Üniversitelerde lisansüstü ticareti

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Ocak 2007 09:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Her yıl üniversite mezunu binlerce genç lisansüstü eğitim almak için başvuru yaparken üniversiteler de yüksek lisansın ticaretine başladı. Adaylardan başvuru sırasında 20-150 YTL arasında önkayıt ücreti alan üniversiteler, adaylar herhangi bir programa kabul edilmedikleri takdirde bu paraları geri ödemiyor. İstanbul'daki üniversiteler önkayıt sırasında ortalama 100 YTL ücret talep ederken, Anadolu'daki üniversitelerde 20 ile 40 YTL arasında değişiyor. Lisansüstü eğitim hakkını kaybetmemek isteyen öğrenciler ise birden fazla üniversite programına başvuru yaparak, her üniversiteye ayrı ön kayıt parası yatırmak durumunda kalıyor.

KONTENJANIN İKİ KATI KAYIT

YÖK yetkilileri ön kayıt ücretlerinin her üniversitenin kendisi tarafından belirlendiğini belirtti. Bu eğitim yılının ilk döneminde bazı üniversitelerin yüksek lisans ve doktora için ayırdıkları kontenjanlar ve üniversitelere başvuru yapan öğrenci sayısı şöyle:

İstanbul Üniversitesi'ne en son başvuru döneminde, yüksek lisans ve doktora için toplam 4 bin 539 aday başvurdu. Buna karşılık toplam kontenjan 2 bin 876.

İTÜ'de beş enstitünün güz döneminde kontenjan 2 bin, başvuru sayısı ise 2 bin 500.

Boğaziçi Üniversitesi'nin temmuz ayında gerçekleştirilen lisansüstü eğitim başvuru sayısı bin 516, ayrılan kontenjan bin 245.

ODTÜ'de Fen Bilimleri Enstitüsü'ne yüksek lisans için bin 559 aday başvuru yaptı. Kabul edilen öğrenci sayısı 927. Doktora eğitimi için 318 kişi başvururken, 222 aday üniversiteye kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber