TCK'nın mimarından çözüm önerisi: Evlilik çıksın

Anayasa Mahkemesi'nin 15 yaşından küçük çocuğa tecavüz suçunda en az 16 yıl hapis cezası verilmesini düzenleyen TCK'nın 103/2. fıkrasını iptal edip hükümete yeni yasal düzenleme için 1 yıl süre veren kararı 11 Aralık'ta yürürlüğe girecek.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Kasım 2016 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TCK'nın mimarından çözüm önerisi: Evlilik çıksın

Oya ARMUTÇU

Hukukçular, 10 Aralık'a kadar TCK'daki çocuk istismarı suçuna kademeli ceza düzenlemesi getiren yargı paketinin çıkarılmaması halinde hukuki boşluk doğacağı uyarısında bulundu. 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) mimarlarından, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Adem Sözüer, özetle şu önerileri dile getirdi:

"Cebir, tehdit, hile olmadan akran olan çocuklar arasındaki cinsel davranışların cezalandırılmayacağı yönündeki bir düzenleme, sorunu temelli olarak çözer. Cinsel istismar suçunda, evlenme koşuluna bağlı önerilerden vazgeçilmeli. Eski Ceza Kanunu döneminde tecavüzcüsüyle evlendirme, intiharlar, cinayetler başta olmak üzere büyük trajedilere sebep oldu. Bu iktidar döneminde o kanunlar kaldırıldı. Türkiye hiçbir koşulda, insan haklarına çocuk haklarına ve tarafı olduğumuz sözleşmelere aykırı, cinsel istismarda evlenmeye bağlı af uygulamalarına geri dönmemelidir."

'KESİNLİKLE YAPILMASIN'

YARGIÇLAR Sendikası Başkanı ve Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ ise "765 sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan 'tecavüz ettiği kişi ile evlenen failin kamu davasının ertelenmesi' anlayışı mevzuatımıza yeniden konulmak isteniyor. Bu kesinlikle yapılmasın, bu düzenlemeden vazgeçilsin" dedi.

TÜMÜYLE REDDEDİLMELİDİR

Karadağ, "Getirilmek istenen düzenleme çocuklara yönelik tecavüzün meşrulaştırılması gayretidir ve tümü ile reddedilmelidir. Teklif konusu yapılan düzenleme 15 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına yöneliktir ve gerek mağdurun gerekse de failin yaşı konusunda özel bir sınırlama içermemektedir. 10 Aralık'a kadar hükümet iptal edilen TCK 103/2 maddesiyle ilgili hiçbir düzenleme yapmazsa, 'ceza 16 yıldan az olamaz' hükmü yürürlükten kalkacağı için bütün cezalar 8 yıla inmiş gibi olur. Yeniden yargılama yapılmak zorunda kalınır. Bütün çocuğa tecavüzcüler 8 yıl ceza verilmiş gibi işleme tabi tutulur ve az bir ceza verilerek tahliye edilmeleri gündeme gelir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber