Kuzu: Tayyip Bey'i zorla cumhurbaşkanı yapacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul milletvekili Burhan Kuzu, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tartışmalarla ilgili olarak, ?Eleştiri hakkı vardır ama vur abalıya olmamalıdır. Anlaşılan biz Tayyip Bey'i zorla cumhurbaşkanı yapacağız. Çünkü bu şekildeki gidiş, partiyi gıdıklar, tahrik eder? dedi.

Türkiye Barolar Birliğinin düzenlediği ve iki gün sürecek olan ?Cumhurbaşkanlığı Seçimi Öncesi Cumhurbaşkanlığı? sempozyumu Hilton Oteli'nde başladı.

TBB Başkanı Özdemir Özok, açılış konuşmasında, cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla bir toplumsal duyarlılık oluştuğunu belirterek, ?Seçilecek kişinin Anayasa'da yazılı ilkelere yüreğiyle ve tüm benliğiyle bağlı olup olmaması konusundaki endişelerin? bunda etkili etkili olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanlığını temsil edecek kişinin siyasi geçmişi, özel yaşamı, ailesi, çevresi, ilişkileri, kısaca tüm moral değerlerin büyük önem taşıdığını ve kamuoyu tarafından dikkatle izlendiğini kaydeden Özok, ?Demokrasinin kimilerinin ileri sürdüğü gibi yalnızca çoğunluk yönetimi, özellikle de oyçokluğu olmadığını? söyledi. Özok, şöyle devam etti:

?Kendilerinin tek ve mutlak hakim olduğunu sananlar, demokrasiyi tüm kurallarıyla işletemez ve demokrasinin temel unsurlarından olan uzlaşmayı dikkate almazlarsa, sistemin büyük krizler yaşamasına ve tıkanmasına neden olabilirler. Bu bakımdan öncelikle tüm ilgililerin yanı sıra, konuyu tartışan tarafların da bu demokratik ve ilkesel kurallara uygun davranması ve gerekli demokratik tepkilerini kullanmaları gerektiği kanısındayız. Başka bir anlatımla, uygar yurttaş olmak, erdem olarak itaatkar olmaktan öte, sorumlu ve bilinçli olmayı ve gerektiğinde şiddet içermeyen demokratik sivil itaatsizliklere başvurmayı öngörür.?

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile ilgili olarak geçmişte yaşanan tartışmalardan çok önemli dersler çıkarılması gerektiğine işaret eden Özok, aksi takdirde önü alınamayan polemikler ve tartışmaların siyasi istikrarı alt üst edeceğini söyledi.

BURHAN KUZU'NUN KONUŞMASI

Daha sonra siyasilerin katıldığı ?Başkanlık Sistemi ve Cumhurbaşkanı? konulu oturuma geçildi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP İstanbul milletvekili Burhan Kuzu, yaptığı konuşmada başkanlık sisteminin ?aklın bulduğu bir sistem? olduğunu belirterek, ?Aklın modeli olan başkanlık sistemini aklı olan her ülkede uygulamanın mümkün olduğunu? söyledi.

Parlamenter sistemde başbakanların, başkanlık sistemindeki başkandan 3 kat daha fazla yetkiye sahip olduğunu belirten Kuzu, ?Başkanlık sisteminin bizi çeken en önemli yönü sorumlu, yetkili kim bunu net olarak gösteriyor. Sevabıyla, günahıyla faturayı kime keseceğinizi biliyorsunuz. Böyle olunca parlamenter sistemde kim vurguya giden ülke konumundan kurtuluyorsunuz ve seçmen daha rahat karar verir duruma geliyor? diye konuştu.

Kuzu, başkanlık sisteminde de her sistemde olan bazı sorunların olabileceğini ifade ederek, başkanlık sisteminin ülkeyi federasyona götüreceği iddiasının doğru olmadığını, ABD'de federal sistemin başkanlık rejiminden kaynaklanmadığını anlattı.

Yüzde 10 seçim barajının yüksek olduğu, yüzde 5'e çekilmesi gerektiği yönündeki görüşlere dikkati çeken Kuzu, bunun ancak başkanlık sistemine geçilmesi durumunda mümkün olacağını savundu.

?ZORLA CUMHURBAŞKANI YAPACAĞIZ?

Kuzu, siyasi parti temsilcilerinin konuşmalarını tamamlamalarının ardından ikinci turdaki değerlendirmesinde de sistem üzerinde değerlendirme yapmak yerine kişilere yönelik konuşmalar yapıldığını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltilen bazı eleştirilere yanıt veren Kuzu, şunları kaydetti:

?Eleştiri hakkı vardır ama vur abalıya olmamalıdır. Anlaşılan biz Tayyip Bey'i zorla cumhurbaşkanı yapacağız. Çünkü bu şekildeki gidiş, partiyi gıdıklar, tahrik eder. Tayyip Bey'in adaylık anlamında bir açıklaması olmadı. Uzlaşma deniyor, uzlaşacak adamı bu kadar kötüleyeceksiniz sonra gelip masaya oturacaksınız... Böyle bir şey olmaz, kimse kusura bakmasın. Oturulur, konuşulur, o ayrı şey. Ama konuşmadan önce bir insana, 'sen olamazsın, çünkü sen çok çok kötüsün' dediğin zaman iş çıkmaza girer. Bu konuların daha sakin konuşulması tartışılması lazım.?

Kuzu'nun konuşması sırasında salonda bulunan bazı izleyicilerin laf atması üzerine Özok, konuşmalara müdahale edilmemesini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber