TOKİ'den 3 büyükşehir'de gecekonduya neşter

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAYRAKTAR:"GECEKONDU DÖNÜŞÜM/KENTSEL YENİLEME PROJESİ KAPSAMINDA BAŞTA ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR'DE 105 BELEDİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK 91 BİN 590 KONUT DAHA ÜRETECEĞİZ"

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, "Gecekondu Dönüşüm/Kentsel Yenileme Projesi" kapsamında başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere 105 belediye ile işbirliği yaparak 91 bin 590 konut daha üreteceklerini bildirdi.

Bayraktar, TOKİ tarafından yürütülen "Gecekondu Dönüşüm/Kentsel Yenileme Projesi" kapsamında belediyelerle işbirliği içinde çağdaş kentsel çevreler üretilmesini hedeflediklerini belirtti.

Bayraktar, "Yerel yönetimlerin desteği ile kent halkına daha iyi barınma koşulları sağlanması amacıyla yerel plan ve programlar uyarınca kentlerin ve kent merkezlerinin tümünü ya da bir bölümünü günün değişen koşullarına daha iyi cevap verebilecek bir duruma getirmek, ekonomik ve yapısal özelliklerin iyileştirilmesine imkan vermeyecek ölçüde kötüleşmiş olan yoksul konutların tasfiye edilmesi ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde bunların oluşturduğu kent bölümlerinin yeni bir planlama düzeni içinde yapılaşmasını sağlayacaklarını anlattı.

TOKİ tarafından geliştirilen "Kentsel Yenileme" projelerinin 58. Hükümetin "Acil Eylem Planı"nın "Sosyal Politikaları" içerisinde de yer aldığına dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi: "Türkiye'de gecekondu ve kaçak yapılaşma alanları sadece birey ve gurupların kaderinden, eksikliği ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi, çözümü de bireylere ve guruplara bakılmayacak kadar önemli. İdaremizce ciddiyetle ele alınan dönüşüm projeleri aynı zamanda sosyal devletin yükümlülüğü olarak görülmektedir. Sorunların çok yönlü olması bireyin ve gurupların bu sorunların üstesinden yalnız başlarına gelmelerini engellemektedir."

Bayraktar, bu doğrultuda, Toplu Konut İdaresi sürdürdüğü tüm faaliyetleri içinde özellikle dönüşüm projelerine çok önem vererek bu konuda çalışmalar için azami mesai harcadığını söyledi. Bayraktar, bu tür projelerin hayata geçirilmesinde vatandaşa ve bölgenin sorunlarına en yakın olan yerel yönetimlerle merkezi yönetim arasında işbirliği ve ortaklık anlayışının çok önemli olduğundan hareketle, kamu yararını hedefleyen dönüşüm projelerine her zaman destek verilmekte" olduğunu anlattı.

TOKİ tarafından 2007 tarihinde 6'sı Ankara, 2'si İzmir, 7'si İstanbul'da olmak üzere 105 belediye ile dönüşüm projesi başlatıldığını anlatan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "67 proje için protokol imzalanmış, bu proje alanlarında mülkiyet tespit ve taşınmaz bedel takdir işlemleri ile protokol alanlarına ait projelendirme ve yatırım kararımızın alınmasına altlık teşkil eden fizibilite analizleri çalışmaları yürütülmektedir."

Halen bu uygulama kapsamında 23 bin 720 adet konutun inşaatının takip edildiğini, projelendirilmesi kesinleşen 64 proje alanında yaklaşık 91 bin 590 konut ve gerekli sosyal donatı yapılarının inşa edilmesinin hedeflendiğini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: "Bu projelerde kent içinde mevcut durumda gecekondu işgali altında bulunan kaçak yapılaşmış alanların tasfiyesi, mühendislik hizmetleri verilerek aynı kente planlama kararları doğrultusunda yeniden kazandırılması sağlanacak"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber