Kusurlu sürücüye müjde haberleri doğru değil

Tahkim Komisyonu İtiraz Hakemi Doç. Dr. Rauf Karasu, Haber sitelerine yansıyan "kusurlu sürücüye müjde" haberlerinin doğru olmadığını belirtti

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Kasım 2016 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kusurlu sürücüye müjde haberleri doğru değil

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı ve Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakemi Doç. Dr. Rauf Karasu Trafik Sigortası Genel Şartlarının bazı maddelerinin yürürlüğünü durduran Danıştay kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu:

Rauf Karasu şunları söyledi:

"21.11.2016 tarihli gazete ve internet haber sitelerinde kusurlu sürücüye müjde başlığıyla verilen haberler, Trafik Sigortası Genel Şartları ve bu Genel Şartların yürürlüğünü durduran Danıştay Kararının yanlış yorumlanmasından kaynaklanan bazı yanlış ve eksik bir bilgiler içermektedir.

Şöyle ki; Yeni Genel Şartların ilk hali 14 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girerken, 2 Şubat 2016 tarihinde bu Genel Şartların bazı maddeleri değiştirilmişti. Ancak bu genel şartlara karşı açılan iptal davası değişiklikten önce açıldığı için bu konuda yanlış anlaşılmalar olmuştur.

Bu kapsamda 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren yeni Genel Şartların B.4. (b) bendinin ilk halinde trafik kurallarının herhangi bir şekilde ihlali de, sigortacının, kendi sigorta ettirenine/sigortalısına rücu edebileceği haller arasında sayılmış idi. 02.02.2016 tarihinde yapılan değişiklikle "trafik kurallarının ihlali" ifadesi, "trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali" şeklinde değiştirilmiş idi.

Ancak Genel Şartların B.4. (a) bendinde tazminatı gerektiren olay, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise sigortacının rücu hakkının olduğunu öngördüğüne göre ve bu maddede halen geçerli olduğuna göre, sigorta şirketlerinin zarar görene ödedikleri tazminatı ödedikten sonra kırmızı ışıkta geçen veya ters yöne giren sürücülere rücu edemeyeceğini kesin bir ifade ile belirtmek yanlış olur.

Bu gibi hallerde Mahkemeler her somut olaya göre değerlendirme yapacaktır. Somut olaya göre, ters yöne giren veya kırmızı ışıkta geçen sürücülerin kusuru Genel Şartların B.4. (b) bendi anlamında ağır kusur olarak nitelendirilebilir ki, bu durumda sigortacının rücu hakkı doğacaktır. Örneğin bir sürücünün hiçbir neden yok iken, kırmızı ışıkta geçmesi veya ters yöne girmesi ağır kusur sayılabilir. Buna karşılık güneş ışığının yansıması nedeniyle kırmızı ışığın fark edilmemesi ağır kusur sayılmayabilir. "

İLGİLİ HÜKÜM

Sigortalıya başlıca şu nedenlerle rücu edilir:
a) Tazminatı gerektiren olay, sigortalının veya eylemlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasti bir hareketi veya ağır kusuru sonucunda meydana gelmiş ise,
b)(Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali sonucunda meydana gelmiş ise,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber