı ve diğer makam ve dairelerle olan yazışmalarını duruma göre telgraf veya telefonla yapacaklarının düzenlendiğini belirtti. Unakıtan, telefon kayıtlarının tutulduğunu ise şöyle açıkladı:

"Gerek bu yasal zorunluluk nedeniyle müfettişlerin muhaberatının tevsiki (belgeleme, kanıtlama) zorunluluğu gerekse bütçe uygulama talimatları ve tasarruf genelgeleri uyarınca yıllardır telefon görüşmelerine ilişkin kayıtlar tutulmaktadır. Söz konusu kayıtlar aynı zamanda müfettişleri her türlü isnad ve iftiradan korumaya yönelik olarak resmi görüşmelerin yapıldığının tevsikinde de kullanılmaktadır."

E-takip de geliyor

Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın bilgi-işlem altyapısının süresini doldurduğunu ve yenilenmesine başlanıldığını kaydeden Unakıtan, bu amaçla bir müdür görevlendirildiğini ve yapılacak harcamaların 2007 yılı bütçesine konulduğu ifade etti. Unakıtan, "Vergi istihbarat sisteminin güvenliği, Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (Vedop) sorgulamaları, internet kullanımları ve e-mail kullanımları gibi hususlar çerçevesinde data güvenliği ve vergi mahremiyetini sağlama yanında müfettişlerin her türlü güvenliğinin sağlanması amacıyla yasal statüde sistem kurulmuş olup yasal olmayan herhangi bir kullanım yapılmamaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber