Sağlık personelinin serbest çalışması için dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen; fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi ve sosyal çalışmacı gibi meslek mensuplarının mesai saatleri dışında serbest çalışabilmeleri için yargıya başvurdu.

Türk Sağlık-Sen'in Ankara İdare Mahkemesi'ne verdiği dava dilekçesinde, bu meslektekilerin sağlık hizmetleri sınıfında bulunmaları nedeniyle mesai saatleri haricinde serbest olarak çalışmalarına izin verilmemesinde hukuka uyarlık bulunmadığı ileri sürüldü.

Türk Sağlık-Sen fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi,sosyal çalışmacı gibi unvanlara sahip personelin serbest çalışmasına olanak tanınması için Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvurmuştu.

Gelen cevabi yazıda ise yasal düzenlemeler gereği, belirtilen meslek mensuplarının kamudaki görevi harici mesleği ile ilgili olarak mesai saatleri dışında özel kuruluşta çalışmasının uygun olmadığı belirtildi. Yazıda şunlar kaydedildi:

?2368 sayılı Sağlık Personelinin Çalışma Esaslarına Dair Kanun, özel kanununa göre meslek ve sanatlarını icra etme hak ve yetkisine sahip kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personeli kapsamakta olup; mevcut durumunda fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi ve sosyal çalışmacıların mesleklerini düzenleyen bir meslek kanunu bulunmamaktadır. Bu nedenle, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Çalışma Esaslarına Dair Kanun ve 1219 sayılı Kanun hükümlerine göre yukarıda belirtilen meslek mensuplarının kamudaki görevi harici mesleği ile ilgili olarak mesai saatleri dışında özel kuruluşta çalışması uygun değildir.?

Sendika tarafından Ankara İdare Mahkemesine açılan davanın dilekçesinde, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'un 4. maddesine dikkat çekildi. Söz konusu maddede, ?Birinci madde kapsamına giren personelden, özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar, istedikleri takdirde, birinci maddede öngörülen tazminat hakkından yararlanmamak şartı ile serbest olarak çalışabilirler. Bunlara iş güçlüğü, iş riski ve teminindeki güçlük zamları veya bu mahiyetteki zamlar ödenmez? hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Ancak, söz konusu kanunda sayılmamakla birlikte 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesi gereğince sağlık hizmetleri sınıfında yer alan ve sağlık bilimleri lisansiyeri olan fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi ve sosyal çalışmacı gibi meslek mensuplarının da mesai saatleri haricinde mesleklerini serbest olarak icra etmeleri gerektiği savunuldu.

Ayrıca, söz konusu meslek mensuplarının da mesai saatleri haricinde mesleklerini serbest olarak icra edebileceklerine dair Danıştay 12. Dairesinin kararı bulunduğu kaydedildi.

Bu gerekçelerle Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün söz konusu işleminin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istendi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 2368 sayılı Kanun kapsamında sağlık hizmetleri sınıfında yer alan tabip, diş tabibi, eczacı ve veteriner hekimlere mesleklerini özel kurumlarda veya kendi iş yerlerinde serbest olarak yapma olanağı verildiğini belirterek, bu hakkın diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi ve sosyal çalışmacı gibi meslek mensuplarına da verilmesi gerektiğini söyledi.

Kahveci, söz konusu meslek mensuplarının bu istemle idare mahkemelerine bireysel davalar da açabileceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber