'Sağlık çalışanlarına öncelik' genelgesi komşuyu da kapsadı, hastalar mağdur

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nın hasta muayenesinde 'bazı kişilere öncelik' genelgesi, beraberinde suiistimalleri de getirdi. Genelge, 'istiklal madalyası sahipleri, gazi ve şehit yakınları, özürlüler, 65 yaş üstü kişiler, hakimler ve savcılar, sağlık personeli ve il dışından sevkli gelen hastalara' öncelik verilmesini istiyor.

Sıra bekleyen hastalar, sağlık personeli dışındaki kişilere öncelik verilmesine tepki gösteriyor.

Hasta ve hasta yakınları ise sağlık personeline verilen hakkın kötüye kullanıldığını iddia ediyor. Sadece hastane personelinin yararlanması gereken haktan 'bütün hastane çalışanları ve akrabalarının' yararlandığını öne süren vatandaşlar genelgenin iptalini istiyor.

Polikliniklere asılan 'Personel önceliklidir' yazısı sadece sağlık çalışanlarını kapsaması gerekirken, personel yakınları hatta komşulara öncelik verildiği iddia ediliyor. Hastaları rahatsız eden uygulama, zaman zaman hasta ile personel arasında gerginliklerin yaşanmasına yol açıyor.

İzmir'de bir hastanede geçtiğimiz günlerde bu gerginliği su yüzüne çıkaran bir gelişme yaşandı. Kapıda bekleyen hasta ve yakınları, önlüksüz muayene odasına gitmeye çalışan doktoru sıra almadan odaya girmeye çalışan personel zannederek içeri almak istemedi. Tartışma üzerine doktor, geri döndü. Doktorun geciktiğini gören hasta ve yakınları, 'Doktor nerede kaldı?' diyerek odada bekleyen hemşireye sitemde bulundu. Doktor, bir süre sonra görev yerine gelerek çalışmaya başladı.

Hastanede muayene için sıra bekleyen Zeki Ozan'a göre uygulama suiistimal ediliyor. Ozan, "Personel, önceliği sadece yakınlarına değil, mahalleliye de kullandırıyor." diyor. Nevzat Bozkurt ise "Hasta hakları personel ve yakınları için var. Bizim için yok. Saatlerce kapıda ayakta bekliyoruz. Onların da sıraya girmesi gerekir." diyerek genelgenin yanlış olduğunu savunuyor.

Türk-Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, "Temizlik şirketi, bilgi işlem şirketi, güvenlik elemanlarının bu haktan yararlanması doğru değil." derken, personele öncelik tanınmasının doğal karşılanmasını istiyor. Sağlık Çalışanları Sendikası İzmir İl Başkanı Hikmet Güler, istismarların önüne geçilmesini isti-yor. İzmir Hasta Hakları İl Koordinasyon Başkanı Hüseyin Çetinalp de, bakanlığın personele tanıdığı bu haktan yakınlarının da yararlanmasının etik olmadığını dile getiriyor. Genelgenin yalnızca personeli kapsadığına vurgu yapan İzmir Sağlık İl Müdürü Mehmet Özkan ise çalışanlardan hasta haklarına saygı istiyor. Özkan, "Genelge yalnızca hastane personeli için geçerli. Hastane idareci ve müdürlerini zaman zaman toplayıp bu konularda uyarıyoruz." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber