Telsim ve Avea fiyat kırdı Turkcell zam yaptı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GSM firmalarını 2007'de çetin bir rekabet bekliyor. Tüketiciyi reklam bombardımanına tutan Avea ve Telsim-Vodafone,'uygun fiyat tarifeleri' ile abone tavlamaya çalışırken, Turkcell gelirlerini artırmak için zam yaptı.

Yeni yılla birlikte GSM sektöründe rekabet de tam gaz başladı. Tüketiciyi birbiri ardına reklam bombardımanına tutan Avea ve Telsim-Vodafone, "uygun fiyat tarifeleri" ile abone tavlamak için düğmeye bastı. Abone kaygısı olmayan Turkcell ise gelirlerini artırmak için zam yolunu seçti.

Avea 2007'ye HepsiBir kampanyası ile agresif bir giriş yaptı. HepsiBir ile rakiplerini işaret ederek, "Kendi aralarında bile pahalı. Diğer operatörün en yaygın kullanılan tarifesinin kampanyasız fiyatının bile altında herkesle konuşun" diyen Avea, abonesini rakip operatörler ve ev-iş telefonları ile dakikası 25 Ykr'a konuşturuyor. Böylece Avea, HepsiBir ile sadece belli bir kesimin değil oldukça geniş bir kitlenin dikkatini çekmeye çalışıyor. 12 milyon abonesi ile pazarda ikinci konumda olan Telsim ise "SınırÖtesi tarifesi" ile ilk kez kampanyasında Vodafone markasının gücünü koz olarak kullanıyor. Telsim abonelerini, yeni SınırlarÖtesi faturalı hat tarifesi ile dünyanın neresinde olursa olsun tüm Vodafone'lularla şebeke içi fiyatla yani dakikası 29 kuruşa konuşturuyor.

Avea ile yurtdışı sabit hat görüşmelerinin dakikasının 31.7364 Ykr, yurtdışı GSM görüşmesinin dakikasının ise 118.6337 Ykr; Turkcell'in yurtdışı sabit hat görüşmesinin dakikasının 37.1465 Ykr, yurtdışı GSM konuşmasının dakikasının da 102.8571 Ykr olduğu dikkate alındığında Vodafone'un, oldukça iyi bir fiyat avantajı sunduğu ortaya çıkıyor.

Vodafone Türkiye CEO'su Attila Vitai, SınırÖtesi tarifenin Telsim'i aldıktan sonra, Vodafone çatısı altında sunulan ilk avantaj olduğuna dikkat çekerek, kampanyalara devam edeceklerini söylüyor. 1 Ocak'ta ikili marka kullanımına başlacak olan Telsim-Vodafone'un yatırımlarına tüm hızıyla devam ettiğini belirten Attila Vitai, ?Sınırlar Ötesi Tarife seçeneğini sunabilmek için bir operatörün, Vodafone gibi dünyanın birçok ülkesinde güçlü bir iletişim ağına sahip olması gerekiyor. Sınırlar Ötesi Tarife seçeneği, Vodafone Türkiye'nin şimdiye kadar Türkiye'de abonelerine sunduğu ilk avantaj? diyor. Telsim, MyCep abonelerinin arandıkça bedava kontör kazandığı CepAran kampanyasını da 30 Haziran'a kadar uzattı.

Turkcell rakiplerle ucuza konuşacak

30.8 milyon abone sayısı ile pazarın hakimi olan Turkcell cephesine bakıldığında ise ortaya bambaşka bir tablo çıkıyor. Piyasa analizlerinin beklentilerinin aksine Turkcell, rekabete inat şebeke içi aramalarına ve kontör fiyatlarına zam yaparak yeni yıla girdi. 28 Aralık'tan önce 0.285 YTL olan şebeke içi aramalar son zamla 0.305 YTL'ye çıktı. Diğer taraftan Turkcell yeni ayarlama ile rakip operatörlerle konuşma ücretlerinde indirime gitti. Turkcell, fiyat ayarlamasından önce dakikası 0.600 YTL olan diğer opertörlerle konuşma fiyatını 0.575 YTL'ye düşürdü.

Turkcell yeni fiyat ayarlamasında en büyük hamleyi ise alt ve orta gelirlilerin ya da gençlerin tercih ettiği ön ödemeli hat yani kontörlü kartlarda yaptı. BUna göre, 100 kontörlü kart 12.50 YTL'den, 13.50 YTL'ye, 250 kontörlü kart 28 YTL'den 31 YTL'ye, 500 kontörlü kart 53 YTL'den 57 YTL'ye, 1000 kontörlü kart ise 98 YTL'den 105 YTL'ye çıktı. 3 YTL ile 7 YTL arasında değişen zamlar "konuşurken bütçesini düşünen" ön ödemeli hat sahiplerini zorlayacak gibi görünüyor.

Ön ödemeli hat abone sayısının 25.1 milyon olduğu göz önüne alındığında Turkcell, kontörlü kartlara yaptığı zamla kazancını katlamanın hesaplarını yapıyor. Ancak Turkcell'i bekleyen en büyük tehlike zamdan sonra kontörlü abonelerini rakip operatörlere kaptırmak.

Turkcell 28 Aralık'ta fiyat ayarlamasının yanı sıra indirimli paketlerde de yeni düzenlemeye gitti. İndirimli Paketler yerini 28 Aralık'tan itibaren Ekonomik Konuşma Paketleri'ne bıraktı. Turkcell, BizBizeCell tarifesine göre kıyaslanarak hazırlandığı konuşma paketlerini, "Faturalı hat sahibi Turkcell'liler 1 ödeyip 2 konuşuyor" sloganı ile yaygınlaştırmaya çalışıyor. Alo60, Alo120, Alo240, Alo480, Alo1200 ekonomi paketleri ile Turkcell, sabit bir ücret ödeyerek paketi alan abonenin faturasına konuştuğu dakikanın yarısını yansıtıyor. Örneğin Alo60 paketini seçen abone başlangıç olarak standart her ay 8.5 YTL ödüyor. Dakikası 0,305 YTL'den 60 dakika konuşmanın bedeli ise 18.30 YTL. Ama Alo60 paketini alan abone 18.30 YTL yerine 9.15 YTL ödüyor. Ayda 8.5 YTL ödendiği de hesaba katıldığında abonenin bu paketten karı sadece 0,65 YTL. Ayrıca paket fiyatlarına KDV'nin dahi olduğunu, ÖİV hariç tutulduğunu belirtmek gerek.

Rekabete cep telefonu da katıldı

Vodafone'un Telsim'i satın almasıyla bir efsane gibi kulaktan kulağa yayılan "bedava cep telefonu" kampanyasından esinlenen GSM operatörleri, yurtdışındaki örneklere bakarak, belli şartları yerine getiren abonelerine uygun fiyata yeni cep telefonu sağlıyor. Telsim Vodafone'un faturalı hatlara özel Seç Konuş tarifesindeki tüm avantajları birden seçen abonelere piyasa değerinin altında taksitle yeni cep telefonu sahibi yapıyor. 260 YTL değerindeki Nokia 6070 133 YTL, 350 YTL değerindeki Sony Ericsson Z530i 169 YTL, değeri 300 YTL'yi bulan Samsung X650 139 YTL fiyatla Telsim abonesine satılıyor.

31 Ocak'a kadar Avealı olan ise uygun fiyata yeni cep telefonu sahibi olabiliyor. 25 kontörlü Avea hattı, her yöne 500 hediye kontörün yanısıra BenQ Siemens A38 KDV dahil 89 YTL'ye veriliyor. TurkcellExtra ya da Abone Merkezi'ne gidip, kampanyaya dahil telefonlardan birini seçen Turkcell abonesi ise dört ay boyunca Hazır Kartlıya her ay kontör yükleyip, 1000 kontör kazanabiliyor. Faturalı hat kullanıcıları ise ay Alo 60,Al0 120, Alo 480 ya da Alo 1200 üyeliğini devam ettirmesi durumunda 300 dakika hediye konuşma süresi kazanıyor.

Vodafone gurbetçileri Avea herkesi hedefliyor

*Avea, 8 milyon olan abone sayısını artırmak için HepsiBir ile belli bir kesimi değil 'ucuz konuşmak' isteyen herkesi hedef aldı.

* Vodafone Telsim ise 29 kuruşluk kampanyası ile sadece yurtdışında yakınları bulunanlar için uygun fiyat avantajı sağlıyor. En büyük pazarı ise Almanya'daki gurbetçilerin yakınları olacak. Dikkat edilmesi gereken nokta, kampanyanın yurtdışındaki her operatörle değil, sadece Vodafone'dan Vodafone'a yapılacak konuşmaları kapsıyor olması.

*Turkcell yaptığı zamla, ortalama aylık harcaması 30.3 dolar ile yüksek gelir grubuna hitap eden faturalı hat abonelerinden daha fazla kazanç elde etmeyi hedefliyor. 25.1 milyon aboneyi etkileyen kontör zamları ise bütçesini düşünen ön ödemeli hat abonelerini olumsuz etkileyecek.

Turkcell'den şebeke içi ve sabit hatlarda avantaj

* Turkcell ekonomik konuşma paketleri adı altında şebeke içi ve sabit hat aramalarında avantaj sağlıyor. Alo60 ayda 8,5 YTL'ye 60 dakika konuşup, 30 dakika ödeniyor. Alo120 ile ayda 15,50YTL'ye 120 dakika konuşup, 60 dakikadan az, Alo240 ayda 29YTL'ye 240 dakika konuşturup 120 dakikadan az, Alo480 ile de ayda 55YTL'ye 480 dakika konuşup, 240 dakikadan az ödeme seçenekleri sunuluyor.

* Dakika Bizden Kampanyası ile fatura tutarına göre değişen oranlarda ücretsiz konuşma hediye ediyor. Örneğin fatura tutarı15-29 YTL arasında olanlar 10 dakika, 30-49 YTL olanlar 20 dakika, 50-99 YTL arasındakiler 30 dakika bedava konuşma kazanıyor.

Avea'da sabit telefonun dakikası 25 YKr.

* HepsiBir tarifesi ile tüm şebeke içi aramalar dakikası 25 kuruştan faturalandırılıyor. Avea yaptığı duyuruda diğer GSM operatörlerinin aynı hizmeti 28 YKr/dk verdiğini söylüyor. Bu paketle sabit telefonu aramanın dakikası da 25 YKr. Yine aynı hizmetin rakiplerde 28 YKr olduğu belirtiliyor. Avea diğer operatörlerle konuşmanın maliyetini ise 25 YKr/dk olarak belirledi. Rakip operatörlerde aynı hizmet dakikası 60 YKr.

* Avea'nın bir diğer kozu ise arama ihtiyacına göre paket alternatifleri. Sen + Ben 360 Paketi 12 YTL aylık paket ücreti karşılığı seçilen bir Avealı (faturalı/ faturasız) ile ayda 360 dk ücretsiz görüşme imkanı tanıyor. Avea + Ev / İş 90 Paketi

12 YTL aylık paket ücreti karşılığı tüm Avealılarla ve sabit hatlarla ayda 90 dk ücretsiz görüşme yaptırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber