'Halkbank özelleştirme takvimini başlatmak istiyoruz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Halkbank'ın özelleştirilmesi ile ilgili olarak yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmasının ardından, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkartacaklarını söyledi. Unakıtan, "Hızlı bir şekilde bunu yapıp, takvimi bir an önce başlatmak istiyoruz" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İtalyan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen Twınnıng Projesi tanıtım toplantısı sunuş konuşmasını yaptı. Ülke içinden ve dışından kamu mali yönetim sistemine yapılan eleştirilerin en önemlisinin, devlete ait mali verilerin sadece konsolide bütçe uygulama sonuçlarından ibaret olduğu şeklinde geldiğini kaydeden Unakıtan, "Mali saydamlık ve hesap verilebilirlik; Türkiye Büyük Millet Meclisi ve diğer yetkili organların verdiği yetkiye istinaden, kamu idareleri tarafından elde edilen ve kamu hizmeti için sarf edilen tüm kamu kaynaklarının, uluslararası muhasebe ilkelerine göre kaydedilmesi ve belirli dönemlerde raporlanması ile mümkündür" dedi.

Mali saydamlık ve hesap verilebilirliğin sağlanması için, kamuda ortak muhasebe sisteminin oluşturulması ve uygulamaya konulmuş olmasının tek başına yeterli olmadığını kaydeden Unakıtan, "Uygulama sonuçlarını, raporlama standartlarına uygun olarak, belirli aralıklarla karar alıcıların ve kamuoyunun bilgisine sunulması gereği de vardır" ifadesini kullandı.

Sosyal güvenlik kurumlarınca yeni bütçe ve muhasebe sistemine geçiş çalışmalarının sürdürüldüğünü aktaran Unakıtan, şöyle devam etti: "Bilindiği üzere, ülkemizde 81 il özel idaresi, 3 bin 225 belediye ve 19 belediye bağlı idaresi bulunmaktadır. Yapılan düzenlemeler ile mahalli idarelerin mali verilerini, say2000i sistemi üzerinden Bakanlığımıza iletmeleri sağlanmaktadır. Bugüne kadar 3 bin 219 mahalli idarenin, 2006 yılı ilk üç çeyreğine ilişkin verilerini sistemimize girmiş olduğunu ve Mart ayı sonuna kadar mahalli idarelerin tamamının 2006 yılı verilerini, sağlıklı bir şekilde derlemiş olabileceğimizi ifade etmekten memnuniyet duymaktayım."

Kamuda muhasebe ve raporlama birliğinin sağlanmış olmasının AB yolunma yapılması gerekenlerin sonuna gelindiği anlamına gelmediğini vurgulayan Unakıtan, "AB ile yürütülmekte olan müzakereler çerçevesinde, ayrıntılı tarama faaliyetleri sonuçlandırılmış olan 18 numaralı istatistik faslının kapatılması için gerekli şartlardan birisi de devlet hesaplarının Avrupa Hesap Sistemi formatında raporlanmasıdır. Ayrıntılı tarama faaliyetleri sırasında bu gerekliliğin 2009 yılı sonuna kadar yerine getirilebileceği tarafımızdan taahhüt edilmiştir. Söz konusu taahhüdün gereği gibi yerine getirilebilmesi için bu konuda tecrübeli olan AB üye ülkelerinden birinin teknik desteğine ihtiyaç duyulmuştur" şeklinde konuştu.

İtalyan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın bu desteği sağlamayı önerdiğini ve AB'den sağlanan fon ile e- devlet kapsamında, genel yönetime dahil idarelere ait verilerin derlenmesine yönelik idari kapasitenin artırılması adıyla Twınnıng (eşleştirme) projesi oluşturulduğunu söyleyen Unakıtan, "Projenin yürütülmesinde, Muhasebet Genel Müdürlüğümüz aktif rol alacaktır. Bunun yanında özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları, İçişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ile birlikte çalışılacaktır. Projenin her aşamasında, Türkiye İstatistik Kurumu ile işbirliği yapılması gereği hem bizim tarafımızdan bilinmekte hem de AB tarafından ifade edilmektedir" dedi.

"HALKBANK ÖZELLEŞTİRME TAKVİMİNİ BİR AN ÖNCE BAŞLATMAK İSTİYORUZ"

Unakıtan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Halkbank özelleştirilmesi ile ilgili bir soru üzerine Unakıtan, ilgili yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmasının ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkartacaklarını belirtti. Unakıtan, "Hızlı bir şekilde bunu yapıp, takvimi bir an önce başlatmak istiyoruz" dedi.

"Yüzde 99,9 oranı değişecek mi?" sorusuna, "Zannetmiyorum" yanıtını veren Unakıtan, Halkbank konusunda niyet mektubunda, tarihin Mayıs olarak belirlendiğinin hatırlatılmasına karşılık, "Benim tahminim bu yıl içerisinde olur. O şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Niyet mektubundaki tarihler, belli tahminlere dayalı olarak yazılan tarihlerdir. Halkbank ile ilgili özelleştirmeler önceliklerimiz arasında. Prosedürde bir gecikme olmayacağı kanaatindeyiz" diye konuştu.

Unakıtan Bütçenin ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine, "Hemen hemen olgunlaşıyor. Sene sonu olduğu için, giderler belli oldu da, gelirlerle ilgili bazı bankalardan gelen bilgiler var. onların netleşmesini bekliyoruz. Yakında açıklayacağız." yanıtını verdi.

"VATANDAŞLARIN 2007'DE VERGİ TOPLAMASINA GEREK YOK"

Asgari geçim indirimi ile ilgili yapılan düzenlemenin alt komisyona sevk edildiğinin hatırlatılması üzerine Unakıtan, çalışanların 2007'de fiş toplamalarına gerek olmadığını aktardı. "Bu, kimse fiş almayacak anlamına gelmiyor" diyen Unakıtan şöyle devam etti: "Bu konu yanlış anlaşılıyor. Biriktirip onu sene sonunda zarfa koyup ilgili idarelerine vermeyecekler. Alışverişlerde her vatandaşın fiş almasını arzu ediyoruz. Türkiye ve evlatlarımızın geleceği için bu çok önemli. Maliye olarak fiş almaların denetlenmesini her zaman yapacağız.''

Unakıtan'a mukimlik belgesinde beyan zorunluluğunun kaldırılması ile ilgili yönetmeliğin ne zaman çıkacağı da soruldu. Söz konusu soruya Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu yanıt verdi. Konuya ilişkin yılbaşından önce sektörle toplantı yaptıklarını belirten Unakıtan, yönetmeliğin bugün internet sitesinde yayınlanabileceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, ''Bıyıklıların baskısıyla mı kaldırdınız bunu?'' sorusuna karşılık Unakıtan, ''Hangi bıyıklılar, bir bıyıklı ben varım işte. Osman Bey bıyıksız'' şeklinde espri yaptı.

Arıoğlu, araya girerek, ''Haklı gerekçe söylediler: -Amerika'dan gelen fonlarda da bunu almakta sıkıntı oluyor- dediler. Bunun üzerine, biz özellikle fonlarda ilgili kısmının kaldırılmasını, mukimlik belgesi aranmaması konusunda görüş verdik'' şeklinde konuştu. Unakıtan da ''Fonun mukimlik şartı nasıl olacak, olması imkansız. O şartlara da uygunluk sağlanması icap ediyor'' ifadesini kullandı.

Unakıtan, bankacılık sektörü ile ilgili herhangi bir limit öngörüsü bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, hiçbir limit öngörüsü olmadığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber