Okullara 'mahkum' hizmetli geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ocak 2007 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda yaşanan hizmetli sıkıntısına çözüm bulundu. Cezası 2 yıldan az olan mahkumların okullarda hizmetli olarak görev alması gündemde. Bu yönde proje çalışmalarına hız verildi. Mezarlıkların bakımı da mahkumlara emanet edilecek. Ancak idareciler, projelere temkinli yaklaşıyor.

5402 Sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları kanunu çerçevesinde bazı hükümlülerin denetimli olarak cezaları infaz edilirken özellikle kamusal alanda yaşanan eksikliklerin giderilmesi yönünde bazı projeler geliştiriliyor.

Hakkında 2 yıl ve daha az ceza kararı verilen ya da cezasının kalan kısmını kamuya yararlı bir şekilde kullanma tercihi sunulan mahkumların cezalarının infazı konusunda alternatif çözümler üretiliyor.

Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri'nin üzerinde durduğu 2 önemli konu var. İlk projede çalışacak durumda olanların suçlarını kamuya faydalı bir şekilde çekebilmesi amacıyla kentlerin mezarlıklarının bakımı için kullanılabileceği öne sürülüyor.

İkinci proje ise üzerinde tartışma yaşanması muhtemel bir konu. Mahkumların eğitim-öğretimde hizmetli olarak kullanılmaları sonucunda okullarda yaşanan bu eksikliğin giderilmesi planlanıyor.

Kilis Denetimli Serbestlik Merkezi yetkilileri, Belediye Başkanı Abdi Bulut'a bir öneri götürerek bazı mahkumların cezalarını mezarlık bakımı yaparak çekebilecekleri bildirdi.

Kilis Belediyesi ise bina dışında bu türlü bir öneriye açık olduğunu ve değerlendirmek istediği cevabını verdi.

Belediye Başkanı Abdi Bulut, cezalarını kamuya hizmet ederek çekecek olanların rehabilite edilmesi yönünde bazı çalışmaların yapılması ve eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili endişelerini dile getiren Başkan Bulut, "Bu insanları çalıştırmak isteriz. Bize faydaları olur. Ama bunların özlük hakları ne olacak sosyal hakları ne olacak? Bu insanlara para verilecek mi? Ya da bu şekilde kamu hizmetinde çalışarak ıslah edilebilecekler mi? Kafamızda bu sorular var. Cezaevinden çıkmış insanların en büyük sıkıntısı toplum içerisinde itelenmek. Bazı suçlarda kişinin meslek ehliyetine el konuluyor. Bu insanlar cezalarını çektikten sonra nasıl geçinecekler, Aileleri ne yeyip ne içecek? Cezalar kişiye mi veriliyor aileye mi anlaşılmış değil." dedi.

Denetimli Serbestlik Merkezi'nden kendilerine gelen projeye olumlu yanıt verdiklerini ve sonuç beklediklerini aktaran Başkan Bulut, "projenin sonucununda amacımız Kilis'e faydalı işler çıkarabilmek. Cezası infaz edilecek kişilerin çalışmasının katkı sağlayacağını düşünüyorum. Belki eksiklikler var ama bunlarında giderileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

MAHKUMLAR OKULLARA HİZMETLİ OLARAK GÖNDERİLECEK

Milli Eğitim Müdürlüğü'nde yaşanan hizmetli sıkıntısına da çözüm üreten Denetimli Serbestlik Merkez yetkilileri, Kilis genelinde 69 okulda hizmetli kadrosuna cezalarının infazı için mahkum gönderebileceklerini bildirdi.

Yazıya karşılık İl Milli Eğitim Müdürü Hamza Doğuç'un olumlu cevap verdiği belirlenen bazı okullarda ceza infazı için mahkum çalıştırılabileceğini bildirdiği öğrenildi.

Türk Eğitim-Sen Kilis Temsilcisi Osman Boybeyi ise ceza infazlarının ilk olarak okullarda yapılmasına karşı çıkıyor. Boybeyi "okullara gönderilecek kişiler öğrencilere kötü örnek olmamalı. Yararları olur mu olmaz mı iyi düşünmek gerekiyor. Bana göre fazla bir katkı sağlamazlar. Bu projenin eğitimin dışında başka birimlerde değerlendirmek gerekirdi." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber