Kurulan sistemle TÜBİTAK'a dışarıdan müdahale edildi

Sayıştay raporunda, 2013'te kurulan bir sistemle TÜBİTAK'a dışarıdan müdahale edildiği ve birçok raporlama işlemlerinin değiştirildiği belirtildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Kasım 2016 10:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurulan sistemle TÜBİTAK'a dışarıdan müdahale edildi

Ercan ÖZTÜRK

Sayıştay Başkanlığı, devlet ve özel kurumlarla ilgili raporlarını tamamladı. Çok sayıda kurumla ilgili olarak hazırlanan raporda birbirinden çarpıcı bulgulara rastlandı. FETÖ soruşturması nedeniyle çok sayıda uzmanın tutuklandığı TÜBİTAK'ta 2013 yılında kurulan bir sistemden dolayı dışarıdan raporlamaya müdahale edildiği belirlendi. Sayıştay deneticilerinin TÜBİTAK'la ilgili hazırladığı raporda şu ifadelere yer verildi:

GÜVENİLİR VERİ SUNULMUYOR

Güvenilirlik, veri kayıt sistemlerinin gerçekleşmeleri tam ve doğru şekilde ölçerek faaliyet raporunda güvenilir veri sunuluyor olması anlamına gelmektedir. Verilerin raporlama aşamasında sorunlar nedeniyle yetkili kişilerin sisteme dışardan müdahale ettikleri, hatta bazı göstergelerin veri kayıt sistemi ile bağlantısız olarak oluşturulduğu görülmüştür. Veriler her ne kadar sorumlu ve yetkili kişiler tarafından hazırlanıyor olsa da sistemin dışarıdan müdahaleye açık olması, yanlış ölçüm ve raporlamalara sebebiyet verebilmektedir.

Formüller yazıldı

Faaliyet raporunda yer alan ARDEB göstergeleri Oracle İş Zekası raporlama aracı vasıtasıyla sistemden hazır olarak çekilmektedir. Fakat üniversite-sanayi ve üniversiteişbirliği içeren projeler tespit edilirken, projelerde görev alan ekipler (yürütücü, araştırmacı, bursiyer) ayrımı Oracle İş Zekası raporlama aracı vasıtasıyla gerçekleştirilemeyip excel üzerinde formüller yazılarak işlem yapılmaktadır.

USULSÜZ ELEMAN

TÜBİTAK'la ilgili hazırlanan denetim raporlarında Bilgisayar işletim sistemi projesi için yapılan personel alımında ilana çıkılmadan sadece başkanlık oluru ile işe başlatılan 14 proje personelinin, personel alım usul ve esaslarına uyulmadığı, bu kadro için aranan şartları taşımadıkları ve ücretlerini mevzuatta yeri olmayan (K) sınıfından aldıkları görülmüştür" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber