CHP'nin bürokrat envanteri çıkaracağını açıklaması, fişleme endişesine yol açtı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel seçimler yaklaştıkça muhalefetini sertleştiren CHP, bu kapsamda ilginç bir politikayı hayata geçiriyor.

Uzun süredir Cumhurbaşkanı'nın atama kararnamelerini veto etmesi sebebiyle vekaletle yönetilen kurumları gündeme getiren CHP, bu kez bürokrasideki 'tüm kadrolaşmaları' tespit etmek için çalışma başlattı. Baykal, önceki gün partisinin Meclis grup toplantısında, "AKP iktidarı döneminde uygulanan kadrolaşma ve kuşatma sonucunda ortaya çıkan sarsıntının, dışlanan kamu görevlilerinin, mağdur edilen kamu görevlilerinin bir envanterini çıkaracağız." demişti. Bu konuda herkesten yardım istediğini açıklayan CHP lideri, hükümetin kadrolaşmasını en ince ayrıntılarına kadar sergileyeceklerini savundu. Ancak yeni politikanın bürokraside memurlar arasında 'fişleme' dönemini başlatacağı, ideolojik ayrışmaları artıracağı ifade ediliyor.

CHP yönetimi, bir süre önce örgütlere gönderdiği talimatta atamalar ve yolsuzluk iddialarına ilişkin genel merkeze ayrıntılı bilgi verilmesini talep etti. Ayrıca vatandaşlardan 'bürokraside kimin atandığı, kimin mağdur edildiği' konusunda bilgi isteniyor. Gelen bilgiler doğrultusunda bir rapor hazırlanacağı ve bunun seçim çalışmalarında kullanılacağı belirtiliyor.

CHP'nin bu çalışmasına iktidardan sert tepki geldi. AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, anamuhalefetin her alanda olduğu gibi bürokraside de 'laik-antilaik, cumhuriyet yanlısı-cumhuriyet karşıtı' şeklinde gruplaşma ve kamplaşmayı amaçladığını savundu. "CHP'nin yaptığı 'yandaş bürokratlar' oluşturmaktır, bölücülüktür." diyen Çelik, AK Parti hükümetinin tamamen yasal çerçevede ve liyakat ölçülerinde atamalar yaptığını, kimseyi yurtdışından getirip bir koltuğa oturtmadıklarını söyledi. Çelik, "Hiçbir bürokratın hangi partiden olduğu bizi ilgilendirmez. Herkes layık olduğu görevde çalışır. Bürokratın siyaseti olmaz. Herkes iktidara gelen partinin vizyonuna ayak uydurmak zorundadır." dedi. CHP'nin bir anamuhalefet partisi gibi politika üretmek yerine 'mevsimlik siyaset' yaptığını öne süren Çelik, "Demokrasiye inanıyorlarsa kadrolaşma iddialarını bırakıp, bir müsteşarın her yönüyle layık olmasına karşın TRT genel müdürlüğü görevine kabul edilmemesinin nedenini araştırsınlar." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber