Askerlerin yemek istihkakı artırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2007 13:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Milli Savunma Komisyonu, askerlerin beslenmesi konusunda uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanmasını, askerlerin dengeli ve yeterli beslenmesini öngören Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Besleme Kanunu Tasarısını benimsedi.

Tasarı üzerinde hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TSK'daki besleme işlemlerinin bir çok kanuna göre yapılmakla birlikte bu konudaki en önemli yasal dayanağın 1914 tarihli Askeri Tayinat ve Yem Kanunu olduğunu söyledi.

Bu kanunun bir çok kez değişikliğe uğrayarak bugüne kadar geldiğini belirten Gönül, 50 maddeden oluşan bu kanunun uygulamaya yansıyan çok az maddesi kaldığını kaydetti.

Vecdi Gönül, özelikle günlük gereksinimler için harcama miktarının belirlenmesinde eşel-mobil gibi çağdaş ve kullanışlı yapı getirilmesine rağmen, günlük istihkakları oluşturan yiyecek maddelerinin miktarının günlük ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyin çok altında kaldığını belirtti.

TSK'nın en önemli varlığı olan insan gücünün görev ve eğitimlerinin istenilen düzeyde sürdürülebilmesinin, sağlıklı ve gelişmiş bir beden yapısına sahip olmayı gerektirdiğini ifade eden Gönül, bu yapıyı korumanın da ancak yeterli ve dengeli beslenmek ile mümkün olduğunu söyledi.

Gönül, "Bu tasarıyla, TSK'nın beslenme işleminin bilimsel bir anlayışla, uygulamada karşılaşılan güçlükler de dikkate alınarak günümüz koşullarına uyarlanması, sayısı fazla, metin dili ağır ve dağınık durumdaki yasal hükümlerin birleştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

"İNSANLARLA HAYVANLARIN BESLENMESİ AYRILDI"

Tasarıyla, TSK'nın yemek hizmetlerinin piyasadan karşılanması imkanı getirildiğini, nöbetçi heyetinin kazana dahil edildiğini ve çeşitli nedenlerle birliğinden ayrı kalan ve başka beslenme imkanı olmayan personele kazandan beslenme imkanı sağlandığını belirten Gönül, ayrıca eski kanunda bulunan "yem" ile ilgili hükümlere yeni tasarıda yer verilmediğini ve bu tanım kanundan çıkarılarak, insanlarla hayvanların beslenmesinin birbirinden ayrıldığını bildirdi.

Gönül, er ve erbaşların istihkaklarının yüzde 37 artırıldığını kaydederek, askeri öğrencilerin de istihkaklarında artışa gidildiğini söyledi.

Tasarının tümü üzerinde konuşan Komisyon Başkanvekili, AK Parti Karaman Milletvekili Yüksel Çavuşoğlu, tasarıdaki cetvelde yer alan askerlerin günlük kalori miktarını gündeme getirerek, "Benim hesabıma göre günlük 11 bin kalori yapıyor. Bunu acaba bir askerimiz nasıl tüketecek?" diye sordu.

Bakan Gönül de günlük kalori miktarının günlük yaklaşık 4 bin olduğunu belirterek, "Yemek çeşitleri iklime, bulundukları yere göre değişiyor. Kars'ta pekmez veriliyorsa Antalya'da verilmez herhalde" dedi.

CHP'Lİ ÖĞÜT: "ASKER DAHA ÇOK SÜT TÜKETSİN"

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, TSK'da daha çok süt verilmesini isteyerek, "Sütün teşvik edilmesini istiyorum. Ekmek yerine daha çok süt verilse iyi olmaz mı?" diye sordu.

Bakan Gönül, sütün sabah kahvaltılarında verildiğini söyledi.

Gönül, "Osmanlı döneminde çok olağanüstü durumlar olmuş. Her şey saraydan idare ediliyormuş. Vezir-i azam, bir gün sabah namazına gitmiş. Kahvaltı listesinde de ismi unutulmuş, ancak daha sonra eklenmiş. Şimdi siz de nöbet heyetini istihkaka dahil ediyorsunuz. Bu nedenle de teşekkür ediyorum" dedi.

TARTIŞMA

Komisyonda, tasarıdaki "Cumhuriyet ve zafer bayramlarında, dini bayramların ilk gününde ve yılbaşında, ara öğün kapsamındaki yiyecekleri verebilmek için, günlük yemek bedelinin yüzde 50 fazlasına kadar yemek çizelgesi düzenlenir" hükmündeki "dini bayramların ilk günü" ibaresi tartışmaya neden oldu.

Bakan Gönül, "ilk günü" ibaresinin "her gün" olarak değiştirilebileceğini söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir, Bakan Gönül'e katıldığını belirterek, "Bunu ilk günle sınırlamayalım, bütün bayrama yayalım. Zaten askerde olanlara bir nebze yardımcı olalım" dedi.

Özdemir'in bu sözlerine karşı çıkan Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Kaptanoğlu, "Tasarruf yapılması lazım. Zaten yemek bedelinin yüzde 50 fazlasını veriyoruz. Her yerden tasarruf yapalım, oradan da yapalım" diye konuştu.

"ASKER DÜŞÜNMÜŞ GETİRMİŞ"

Özdemir'in bu konuda değişiklik önergesi hazırlayacağını söylemesi üzerine Başkan Kaptanoğlu, "Asker düşünmüş, buraya getirmiş, neden değiştiriyorsunuz?

Bakan söyleyince siz de gündeme getirdiniz. Hiç kimse kimsenin rızkını kesmiyor" dedi.

Cengiz Kaptanoğlu, İnci Özdemir'in değişiklik konuşmasında ısrarcı olması üzerine, "Konuşmalarınızda yanlış yapıyorsunuz" karşılığını verdi.

Özdemir de "Benim askerlik yapmamam bu konuları bilmediğim anlamına gelmez.

Ben albay ablasıyım. Ben görüşümü söylerim, siz kabul edersiniz etmezsiniz, o sizin görüşünüz" diye konuştu.

CHP Kırıkkale Milletvekili Halil Tiryaki ise bu tartışmaya, "Ben askerimi düşünürüm, benim askerim ne yiyecek ona bakarım" sözleriyle katıldı.

Çavuşoğlu da Tiryaki'nin sözlerine, "Peki senin köylün, halkın ne yiyor onu düşünüyor musun?" karşılığını verdi verdi ve "Orası peygamber ocağıdır" dedi.

PROFESÖR VE ALBAYIN MAAŞINI SORDU

AK Parti'li Çavuşoğlu, Bakan Gönül'e, bir profesörle, aldığı ücret bakımından ona denk gelen bir albayın ne kadar maaş aldığını, askeri kantinlerdeki yiyeceklerin fiyatını ve askeri lojmanlarda oturmanın maliyetini sordu.

Milli Savunma Bakanı Gönül de yazılı olarak sorması halinde bu soruya yanıt verebileceğini söyledi.

"SENİN YAŞIN YETMEZ"

Çavuşoğlu, profesörle albayın maaşını gündeme getirmesine tepki gösteren ANAVATAN Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan ile de tartıştı ve Özcan'a "Senin yaşın yetmez" dedi.

Özcan, Çavuşoğlu'ndan sözlerini geri almasını isterken, İnci Özdemir, milletvekillerinden konuyu başka yerlere çekmemelerini talep etti.

Daha sonra Özdemir'in hazırladığı ve diğer milletvekillerinin de imzaladığı, "dini bayramların ilk gününde" ibaresini "her gününde" olarak değiştiren önerge oylandı.

Yapılan oylamada, Komisyon Başkanı Kaptanoğlu ve Başkanvekili Çavuşoğlu'nun red oyu verdiği önerge kabul edildi.

Daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı komisyonca benimsendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber