Musul harekatı 7 noktadan başlatılacak

Musul'u DAEŞ'ten kurtarmak için ABD'nin organize ettiği operasyonun 23 Ekim'de başlayacağı iddia ediliyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Ekim 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Musul harekatı 7 noktadan başlatılacak
Çetiner Çetin 

Bu konuda Washington, Bağdat ve Erbil'in uzlaşma sağladığı ve harekatın 7 noktadan başlatılacağı belirtiliyor. Türkiye'nin Başika'da eğittiği Musulluların Musul'u kurtarma harekatına katılmasını istemeyen Pentagon, bölgeye Şii Haşdi Şabi militanları ile PKK'lı teröristleri yığacak.

YABANCI DANIŞMAN KAYNIYOR

Operasyon sırasında silahlı gruplar arasındaki koordinasyonu ise 4 bini aşkın Amerikalı subayın yapacağı dile getiriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başika'daki varlığından rahatsızlık duyan Bağdat yönetimi, 4 bini aşkın ABD'linin dışında İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Danimarka ve İsveç'ten gelen 1400'e yakın askere kucağını açıyor. Toplamda 5 bin 400 yabancı asker, Musul'a operasyon sırasında 'danışmanlık' ve 'ağır silahların kullanımı' görevi yürütecek.

KRİTİK BİR HAFTA

Musul'u bölge dışından gelen yabancı askerlere emanet eden Irak yönetimi, İran'ın Kerkük-Bağdat arasında kurduğu 10 kampa da göz yumuyor. Şii Haşdi Şabi militanlarının eğitildiği bu kamplarda 15 bine yakın militanın toplandığı belirtiliyor. Bütün bu gelişmeleri dikkatle izleyen Ankara ise çarşamba gününe kadar kartını masaya sürecek. Son ana dek diplomatik temasların süreceği, beklenen sonuç alınamadığı takdirde hem Başika'dan hem de Irak içindeki diğer kamplardan Musul'a birlik kaydırılabileceği belirtiliyor.

800 teröriste mezar oldu

Başika'da eğitim gören ve yeni adı 'Ninova Bekçileri' olan Sünni Haşdi Vatani güçlerinin ABD muhalefetine rağmen Musul'a girip girmeyeceği merak konusu. Türkiye'nin desteğiyle büyük bir motivasyona kavuşan Musullu savaşçı, hem ABD hem Irak hükümeti hem de İran'ın kontrolündeki Şii milislerin engellemelerine karşın operasyona katılmak istiyor. Bu arada Başika'da kampın güvenliğini sağlayan tank ve obüsler, Musul'a yakınlıkları nedeniyle operasyona doğrudan destek verecek imkanı sahip. DAEŞ için büyük bir tehdit haline gelen Başika Üssü, sık sık terör örgütünün saldırılarına hedef oldu. Bu saldırılara etkili bir şekilde karşılık veren Mehmetçik, bölgede şu ana kadar 800'e yakın teröristi etkisiz hale getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber