Kıdem tazminatı emeklilikte ödenecek

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kıdem tazminatı konusu, işçi, işveren ve hükümet arasında tartışmaya yol açtı. Bir süre önce yapılan ve tarafların katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısında da Kıdem Tazminatı Fonu konusu gündeme geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, kıdem tazminatı konusundaki en uygun düzenlemenin 2002 yılında Prof. Dr. Metin Kutal başkanlığındaki bilim kurulu tarafından hazırlanan fon önerisi olduğunu

söyledi. Başesgioğlu, görüşünü gazetemize şöyle açıkladı:

"Kıdem Tazminatı Fonu önerisi son derece uygun. Ancak, fona işverenin katkısı yüzde 3 olarak belirlenmiş. Bu oranla fonu mali açıdan yönetmekte zorlanırsınız. İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki işveren katkısından bir puanı, Kıdem Tazminatı Fonu'na aktarmayı düşünüyoruz. Böylece Kıdem Tazminatı Fonu'ndaki işveren payı yüzde 4'e çıkacak. Bu durum işverene herhangi bir yük de getirmeyecek. Çünkü İşsizlik Sigortası Fonu'nda işverenin katkısı yüzde 2. Buradan bir puanı alıp kıdem tazminatına yönlendiriyoruz. Tabii ki, bunun için uzlaşmak gerekiyor."

Bakanlık ve işveren aynı görüşte

2002 yılında hazırlanan fon taslağında, işçinin emekli olması veya ölümü halinde ya da fona 10 yıl süreyle prim yatırılması durumunda isteği üzerine kıdem tazminatı ödenmesi öngörülüyor. Bakan Başesgioğlu bu konuda da değişiklik yapılabileceğini belirterek şunları söyledi:

"10 yıl meselesi tartışılabilir. Eğer böyle bir toptan ödeme yapılırsa fon yine zayıflayabilir. Süreyi yükseltmek istiyoruz. Emeklilikte de ödeme mümkün."

TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik de, kıdem tazminatı konusunun 2007 yılında mutlaka ele alınması gerektiğini bildirdi. Kutadgobilik şöyle konuştu:

"Eskiden iş güvencesi, işsizlik sigortası yoktu. Kıdem tazminatı bir anlamda bu fonksiyonları görüyordu. Artık bu uygulamalar ülkemizde mevcut.

O nedenle kıdem tazminatı konusunu yeniden ele almalıyız. Bu konu,

2821 ve 2822 sayılı sendikal yasalarla birlikte ele alınmalı. Mevcut işçilerin kazanılmış haklarını zedeleme niyetimiz yok. Tarafların uzlaşmasıyla böyle bir düzenleme yapılabilir. 10 yıllık süre kısa bir zaman. Kıdem tazminatı emeklilikte ödensin. İşverene istihdamla ilgili yeni yükler gelmesin."

Öte yandan eski CHP milletvekili ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Engin Ünsal ise, işverenlerin iddialarını şöyle yanıtladı:

"Kıdem tazminatını kaldırmak için iş güvencesi ve işsizlik sigortasını gerekçe olarak ileri sürüyorlar. İş güvencesi, 30 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerleri için geçerli. Ülkemizde 383 bin işyerinden ancak 31 bini bu sayıya ulaşıyor. Yani, işyerlerinin yüzde 10'nu bile iş güvencesi kapsamında değil. En fazla işsizlik ödeneği de, net asgari ücreti geçemiyor. İş güvencesi tazminatı almak için yargıya başvurmak, hem pahalı hem de uzun bir süreç. İşçi davayı kazansa bile tazminat, dört ile sekiz aylık ücreti tutarında. Hiçbiri kıdem tazminatının yerini tutamaz. Kıdem tazminatı emekliliğe kalırsa, yani bir anlamda kaldırılırsa, işverenler kolaylıkla işçi çıkarır, sendikalaşma da önlenir."

'Kazanılmış haklara dokunulmasın'

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, OECD ve Dünya Bankası'nın raporlarında, AKP'li bakanlardan Ali Çoşkun ile Murat Başesgioğlu'nun da gündeminde kıdem tazminatı konusu olduğunu hatırlattı ve şöyle dedi:

"Ancak aralık ayında yapılan Tes-İş Kongresi'nde Başbakan Erdoğan, 'Gündemimizde böyle bir konu yok' diye konuştu. Bununla birlikte 27 Aralık'ta yapılan Üçlü Danışma Toplantısı'nda kıdem tazminatı konusu tartışıldı. İşsizlik Fonu'nu Kıdem Tazminatı Fonu'na dahil etmek istiyorlar. Aslında işveren fon istemiyor. Aktüeryal açıdan böyle bir fona katkı yüzde 7'den aşağıya olamaz." Salih Kılıç, "1 Ocak 2008'den itibaren yeni işe girenler açısından fon uygulaması olabilir. Mevcut işçiler yönünden ise, eskiden olduğu gibi işten çkarılma durumunda kıdem tazminatı ödenmelidir" şeklinde görüşünü açıkladı.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de, "Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının 2821 ve 2822 sayılı yasalarla birlikte ele alınması gündeme geldi. Biz kıdem tazminatını pazarlık konusu yapmayız. Bazı işyerlerinde işçi kıdem tazminatını alamıyor. Bu yerler için fon uygulaması olabilir. Ancak kazanılmış haklar açısından bir kayıp doğurmayacak biçimde düzenlenmelidir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber