'Yerli otomobil üretimi için yer konusu henüz değerlendirilmedi'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilin üretim yerine ilişkin, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2016 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yerli otomobil üretimi için yer konusu henüz değerlendirilmedi'

Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin, soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Üretim Reform Paketi'nin görüşe açıldığını ve değerlendirmelerin sürdüğünü ifade eden Özlü, paketi nihai hale getirdiklerinde komisyonu ve muhalefeti bilgilendireceklerini, düzenlemeyi birlikte sonuçlandıracaklarını söyledi. Özlü, Patent Yasası'nı da birlikte çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.

Yerli otomobil üretimine Konya'nın talip olduğu değerlendirmeleri üzerine Özlü, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok. Konya'da ciddi bir yan sanayi var. Bunu değerlendiririz." diye konuştu.

Meraların ve zeytinlik arazilerin korunmasından yana olduklarını dile getiren Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarım stratejik bir sektördür. Bunların korunmasından yanayız. Asla birinci sınıf bir tarım arazisini ve çok verimli bir zeytinlik bahçesini organize sanayi bölgesi (OSB) yapmak istemeyiz, yapmayız.

Tarım alanlarının kesinlikle korunmasından yanayız. Zaten OSB kurmak için bir komisyon var. Bu komisyonda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere 7 bakanlık, il özel idaresi ve belediyelerin olumlu görüşlerinin alınmasıyla bu yerler kesinleştiriliyor. Bakanlığımız tek başına kalkıp 'ben buraya OSB kuruyorum' deme yetkisi yok. OSB'ler kurulduktan sonra da çevreyi kirletmeyecek ya da en az kirletecek önlemleri alıyoruz."

Özlü, OSB'lerin doluluk oranının Türkiye genelinde yüzde 71 düzeyinde bulunduğununun altını çizerek, doluluk konusunun yatırımlarla, yatırımcılarla ilgili olduğunu dile getirdi. Özlü, yatırımları da özel sektörün gerçekleştirdiğini anlatarak, "bilimin özgür olması gerektiği" değerlendirmelerine katıldıklarını vurguladı.

Akaryakıt sektöründe 22 bin istasyon ve 210 bin pompanın denetiminin gerçekleştirildiği bilgisini veren Özlü, denetimlerin yıllık olarak yapıldığını ifade etti.

-"TÜBİTAK'ta bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz"

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı personele ilişkin yapılan çalışmalara yönelik sorular üzerine Özlü, şöyle konuştu:

"17-25 Aralık 2013'ten bugüne, TÜBİTAK'ta bin 237 kişinin kurumla ilişkisi kesildi. Bunların 490'ı 15 Temmuz sonrasıdır.

TÜBİTAK destekleri için bir sistem değişikliğine gidiyoruz. TÜBİTAK'ta bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Sistemin 2017'de devreye alınmasını öngörüyoruz. Yeni sistemde TÜBİTAK destekleriyle ilgili şeffaf, ölçülebilir ve itiraz edilebilir bir yapıya geçeceğiz."

Özlü, Gebze'de kurulacak Bilişim Vadisi'ni de tüm ülkenin yararlanabileceği milli bir proje olarak ele alacaklarını belirtti.

OSB'lerde üretime geçilen parsellerde 1 milyon 638 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Özlü, tüm parsellerde üretime geçilmesi halinde bu sayının 2 milyon 210 bine çıkacağı bilgisini verdi.

Faruk Özlü, fındık sanayisine yönelik özel bir OSB kurulması talebini de değerlendireceklerini söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil konusunda şu anda yürüttükleri çalışmanın, iş modeliyle ilgili olduğunu bildirerek, "İş modelini sonuçlandırma aşamasındayız. Elektrikli bir otomobil olacak ve başlangıçta taksi (binek) modeliyle başlayacağız." dedi.

Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların, 2017 yılı bütçesinin görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sanayinin, sanayicinin ve üreticinin yanında olacaklarını belirten Özlü, onları destekleyeceklerini söyledi. İmalat sanayisindeki KOBİ'lerin yeni ve yerli makine teçhizat alımı karşılığı ödenecek kredi faiz programı kapsamında, 77 ilden 2 bin 153 firma bulunduğunu bildiren Özlü, bunlara 1 milyar 50 milyon lira kredi kullandıracaklarını kaydetti. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), bankalara 210 milyon lira faiz ödemesi yapacağına değinen Özlü, KOBİ'lerin kullanacağı kredilerin faizini bakanlığın ödeyeceğini vurguladı.

Özlü, Rize'deki çay fabrikalarının bir noktaya toplanarak, bunlar için bir OSB kurulması önerisi üzerinde çalışacaklarını belirtti.

Zeytinlik bahçesi olanlara asla dokunulmamasından yana olduklarını ve asla bunu yapmayacaklarını ifade eden Özlü, şöyle konuştu:

"Ama bir bahçe var, 100 dönüm bir tarla var üzerinde 3 zeytin ağacı var, eski, yaşlı zeytin ağaçları var. Şimdi, 'Bunlara 3 kilometre yaklaşmayın' demek de bugünün şartlarında çok makul değil. Biz istiyoruz ki aşılı zeytin ağaçlarımız da olsun, ağaç başına 80, 100 kilogram ürün versin bunları da geliştirelim ama ot, yaprak bitmeyen yerler var. Bunlar için zaman zaman ot bedeli ödüyoruz. Ben soruyorum; 'Burada ot, yaprak bitmiyor neden ot, yaprak bedeli ödüyoruz?', 'Ot, yaprak bitiyorsa burayı niye sanayi bölgesi yapıyoruz, yapmayalım' diye söylüyorum. Zeytinliklerimizi, meralık alanlarımızı koruyacağız. Burada hiçbir endişeniz olmasın. Zeytinlik sahasına, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu alınmak zorunda, dolayısıyla kimyevi atık gibi maddelerin göz ardı edilmesi mümkün değil yeni yapıda."

Özlü, şeker kotasıyla ilgili düzenlemeyi, konunun başka yerlere saptırılmak istendiğini hissettikleri için Üretim Reform Paketi'nden çıkardıklarını vurguladı. Pakette, şeker konusunu gündeme getirmeyeceklerini söyleyen Özlü, "O konu başka bir yerde gündeme gelecek. Şeker konusu başka bir konu. Başbakanımız dün açıklamalarda bulundu, 2017 yılının şeker pancarı fiyatları açıklandı. Dolayısıyla şeker pancarı üreticisi rahat olsun." ifadesini kullandı.

- "Türkiye'nin sanayi büyümesi yüzde 5,3"

Türkiye'nin bilimsel yayın sıralamasında dünyada 18. olduğunu aktaran Özlü, Ar-Ge harcamalarının GSYH'ya oranında OECD'de 29. sırada bulunduğunu, ancak son 10 yıldaki artış hızında yüzde 70 ile 3. sırada yer aldığını bildirdi.

Özlü, 2003-2015 döneminde, Türkiye'nin sanayi büyümesinin yüzde 5,3 olduğunu hatırlattı. Son dönemde sanayide yaşanan küçülmenin, muhtelif sebepleri olduğunu anlatan Özlü, özel sektör yatırımlarında da bir duraksama görüldüğünü söyledi.

Kayıp kaçak elektrik bedelinin yatırım destek şartıyla kaldırılması önersini, Üretim Reform Paketi'nde değerlendireceklerini aktaran Özlü, "Devlet teşkilatımızda yapılacak düzenleme üzerinde çalışıyoruz, bunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Merkezinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) dönüşümü gibi gözüküyor ama aslında bütün devlet teşkilatımızı ve bakanlıkları etkileyecek bir yapılanma üzerinde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Özlü, "Kansere karşı dua" projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenen bir çalışma olmadığının altını çizerek, bunun TÜBİTAK ortaöğretim bilim fuarlarında öğrencilerin sergilediği 120 bin projeden biri olduğunu kaydetti.

Yerli otomobil konusunda da açıklamalarda bulunan Özlü, "Türkiye otomobil üretiyor, Türkiye'de otomobil üretiliyor. Türkiye'nin teknik altyapısı bir otomobili sıfırdan tasarlayıp piyasaya sürmeye yetkin. Yani teknik olarak hiçbir sorun yok. Fakat otomobil konusu, teknolojiden ziyade ticari bir konu. Yani yüzde 20 teknolojiyse, yüzde 80 ticari bir konu. Dolayısıyla otomobil konusunda şu anda yürüttüğümüz çalışma, iş modeliyle ilgili. İş modelini sonuçlandırma aşamasındayız. Elektrikli bir otomobil olacak ve başlangıçta taksi (binek) modeliyle başlayacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber