Hükümet 2017'yi üretim, yatırım ve istihdam yılı yapacak

Bu kapsamda 4 önemli adım yolda. Taşınır Rehni Kanunu çıkarılacak, yatırımcı rahatlayacak. Bilirkişi Kanunu'yla süreç hızlandırılacak. Sanayide yerli üretim artacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ekim 2016 01:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet 2017'yi üretim, yatırım ve istihdam yılı yapacak

Hükümet, 2017'yi yatırım, üretim ve istihdam yılına çevirmek için adeta seferberlik başlattı. Yatırımcıları rahatlatacak, Doğu ve Güneydoğu'da kalkınmayı sağlayacak paketleri kamuoyuna açıkladıktan sonra 2017-2019 Orta Vadeli Programı (OVP) da ilan eden Başbakan Binali Yıldırım, yatırımların önünü açacak kritik düzenlemelerin çıkarılması için de bakanlara ve parti kurmaylarına talimat verdi. Meclis'te OHAL ve KHK'larla ilgili düzenlemelerle birlikte, ekonomiyi ilgilendiren dört önemli adım hızla atılacak. İşte öncelik verilen düzenlemeler:

2017 BÜTÇESİ GELİYOR

Ekonomi yönetiminin üzerinde son rötuşlarını yaptığı 2017 Bütçesi'nin 17 Ekim'e kadar Meclis'e sunulması gerekiyor. Önümüzdeki yıl ekonomide yüzde 4.4'lük büyüme oranı hedefleyen hükümet, işsizlik oranını yüzde 10.2'ye çekme planı yaptı. Enflasyonu yüzde 6.5'e indirmek ve ihracatı 153 milyar doların üzerine çıkarmak da, bütçenin stratejik hedefleri arasında bulunuyor.

Ağaç bile teminat olacak

2017 yılında hedeflerin tutturulabilmesi için üretim ve yatırım en önemli hassasiyetler olarak öne çıkıyor. Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu Tasarısı da, işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştıracak kritik adımlardan biri olacak. Bu kapsamda; çok yıllık ürün veren ağaçlardan, fikri ve sınai mülkiyete konu haklara, hammaddelerden hayvanlara, kira gelirlerinden makine ve teçhizata kadar haklar, teminat olarak kabul edilebilecek. Tasarı, 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girecek.

Yerli üretim hızlanıyor

Patent Kanunu'na da öncelik verilecek ve düzenleme yasalaştırılacak. Böylece sanayide yerli üretimin hızlandırılması hedefleniyor. Düzenlemeyle, marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı modelle geleneksel ürün adlarına ilişkin haklar korunacak. Ekonomik ve sosyal ilerlemeyi hızlandıracağı belirtilen düzenlemeyle, marka tescil süreçleri basitleştirilerek kısaltılıyor.

'Bilirkişilik'te yeni düzen

Çıkarılacak düzenlemelerden biri de 'Bilirkişilik Kanun Tasarısı' olacak. Bilirkişilik Danışma Kurulu'nda, TOBB'dan TESK'e, TMMOB'dan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nden temsilcilere kadar isimler olacak. Özellikle ekonomi ve ticaretle ilgili davalarla ilgili süreçlerin daha sağlıklı işlemesi sağlanacak.

Hakkı KURBAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber