Eğitim-Bir-Sen: Okullar öğrencileri cezbedici olmaktan çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ocak 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ahmet Günday, ulusalcılık adı altında milletin iradesiyle kavga edenlerin bulunduğunu işaret ederek, "Yapay oluşumlarla yapılan bu gündemlerde demokrasiyi ve demokratikleşmeyi olmazsa olmaz biliyoruz." dedi.

Eğitim-Bir-Sen Merkez Danışma Kurulu toplantısı Aydın'ın Didim ilçesinde yapıldı. 10'uncusu Caprice Palece Otelde düzenlenen toplantıya Memur Sendikaları Genel Başkanı Ahmet Aksu, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Günday ve sendikanın ülke genelinde bulunan 81 il temsilcisi katıldı. Son aylarda yoğunlaşan ve okul yönetimlerini, aileleri ve kamuoyunu ciddi şekilde tedirgin eden hususların tartışıldığı toplantıda; yapılan tartışma ve değerlendirmeler sonucunda alınan kararlar kamuoyuna açıklandı.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de eğitimle ilgili sorunları çözmeye yönelik birtakım gelişmelerin gözlenmekte olduğunu bildiren Ahmet Günday, yaptığı açılış konuşmasında özellikle resmi eğitim kurumlarına karşı bütün dünyada bir güven krizi yaşanmakta olduğunu söyledi. Alternatif okul ve eğitim gibi başlıklar adı altında tartışmalar yapılmakta olduğunu ifade eden Günday, Türkiye'de son dönemlerde okullarda uyuşturucu kullanımı, cinsel taciz, gasp başta olmak üzere birtakım olumsuzlukların gözlenmekte olduğunu açıkladı. Okulların giderek yönetilemez hale gelmekte olduğunu, okul idarecisi ve öğretmenlerin derin bir güçsüzlük duysu yaşamakta olduğunu belirten Günday, "Okullar öğrencileri cezbedici olmaktan çıkmakta, adeta zorunlu olarak bulunulması gereken yerler olarak algılanmaktadır. Eğitimin anlamı, amacı, işlevi ve yöntemleri konusunda ciddi krizler yaşanmaktadır. Öteden beri, bireyleri insani değerlerle donatma, erdemli insanlar yetiştirme süreci olarak tanımlanan eğitim, giderek asil amaç ve işlevinden uzaklaşmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin Ortadoğu da merkez ülke konumunda bulunduğunu ve bu yüzden gelişen olaylara seyirci kalamayacağını iddia eden Ahmet Günday, uluslararası ilişkilerde sivil toplum örgütlerinin, ülkenin milli çıkarları doğrultusunda daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğine işaret etti. Bu bağlamda başta İslam Konferansı Örgütü'ne bağlı ülkeler olmak üzere çeşitli ülkelerle işbirliği yapılması gerektiği savunan Günday, Türkiye'de belli odaklar tarafından oluşturulmaya çalışılan yapay gündemlerle etkilemeye ve yönlendirmeye yönelik her türlü dezenformasyona karşı uyanık olunması gerektiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda TBMM'nin görünür görünmez her türlü müdahaleye göğüs gererek tarihi rolünü bir kere daha oynaması gerektiğini kaydeden Günday, şöyle konuştu: "Türkiye'de demokratikleşme ve kamu yönetiminde yeniden yapılanma sürecinde katılımcı ve hesap verebilir şeffaf bir yönetim anlayışının egemen kılınması gerekiyor. Anayasanın, demokratik hak ve hürriyetler ekseninde yeniden hazırlanması lazım. Eğitim-Bir-Sen olarak biz hep cumhuru kucaklayan ve cumhurun kucakladığı bir anayasanın altını çizdik."

Eğitim-Bir-Sen Danışma Kurulunda alınan ve kamuoyuna başlıca kararlar ise şu şekilde sıralandı: Türkiye'nin aday ülke olduğu Avrupa Birliği (AB) kapsamında, birliğin eğitim programları ile yetinmeyip, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle eğitim bakanlıkları düzeyinde işbirliği oluşturmasına. Lisans üstü eğitim alanında yaşanan pazar kavgası göze alındığında, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede lisans üstü eğitim alanında komşu ve bölge ülkeler için bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğine. Türkiye'nin eğitim dili olarak Türkçeyi dünyada daha çok insanın konuştuğu bir eğitim ve bilim dili haline getirmeyi sağlayacak uygulamalara ağırlık verilmesine. Ülkemizdeki okul kademeleri arasındaki geçişlerin programa uygun hale getirilmesi, okul ve eğitimin bir istikrar sağlama aracı olmanın ötesinde sosyal değişme ve dönüşümlerin merkezi olması gerektiğine. Krizlerin aşılmasında, katılımcı bir anlayışla okulla aile ve toplum arasındaki ilişkilerin yeniden tanımlanıp geliştirilmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber