MEB'in son 4 yıllık çalışmaları 'Eğitim gururu'

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı, son 4 yılda eğitimin kalitesini artırmanın yanında öğrencilerin maddi ve fiziki şartlarının iyileştirilmesine ilişkin birtakım toplumsal projelere de imza attı. Bakanlık bu amaçla eğitim dışında kalan kız çocuklarının ve özürlülerin yeniden okula kazandırılmasından, burs ve kredi hizmetlerinin en üst seviyeye çıkarılmasına kadar önemli icraatlar gerçekleştirdi. Bu dönemde ayrıca 150 bin yeni öğretmen işbaşı yaptı, 680 bin öğrenci taşımalı eğitime alındı, kapalı olan 3 bin okul yeniden açıldı. 4 yılda eğitimi A'dan Z'ye değiştiren 26 proje ise şöyle:

180 bin kız okullu oldu

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarına yönelik çalışma başlattı. 2003 yılında 10 ilde başlayan uygulama kısa sürede 53 ilde aygınlaştı. Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın destek verdiği ?Haydi Kızlar Okula? kampanyası çerçevesinde 180 bin kız öğrencesi okula kavuştu.

MEB, AK Parti iktidarı döneminde okul çağında olup da ekonomik sebeplerden dolayı eğitimden uzak kalan başarılı öğrencilere karşılıksız burs imkanı sağlandı. Bu amaçla her yıl 120 bin fakir ve yoksul öğrenciye ayda 55 YTL burs desteği verildi. AK Parti döneminde toplam 523 bin 804 öğrenciye burs dağıtıldı.

Yurt ve pansiyonlar

Milli Eğitim Bakanlığı, ekonomik, ulaşım ve diğer sebeplerden dolayı okula gidemeyecek durumda olan öğrenciler için yurt ve pansiyonları hizmete soktu. Bu amaçla son 3,5 yıl içinde pek çok yeni yurt yapıldı ve mevcut yurtlara da 16 bin kişilik ek kapasite sağladı. Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ile pansiyonlar geliştirildi. Koğuş sisteminden oda sistemine geçildi. Şu anda 588 YİBO'da 164 bin 79 öğrenci, orta öğretim öğrencilerine hitap eden 1.050 pansiyonda ise 133 bin 516 öğrenci eğitim görüyor.

Taşımalı ?yemekli' eğitim

Öğrencilerin eğitimden uzak kalmamaları için daha önce ?8 Yıllık Kesintisiz Eğitim' uygulamaları çerçevesinde başlatılan ?Taşımalı Eğitim' uygulamaları genişletildi. Bu şekilde eğitim gören 680 bin öğrenciye her gün sıcak yemek verilmesi için düzenleme yapıldı.

Aileleriyle birlikte tarlada çalışan ve o yüzden okula gidemeyen çocukların okul dışında kalmaması için ?Tarladan Okula Projesi' hayata geçirildi. 6 - 14 yaş grubundaki çocuklara hitap eden proje ilk olarak pilot il olan Adana'da uygulandı ve 2 bin 750 çocuk okulla buluşturuldu.

Kapalı okullar açıldı

?8 Yıllık Kesintisiz Eğitim' uygulamaları başta olmak üzere değişik sebeplerle kapatılmış okullar yeniden hizmete açılmak suretiyle öğrencilerin okula gitmesi için gerekli ortam hazırlandı. Bu amaçla yürütülen çalışma sonrasında 3 bin okul yeniden hizmete açıldı.

Eğitim çağına gelip de özürlü oldukları için eğitim imkanından yararlanamayan çocuklar için okul inşaatlarına başlandı. Bu amaçla Zihinsel Öğrenme Yetersizliği Olan Çocuklar Okulu, İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Görme Engelliler İlköğretim Okulu, Eğitilebilir Çocuklar Mesleki Eğitim Merkezi ve Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi inşa ediliyor.

Ücretsiz taşıma imkanı

Bakanlık ?Özel Eğitime Gereksinim Duyan Öğrencilerin Okullara Erişiminin Sağlanması İçin Ücretsiz Taşınması Projesi'ni hayata geçirdi. Özründen dolayı okula gidemeyen çocukların evlerinden okula ücretsiz taşınması sağlandı. Okula gidemeyecek derecede özürlü olanlara da evlerinde eğitim verilmeye başlandı. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tayin edilen uzmanlar tarafından verilen eğitim, öğrencileri ve ailelerini memnun ediyor.

Umut Adımları Projesi...

Özürlü çocukların ailelerine de ?Umut Adımları Projesi' ile eğitim veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu amaçla Hacettepe Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir çalışma başlattı. Emine Erdoğan'ın da destek verdiği ?Umut Adımları Projesi' ile kısa sürede 110 bin aileye ulaşılması planlanıyor. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK), tertiplediği sınavlara engelli vatandaşların rahat girebilmeleri için yeni düzenlemeler yaptı. EĞİTEK Ölçme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından alınan tedbirler, başvuru kılavuzunda yer alıyor.

Telafi eğitimi...

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni bir uygulamaya giderek, değişik sebeplerden dolayı eğitim sisteminin dışında kalmış 10-14 yaş arasındaki çocukların ?telafi eğitimi' çerçevesinde okula geri dönüş yolunu açıyor. Varoşlardaki öğrencilerin de eğitim dışında kalmaması için ?Mobil Anadolu Projesi' ile geri kalmış bölgelere seyyar anaokulları kuruluyor. Buralarda özelllikle dil gelişimine ilişkin destekleyici eğitim veriliyor.

Ders kitapları ücretsiz

İlköğretim öğrencilerine 4 yılda 376 milyon adet ücretsiz ders kitabı dağıtıldı. Uygulama geçtiğimiz yıl geliştirilerek Ortaöğretim öğrencilerine de uygulandı. Ortaöğretim öğrencilerine de 35 milyon 500 bin ders kitabı ücretsiz dağıtıldı. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ortaklaşa yürüttüğü ve 2 bin 788 ailenin yararlanacağı ?Öğretmene Konut Projesi' bitme aşamasına geldi.

150 bin yeni öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen açığını kapatmak ve bölgeler arasında öğretmenlerin dengeli dağılımlarını sağlamak amacıyla, eğitim öğretim alanında istihdam edilmek üzere, son dört yılda kadrolu, sözleşmeli ve usta öğretici olmak üzere toplam 150 bin öğretmenin atamasını elektronik ortamda gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda yaşanılması muhtemel şiddet olayları ve zararlı maddelere karşı öğrencileri korumak amacıyla önemli tedbirler alıyor. Bu amaçla UNICEF ve Avrupa Birliği'nin desteği ile 5 yılı kapsayan bir eylem planı hazırlandı.

Kıyafet karmaşası bitti

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, ?öğrenci ve velilerden ?okulda sık sık kıyafet değişikliği yapıldığı, anlaşmalı mağazalarda kıyafetlerin yüksek fiyatla satıldığı' yönünde gelen şikayetler üzerine? yayınladığı genelge ile karmaşaya son verdi. Daha önce değişik kamu kurumları tarafından öğrencilere verilen burs hizmetleri bir merkezde toplandı. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen bu hizmetlerin hızlı, ataletli ve dengeli bir şekilde yürütülmesi sağlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite öğrencilerinin eğitim hayatları süresince yararlandıkları kredi ve burs miktarlarını rekor düzeye çıkardı. Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) tarafından verilen kredi ve burs miktarları dört yılda yüzde 333 arttı. Milli Eğitim Bakanlığı, şüpheye yer bırakmayacak şekilde açtığı imtihanlarda başarılı olan özürlülerin istihdamını sağladı. MEB özürlü çocukların eğitimleri için ailelerine ayda 360 YTL, yılda ise 4 bin 320 YTL ödüyor. Haziran ayından itibaren başlayan ve problemsiz bir şekilde yürütülen çalışma özürlü ailelerinin yüzünü güldürdü.

Annelere para desteği

Fakir ailelere, çocuklarını düzenli olarak okula göndermeleri şartıyla her ay ?Eğitimde Şartlı Nakil Transferi' fonundan karşılıksız yardım yapılıyor.18 ila 39 YTL arasındaki yardımlar direkt anneye veriliyor. Her il ve ilçe Millî Eğitim Müdürlükleri bünyesinde bulunan Halk Eğitim Merkezleri, dikiş, nakış, boyama ve benzeri el beceri kurslarıyla birlikte bilgisayar ve ilk yardım gibi meslek edindirme kursları düzenleniyor.

Yemek yardımları

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimdeki 1 milyon 200 bin öğrencinin yemek ihtiyacını da karşılıyor. Şu anda 164 bin 79'u YİBO ve PİO'larda olmak üzere toplam 300 bine yakın öğrenci barınıyor. Her gün taşımalı eğitim sistem çerçevesinde 680 bin öğrenciye yemek veriliyor. Bunun yanında Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı mekanlarda barınan yaklaşık 200 bin öğrenciye de 2.5 YTL'lik yemek fişi veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber